Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Kompresja z RAW na TIFF a na koncu JPEG (w opcji maksymalnie tylko 2MB)

Mieszany widok

Domyślnie Kompresja z RAW na TIFF a na koncu JPEG (w opcji maksymalnie tylko 2MB)

Fotografuje w Raw później obrabiam je w PS CS i zapisuje w TIFF z 16 bit – plik wielkości około 36 MB i wszystko jest w porządku. „Problem” zaczyna się w momencie kompresji na JPEG. Zmieniam TIFF na 8 bit żeby zapisać JPEG, wybieram save as w PS Cs. Ustawiam quality na 12 maximum i rozmiar maksymalny tego pliku może być tylko 2mb. To samo jest w save for Web. Czy coś źle ustawiam? że kompresuje mi do tak małego rozmiaru? Czy da się zmienić quality JPEG na wyższe, mniej stratne w PS np. żeby JPEG miał 7-10 mb tyle ile ja sobie zażyczę, żebym miał nad tym pełniejszą kontrole? Co źle robie? A może tylko taki rozmiar JPEG’a (czyt, stopień kompresji) mogę uzyskać i nic więcej?.
    Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Qrcze, mam to samo. Odkryłem już, że strata powstaje chyba w momencie usuwania szumów, ale dlaczego - nie mam bladego pojęcia, dlatego razem z Tobą czekam na odpowiedź w tym temacie (coś podobnego zresztą opisałem gdzie indziej i też czekam na jakąś poradę). Pozdro.
    ,

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tigrisso Zobacz posta
    ... żeby JPEG miał 7-10 mb tyle ile ja sobie zażyczę...
    Kontrolę masz nad jakością nie nad wielkością...JPEG to kompresja stratna, algorytm w programie ustala co i jak zdusić. :smile:
    2MB...hmmm no na zdjęcie w słoneczny dzień...dużo elementów na fotce to rzeczywiście trochę za mało...ale 7-10MB ... po co takie wielkie...
    Pytanie co focisz ?? Bo jak lampkę w ciemościach...to sie nie dziw
    Ostatnio porównywałem...czysto subiektywnie wyniki z DPP i CS2. Photoshop sciska o wiele mocniej..ale ja nie widziałem żadnej różnicy w jakości (podkreślam...nie widziałem)

EDIT: A spróbuj wygenerować nowy obrazek o rozdzielczości takiej jak Twoja matryca...pokoloruj go (tak aby było sporo kolorów) i zapisz w JPG...zobacz ile Ci wyjdzie ?? Teraz to już sam jestem ciekaw. U mnie tak nie jest (co prawda CS2)
    Ostatnio edytowane przez tomaj_2 ; 23-12-2006 o 15:33
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie rozumiem problemu. Chcesz dobrą jakość i duży plik - tif. Chcesz mniejszy, stratnie skompresowany - jpg.

PS. W gimpie przypadkowe zdjęcie w jpgu na max jakości ma 4MB.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Aha, czyli króko mówiąc: zdechł pies. Nie da się z tym nic zrobić...
    ,

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

U mnie zdjęcia w jpg z takiego 20D po obróbce w PS-ie mają od niewiele ponad 1 MB do ponad 5 MB. To zależy jak zostały obrobione i tego co przedstawiają (kolorystka, jasność, tonacja itd.).
    FOTOINKWIZYTOR

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A po co taka długa droga? raw>tiff>jpeg ? może lepiej obrobić raw'a w raw shooterze lub capture one i tym programem zrzucić do jpeg.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zapisuj do PNG, rozmiarowo powinno wyjsc cos pomiedzy JPG a TIFF

Dopiero zaczyna Awatar katonczyk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A powiedz, zle wygladaja te zdjecia co maja 2MB?
    Sprzęcior: Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

No panowie nie czepiajcie sie co 7MB to 7MB a nie jakies tam 2MB ;-). Swoja droga jpg ktory zajmuje 7MB musialby byc calkiem zlozony (duuuzo kolorow i kontrastow). Jak chcesz bezstratnie to tiff-y.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów