Albo masz je w FileViewerze, albo w nowszych wersjach Irfan View po kliknieciu "Information" i "Exif info".Zamieszczone przez Jurek Plieth
Albo masz je w FileViewerze, albo w nowszych wersjach Irfan View po kliknieciu "Information" i "Exif info".Zamieszczone przez Jurek Plieth
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Sa w pliku JPG co to sie razem z RAWem tworzy.Zamieszczone przez Jurek Plieth
Zamieszczone przez Jac
oj jakiś ty niedomyślny, co z tego że odczytałeś EXIF podłączony do tego JPG-a, jak tam nie ma oprócz tych trzech rzeczy powyżej ani ziarenka prawdy, ten księżyc został stworzony z 3 czy 4 osobnych zdjęć, które były robione różnymi obiektywami, przy zupełnie różnych parametrach naświetlania, zresztą wg rad, które otrzymałem w tym temacie powyżej. No i prawdą jest, że zrobiłem zdjęcia aparatem Canon 10D, zmontowałem i obrobiłem je w Photoshopie CS, a nazwiska się nie wstydzę
![]()
pozdrawiam
[quote="tpop"]Może i są, ale na skutek słabego wzroku ich nie dostrzegam :wink:Zamieszczone przez Jurek Plieth
Inaczej. Jeśli zapisuję w aparacie tylko JPG, to tak w IrfanView, jak i w Exifer mam dane Exif do dyspozycji. Jeśli zapisuję w RAW (plik wyjściowy w formacie CRW), to ani jedna, ani druga przeglądarka plików graficznych nie melduje mi obecności danych EXIF!![]()
[quote="Jurek Plieth"]Moze inaczej: jesli przelacze na zapis RAW to po zrobieniu jedego zdjecia mam na karcie 2 pliki. Jeden to wlasciwe zdjecie CRW a drugi to THM. I wlasnie ten THM posiada pelny EXIF.Zamieszczone przez tpop
to z tego ze napisales ze danych z EXIFA nie podasz...a tu prosze, sa... widome jest tez to ze Software - Adobe Photoshop CS Macintosh tez mial wplyw i to dosc znaczacy w tym przypadku na zdjecieco z tego że odczytałeś EXIF podłączony do tego JPG-ai tylko tyle
Zamieszczone przez tpop
nieprawda, tagi EXIF zapisywane są bezpośrednio w pliku graficznym, bez względu na to czy to jest skopresowany plik JPG, czy zapisywany bezstratnie plik RAW, czy też TIFF. Jeżeli nie wierzysz, skopiuj z karty same RAW-y, wyjmij kartę z czytnika i odczytaj plik w PS-ie, czy innym programie i sprawdź. Problemem programów jest to, że tak jak RAW-y, tak też EXIF-y, nie mają wspólnego formatu, inaczej tagi EXIF zapisuje Canon, inaczej Minolta, jeszcze inaczej coś innego. Dlatego niektóre programy, które radzą sobie z RAW-ami, niekoniecznie muszą umieć odczytać EXIF.
![]()
pozdrawiam
A czym się tego THM'a otwiera? Bo na pewno nie zwykłym edytoremZamieszczone przez tpop
![]()
THM to tak naprawde JPG al z innym rozszerzeniem wiec mozesz zmienic rozszerzenie z THM na JPG albo na chama otworzyc THM np Irfanem (przed chcwila sprawdzalem - dziala). Ja generalnie do przegladania zdjec uzywam ACDSee i tam nie ma zadnego problemu.Zamieszczone przez Jurek Plieth
Dokładnie!Zamieszczone przez Cychol
Te THM'y potrzebne są najprawdopodobniej wyłącznie firmware'owi w korpusie do wyłuskiwania JPG'ów z pliku CRW w trybie podglądu na monitorku.