Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Kompresja z RAW na TIFF a na koncu JPEG (w opcji maksymalnie tylko 2MB)

Domyślnie

Pytanie wynikało z zasłyszanej zasady iż „ im większa kompresja tym plik mniejszy”, czyli im mniejszy plik tym bardziej skompresowane „wycięte” szczegóły. Ja zapisuje sobie w TIFF i jakość jest dla mnie odpowiednia, jednak jak chce przesłać komuś zdjęcie kto nie potrafi lub nie ma oprogramowania do obsługi TIFFów, i interesuje go tylko JPEG muszę to skompresować. Chcąc zachować jak największą liczbę szczegółów, możliwie najlepszą jakość oraz format JPEG chciałbym ustawić jak najmniejszą kompresje w tym formacie. Poddając plik TIFF kompresji do JPEG w PS CS chciałbym ustawić własnoręcznie maksymalny rozmiar pliku po kompresji w tym formacie. Przesuwając suwak Quality od 0 do 12 maxymalnie wpływam na kompresje jednocześnie na rozmiar. Poniżej w zakładce w PS CS jest jednak rozwijane menu „size” od. kilku kilo tylko do 2 MB. Jednak gdy ustawiam różne wartości przy quality 12 i tak plik jest innej wielkości niż ten który ustawiłem na rozwijanym menu. To po co to wogule tam jest?
    Próbowałem wziąć zdjęcie np.: przedmiotu wyizolowanego na białym tle wielkość mogłem maksymalnie uzyskać 1.5-2mb, gdy zdjęcie posiadało wiele szczegółów (np. zdjecie na ulicy w słoneczny dzień) uzyskiwałem wielkość max około 3-4MB przy max quality, a ustawienia w menu rozwijanym „size” nie miały w ogóle wpływu na końcowy rozmiar. Zdjęcia wielkości pixel x 3072 pixely 2048. Być może tak ma być i rozmiar przy takiej wielkości pixeli właśnie wychodzi w JPEG tylko tyle mb i nic nie da się więcej zwiększyć pliku, w domyśle zmniejszyć kompresji przy JPEG. Widziałem gdzieś zdjęcia w Internecie ze znacznie większym MB z tyloma samymi pikselami. I stąd moje zdziwienie że nie mogę sobie ustawić dowolnie rozmiaru końcowego w MB.
    Ostatnio edytowane przez Tigrisso ; 23-12-2006 o 20:37

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

OK! Juz czaje o co Ci chodzi. Ten parametr to nie 2MB tylko 2MBps (megabites per second). Nie wplywa w zadnym stopniu na rozmiar pliku koncowego a mowi Ci tylko o czasie jaki jest potrzebny do sciagniecia tego pliku przy posiadaniu lacza o okreslonej przepustowosci w tym przypadku 2Mbit/s). Zaraz obok zobaczysz tam rozmiar pliku lamany na czas w sekundach (np. 3000K/140s). Ten czas w sekundach to wlasnie czas potrzebny na sciagniecie tego pliku z netu. Jest to informacja dla Ciebie abys nie uzywal zbyt duzych plikow np. 7-10MB bo uzytkownicy netu (szczegolnie ci z modemami tepsy) nie beda Ciebie lubili jak im sie to bedzie ciagnelo jak krew z nosa i beda musieli zapuszczac brody patrzac jak powoli wgrywa sie Twoj plik. :-)
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 23-12-2006 o 21:32
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hehe Tigrisso namieszałeś...w życiu bym się nie domyślił gdyby nie Twoje wyjaśnienie (plus oczywiście to co napisał qwerty1237 )
    Ale to jest to o czym ja pisałem...nie masz kontroli nad wielkością pliku podczas zapisu do JPG...nie bezpośrednio oczywiście...masz kontrolę nad siłą kompresji..bądź inaczej nad jakością fotki.
    No chyba, że ktoś zna taki program w którym można ustawić docelową wielkość pliku JPG...jeśli tak..to będę wdzięczny za info :-)
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Domyślnie

qwerty1237 Dzięki za wyjaśnienie istoty działania dziwnego rozwijanego menu.
    tomaj_2 Wygląda na to że w 100% masz racje, i wszystko wskazuje na to że nie ma programu w którym można ustawić docelową wielkość pliku JPEG ( ja błędnie myślałem że tą funkcję pełni to dziwne rozwijane menu, tylko niezbyt to chciało działać ) Pewnie gdyby była taka możliwość to dodali by to w PS.

