Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 124

Wątek: Info dotyczące filtrów

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Info dotyczące filtrów

Cytat Zamieszczone przez ALN Zobacz posta
    Generalnie do dwóch celów (o ile to możliwe) czyli umożliwienia robienia zdjęć w trudnych warunkach (mocne południowe światło słoneczne)
    nigdy mi sie nie zdarzylo potrzebowac do tego filtrow szarych. przy bardzo jasnych szklach (f/2.8) i korpusach z minimalnym czasem 1/2000 sekundy mozna sie natknac na taki problem... ale nie bardzo wiem po co robic landszafty przy f/2.8...

Cytat Zamieszczone przez ALN Zobacz posta
    , a także do osiągnięcia efektów "zmiękczenia" płynącej wody. Pytam, bo nigdy wcześniej nie miałem styczności z tego typu filtrami. Mam już zamówione dwa połówkowe o ND4 i ND8.
    to bardzo zalezy od pory dnia i ruchu wody. w pochmurny dzien na strumien gorski i ND8 wystarczy. a w wietrzny, sloneczny dzien, na wode morska, to i ND1000 nie wystarczy.

tak naprawde nie da sie tego okreslic zanim nie zaczniesz sam probowac czego Ci w Twoim konkretnym przypadku brakuje. jesli przewidujesz raczej robic w mocnym swietle to raczej ND1000, jesli strumienie gorskie to bardziej ND8 moze ND16
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

Do krajobrazòw IMHO połĂ˛wkowe (hard & soft) a pełnymi dopełnić efekt. ND 4,8,16 zupełnie nieprzydatne w słońcu tu trzeba mierzyć minimum w ND64+CPL+ połĂ˛wka Nd 0,6 ; 0,9 lub 1,2 w zależności od ròżnicy w oświetleniu między ládem a niebem

Dopiero zaczyna

Czy dwa powyższe filtry do których zamieściłem linki sprawdzą się w tej roli?

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

To zależy Jak ostre jest słońce, przykładowo ND32 przy czasie 1/500 skruci ci do 1/15, przy 1/250 do 1/8. IMHO należy zejść minimum ~1-2sek.

Dopiero zaczyna

Trudno mi to ocenić, ale w tej chwili moim celem jest umożliwienie zrobienia serii zdjęć latarni morskich. Niestety nie mam możliwości czekania na odpowiednie światło, więc będę musiał robić zdjęcia nawet przy bardzo silnym słońcu. Obecnie przeszukuję sieć w poszukiwaniu tego samego ujęcia zrobionego w słoneczny dzień przy użyciu filtrów o różnym ND. Większość zdjęć to jednak rozmycia wody czy nieba.
    Ostatnio edytowane przez ALN ; 27-06-2016 o 23:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale być może idziesz złą drogą - filtr przyciemni wszystko, inaczej mówiąc: jeśli masz za jasne niebo i wodę, a pomiędzy nimi "normalnej jasności" obiekt (latarnię), to po założeniu ND niebo i woda będzie ok, ale latarnia będzie czarnym paskiem bez szczegółów.
    Pomijam rozważania estetyczne - jeśli zdjęcia mają być "dobre", wypadałoby dokładnie zaplanować miejsce i godzinę robienia zdjęć, oraz liczyć na odpowiednią pogodę (czasem kilka prób na obiekt), ale jeśli zdjęcia mają być "dokumentacyjne", to wymagania spadają.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    jutro Ci wrzucę sampla bez i z filtrem.
    Chciałem się tylko przypomnieć.

Swoją drogą, to co myślicie u używaniu pierścieni redukcyjnych na filtr tj. filtr np. 77mm i używanie go na obiektywach z filtrem 58mm, 72mm czy 67mm? Czy może wystąpić np winetowanie przy APS-C?

Cytat Zamieszczone przez Tarzan Zobacz posta
    Chciałem się tylko przypomnieć.

Swoją drogą, to co myślicie u używaniu pierścieni redukcyjnych na filtr tj. filtr np. 77mm i używanie go na obiektywach z filtrem 58mm, 72mm czy 67mm? Czy może wystąpić np winetowanie przy APS-C?
    używałem tak filtra ale na FF i wszystko było ok

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów