Pytanie wynikało z zasłyszanej zasady iż „ im większa kompresja tym plik mniejszy”, czyli im mniejszy plik tym bardziej skompresowane „wycięte” szczegóły. Ja zapisuje sobie w TIFF i jakość jest dla mnie odpowiednia, jednak jak chce przesłać komuś zdjęcie kto nie potrafi lub nie ma oprogramowania do obsługi TIFFów, i interesuje go tylko JPEG muszę to skompresować. Chcąc zachować jak największą liczbę szczegółów, możliwie najlepszą jakość oraz format JPEG chciałbym ustawić jak najmniejszą kompresje w tym formacie. Poddając plik TIFF kompresji do JPEG w PS CS chciałbym ustawić własnoręcznie maksymalny rozmiar pliku po kompresji w tym formacie. Przesuwając suwak Quality od 0 do 12 maxymalnie wpływam na kompresje jednocześnie na rozmiar. Poniżej w zakładce w PS CS jest jednak rozwijane menu „size” od. kilku kilo tylko do 2 MB. Jednak gdy ustawiam różne wartości przy quality 12 i tak plik jest innej wielkości niż ten który ustawiłem na rozwijanym menu. To po co to wogule tam jest?
Próbowałem wziąć zdjęcie np.: przedmiotu wyizolowanego na białym tle wielkość mogłem maksymalnie uzyskać 1.5-2mb, gdy zdjęcie posiadało wiele szczegółów (np. zdjecie na ulicy w słoneczny dzień) uzyskiwałem wielkość max około 3-4MB przy max quality, a ustawienia w menu rozwijanym „size” nie miały w ogóle wpływu na końcowy rozmiar. Zdjęcia wielkości pixel x 3072 pixely 2048. Być może tak ma być i rozmiar przy takiej wielkości pixeli właśnie wychodzi w JPEG tylko tyle mb i nic nie da się więcej zwiększyć pliku, w domyśle zmniejszyć kompresji przy JPEG. Widziałem gdzieś zdjęcia w Internecie ze znacznie większym MB z tyloma samymi pikselami. I stąd moje zdziwienie że nie mogę sobie ustawić dowolnie rozmiaru końcowego w MB.