Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: Info dotyczące filtrów

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek101 Zobacz posta
    Czyli pomimo informacji zawartych w tekście Oleszewskiego, UV oprócz ochrony nic nie daje - dobrze rozumiem?

Oczywiście, że nie lubię Niestety w czasie urlopów wakacyjnych większość zwiedzania odbywa się podczas ostrego słońca :/
    Przede wszystkim, tekst Olszewskiego nie jest tekstem Olszewskiego ale tekstek niejakiego Pawłowskiego, czyli Alfa http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343 i został przez Olszewskiego po chamsku skradziony.

Po drugie - jest dokładnie tak jak piszesz, UV w cyfrze pełni wyłącznie funkcję ochronną (można go wykorzystywać kreatywnie, np. chuchając na niego - "zmiękczając" obraz). A podczas ostrego słońca najlepiej nie stosować nic (poza osłoną przeciwsłoneczną) - zmniejsza się wtedy ryzyko nieprzewidzianych blików i flar na filtrze.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    A podczas ostrego słońca najlepiej nie stosować nic (poza osłoną przeciwsłoneczną) - zmniejsza się wtedy ryzyko nieprzewidzianych blików i flar na filtrze.
    Ja jednak uważam, że dobrze użyty filtr polaryzacyjny podczas ostrego słońca jest bardzo pomocny (jeżeli się chce fotografować w takich warunkach).
    ponadto podczas ostrego słońca przydać się może
    1. filtr połówkowy szary żeby zmniejszyć rozpiętość tonalną kadru (oczywiście w pewnych warunkach)
    2. filtr szary jeżeli faktycznie jest bardzo ostre słońce i migawka nie wyrabia, lub potrzebujemy zmniejszyć czas naświetlenia
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uprawnienia umieszczania postów