ogólnie po rozeznaniu się na rynku filtrów fotograficznych śmiało i penie polecam filtry Marumi - przyzwoita kasa do dobrą jakość
poza tym wszystko jest na Filtry polaryzacyjne w praktyce - Fotoszkoła Fomei i Marumi: Lekcja 4 - Optyczne.pl
ogólnie po rozeznaniu się na rynku filtrów fotograficznych śmiało i penie polecam filtry Marumi - przyzwoita kasa do dobrą jakość
poza tym wszystko jest na Filtry polaryzacyjne w praktyce - Fotoszkoła Fomei i Marumi: Lekcja 4 - Optyczne.pl
:-D1d mkIIn 5d mk II, Slik PRO 500 + 700
:-D
ja przeczytałem caly temat ale znalazlem też bardzo fajny opis
Jak kupować filtr fotograficzny?
Artykuł mi się też przydał, dzięki.
Pkt 8 regulaminu forum
hehe... rzucilem okiem i natychmiast wpadl mi w oko taki babok...
wprost cudowne, jakie mozna banialuki bezkarnie wypisywac. a wystarczy troche pogrzebac w necie i poczytac o co tak naprawde chodzi...Filtry polaryzacyjne dzielimy na:
liniowe – polaryzują światło padające tylko z jednego kierunku;
kołowe – polaryzują światło padające ze wszystkich stron;
nie wiem co autor mial na mysli mowiac o polaryzacji swiatla padajacego tylko z jednego kierunku, ale nawet mnie, z wyksztalcenia matematyka,
w oczy kole ten gwalt na fizyce. jest az tak brutalny, ze nawet przy mojej niecheci do tej anty-nauki nie moge przejsc kolo niego obojetnie
a w tym artykule sa jeszcze inne czyny nierzadne wzgledem praw fizyki. o filtrach polaryzacyjnych, co to po nim znikaja drgania fali swiatla...
proponuje jednak nie czytac tego artykulu, bo robi wode z mozgu. nie tylko od strony teoretycznych podstaw ale i praktycznych. wypisywanie
efektow filtrow kolorowych w fotografiii... kolorowej(!) to blamaz na calej linii - wszystko sie zgadza, jesli mowa jest o zdjeciach czarno-bialych,
ale to kompletnie inna para kaloszy...
To nie tyle gwałt na fizyce, co czysta konfabulacja, czyli fantazja autora.
W ogóle robi się we wszelkich tekstach za wielkie halo z różnicy między polaryzatorem liniowym i "kołowym". Z punktu widzenia fotografa jest to do dokładnie to samo, bo w obu przypadkach jest to polaryzator liniowy. Tyle, że ten z napisem "circular" ma dodatkowy element, który na koniec modyfikuje liniowo spolaryzowane światło tak, żeby było koszerne dla systemu AF i pomiaru naświetlenia. Co nie ma żadnych konsekwencji fotograficznych.
Jedyne co fotograf dzisiejszy musi wiedzieć, chyba, że jest zainteresowany fizyka, to to, że trzeba kupować tylko polaryzatory oznaczone jako "kołowe", a potem o tym zapomnieć i używać tak samo jak każdy polaryzator.
ja zawsze mam kilka filtrów przy sobie mocniejszych i słabszych oraz 1 przezroczysty który uzywam do ochrony obiektywu.
Na początku sam się zastanawiałem nad tymi "ochronnymi", no ale ja was proszę...Przecież 95% z Nas nie używa aparatów w ekstremalnych warunkach, a przy spokojnym użytkowaniu nie trzeba wiele wysiłku żeby obiektyw pozostał nieporysowany. Moje 75-300 mam od 2001 roku, szkła w stanie bdb.
Bardziej napsuć krwi mogą refleksy dodatkowe z filtra.
![]()
Dużo filtrów nie mam, także z zasady mam wszystkie przy sobie, nigdy nie wiadomo na co się to zda.![]()
Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...
Witam,
mam zamiar kupić filtr szary neutralny. Przeznaczenie filtra to wydłużenie ekspozycji w słoneczny, letni dzień i wieczór kiedy światła jest mniej.
Mam takie pytanie - czy dobrze rozumiem, jeśli filtr wydłuża ekspozycję przykładowo 64krotnie to znaczy, że jeżeli nominalna wartość ekspozycji w danych warunkach bez filtra wynosi np. 1/100 to z filtrem nd64 będę mógł uzyskać maksymalny czas ekspozycji nieco większy niż pół sekundy ?
Z jakich filtrów korzystacie do ww. warunków tj. słonecznego dnia ? Czy filtr tak bardzo wydłużający ekspozycję będę mógł również stosować w sytuacjach wymagających tylko minimalnego wydłużenia ekspozycji ?
Tzn. czy np. filtr nd400 będzie spełniał funkcję filtra nd8 gdy będą tego potrzebowały okoliczności czy trzeba zaopatrzyć się w dwa filtry ?
Dzięki!![]()
Ostatnio edytowane przez MichalPrz ; 04-07-2014 o 13:10
Jeżeli nie wiesz jaki, to poszukaj fadera. Zakres przeważnie od nd4 do nd400. Dobry to koszt ok. 350, no ale cóż... Jak nie to Cokiny + Hitech/Lee. O ekspozycji juz tyle było powiedziane, że to odpuszczam.![]()
Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...
Może ktoś podpowiedzieć o co chodzi z oznaczeniem "Factor 3-4x" w polarze? i dodatkowy opis (VII)-czy oznacza on 7 powłok?