Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Canon EF-S 10-22 vs Sigma 10-20

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Pretender Zobacz posta
    Witam serdecznie smiling smiley

Hmm...to mój pierwszy post :-D Mam prośbę o pomoc, a raczej o poradę. Nosze się z zamiarem kupna obiektywu szerokokątnego. Biorę pod uwagę dwie opcje: Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM lub Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM (mam puszkę canona 40d). Czytałem wiele testów itd. więc orientuje się w różnicach technicznych. Za canonem niby przemawia lepsze światło i większy zakres ogniskowej, ale dla mnie priorytetem jest jakość zdjęć. Chodzi mi o to, czy ktoś z Was miał okazje pracować z obydwoma szkiełkami i jak to wygląda w praktyce? I czy różnica cenowa między nimi jest uzasadniona?

Z góry dziękuję i pozdrawiam...
    Nie miałem okazji pracować tą Sigmą i nie będę miał. Nie wiem czy różnica cenowa jest uzasadniona. Wiem natomiast, że C 10-22 to fascynujący obiektyw. Znakomity kontrast, ostrość. Bardzo umiarkowana aberracja jak na taki kąt. To bardzo łatwy wybór dla posiadacza cropa.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

tyryt tyty
    Guest

Domyślnie

Ja kupiłem niedawno sigme 10-20. Jestem bardzo zadowolony! I wbrew innym opiniom, nigdy nie miałem problemów zwłaszcza z bf i ff, dodam że jest to już moja 3 sigma w historii

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Thomason2005 .... Zdjęcia bardzo ładne. Rozumiem, że kościół i uroczystość - ale z lampą zewnętrzną to byłoby to Mam prośbę: jeśli posiadasz, to prześlij mi na moją skrzynkę zdjęcie które było kadrowane i prostowane przed wykonaniem jego retuszu. Dziękuję. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

BigMike
    Guest

Domyślnie

Posiadam to szkło - pięknie sprawdziło sie na wyjazdach (np. USA) i świetnie w pomieszczeniach i tu moje pytanie:
    Czy jest jakis sposób by na najkrótszych ogniskowych zdjęcia robione z wbudowanym flash'em nie miały cienia (od flash'a)?

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

lampa zewnętrzna :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

BigMike
    Guest

Domyślnie

...heh, ten akurat sposób znam myślałem nad jakimś nowatorskim

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów