Może na wstępie jako że jest to mój pierwszy post chciał bym wszystkich przywitać.
Skoro jest to mój pierwszy post mozna się domyślać,że od niedawna jestem posiadaczem aparatu canona a dokładniej modelu sx20is. Tak się jakoś złożyło, że okres świąteczny sprzyja, ja chyba byłem grzeczny, wiec miałem wspominany model pod choinką, ale do rzeczy. Chciał bym mieć możliwość założenia filtra polaryzacyjnego, co jest dla mnie niezwykle ważną sprawą, a nie bardzo wiem jaksię do tego zabrać. Przewertowałem sporo stron na necie i mówiąc szczerze nic do mnie bezpośrednio nie trafiło. Jedni twierdż że można śmiało próbować wkręcać 52mm, inni podają, iż nie ma możliwości w tym modelu zastosować jakiegokolwiek filtrowania, by wreszcie usłyszeć jeszcze opinie o konieczności stosowania różnych pierścieni.
Nawet na tym forum szukając napotkałem na sprzeczności (choć może to tylko moje odczucie), w tym temacie tylko do modelu 10is ktoś podaje że bez problemu pasują filtry 52mm, a w temacie http://canon-board.info/showthread.p...=sx20is&page=2 jest pięknie obrazowo pokazane jak zmodyfikować aparat by można z nich korzystać.
Teraz sam nie wiem czy róznica miezy modelami jest tak znacząca, czy też wynika to z innych przyczyn.
Jeśli istniała by konieczność modyfikacji to prosił bym o wyjaśnienie co dokładnie musiał bym kupić i jak się to fachowo nazywa, gdyż mimo że zdjęcia w linku ładnie to obrazują to niestety nie ma tam nazewnictwa, a trudno bym zamawiał w sklepie coś co trudno mi nazwać, podać wymiary itp.
Również był bym wdzięczny jeśli ma ktoś namiary na sklep z takim osprzętem, dziękuje i pozdrawiam.