Dopiero zaczyna Awatar Delt4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Save For Web ustawienia
    Present -> Unnamed
    JPEG -> Very High
    Quality-> 90
    Zaznaczone -> Optimized
    Zaznaczone -> ICC Profile
    Pliki są wielkości od 5 -7,5MB
    Wartością Quality można regulować wielkość pliku wyjściowego, orientacyjna wielkość pokazywana jest w lewym dolnym rogu okna (b. małą czcionką). Ogólnie jeżeli chodzi o inet-galerię to fotki nie powinny przekraczać 1MB najczęściej jest to od 400-800KB. DPI dla zdjęć oglądanych na monitorze to od 72-115, roz w pixelach od 800x5xx lub 1024x764 większych nie ma senu dawać.
    Ostatnio edytowane przez Delt4 ; 24-12-2006 o 12:42
    Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 L ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EX

Dopiero zaczyna

Domyślnie Konwersja z RAW do TIFF 16-bit

Przpraszam, ze sie podlacze, ale....
    jak przeksztalcic RAW-a w 16 bitowego TIFF-a w PS-sie. Mam wersje angielska i nie daje sobie z tym razy.
    Z gory dziekuje za wskazowki.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 05-05-2009 o 14:19 Powód: move post

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez libertyn Zobacz posta
    Przpraszam, ze sie podlacze,
    wiesz, idea dobra; ale z wykonaniem już gorzej, bo temat o niszowym konwerterze (Kolev RAW) nie był dobrym miejscem na pytanie o konwersję w PS, toteż przeniosłem Twój post... :-)

Cytat Zamieszczone przez libertyn Zobacz posta
    jak przeksztalcic RAW-a w 16 bitowego TIFF-a w PS-sie. Mam wersje angielska i nie daje sobie z tym razy.
    po pierwsze, o ile się orientuję, sam PS nie "przekształca" RAWów i potrzebny jest plugin o nazwie Adobe Camera Raw (ACR)

ale to dopiero początek, bo nie każdy RAW jest obsługiwany przez wszystkie wersje ACR, a i nie wszystkie wersje ACR są kompatybilne z każdym PhotoShopem.

ogólnie zasada jest taka, że im nowszy aparat, tym nowsze są potrzebne PS i ACR.
    Tu Vitez opisuje trochę co, z czym i jak:
    http://canon-board.info/showpost.php...67&postcount=3

Tak więc zeby odpowiedzieć Ci wprost, to musisz podać jaki masz aparat i jaką wersję PS oraz ACR, bo nie wiadomo czy w ogóle Twoje oprogramowanie jest kompatybilne z aparatem.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam 40 d, a jego RW-y ( juz ) otwiera moj CS-3. Jak czytalem najlepiej przeksztalcaj je ( przed obrobka zdjecia ) w TIFF 48 bit/16, ale jak ?!
    Ostatnio edytowane przez libertyn ; 05-05-2009 o 15:08

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez libertyn
    Mam 40 d, a jego RW-y ( juz ) otwiera moj CS-3. Jak czytalem najlepiej przeksztalcaj je ( przed obrobka zdjecia ) w TIFF 48 bit/16, ale jak ?!
    http://canon-board.info/showthread.php?t=46441
    Dolna krawędź (środek) okna ACR link otwiera okno dialogowe w którym ustalasz Space- przestrzeń kolorów w której będziesz działał (np.ProPhoto), Depth - 16Bit/Channel, rozmiar, rodzielczość. Te ustawienia zostaną zapamiętane.
    A później albo przycisk "open image" i od razu obrabiasz w PS w 16 bit albo przycisk "save image" i w oknie dialogowym ustalasz gdzie i w jakim formacie zapisać wyniki konwersji z RAW.Wtedy zaczyna być istotne do jakiego formatu chcesz zapisać,bo jeśli otwierasz od razu do obróbki to nie jest to żaden TIFF tylko po prostu plik jest otwarty w "photoshopowym" formacie. Oczywiście możesz hurtem zaznaczyć wiele plików i otworzyć, skonwertować do TIFF w podobny sposób("save image")
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 05-05-2009 o 16:34

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Serdeczne dzieki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów