Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Kompletnie niedoświetlone zdjęcia z 350D + 430EX

Korba
    Guest

Domyślnie

icik, a czy na pierwszej fotce nie stoisz na przeciwko czegos co mocno odbilo swiatlo? jak dla mnie to wyglada na lustro przysloniete jakas szmata.
    Jezeli tak to prawdopodobnie to sciemnilo lampe. Przy pierwszym blysku (pomiarowym) aparat stwierdzil ze jest bardzo jasno i dal lampie odpowiedni sygnal wiec ta swiecila duzo slabiej przy drugim.
    Drugie zdjecie jest z innej strony i wyglada duzo lepiej - choc i tak lampa palona prosto nie jest dobra ... nie bylo tam jakiegos sufitu zeby ja odbic?

Pozdrawiam i powodzenia nastepnym razem

Bywalec

Domyślnie

Ja sobie tak myślę, że biały obrus na stole mógł wprowadzić chaos. Tam z tyłu było okno może ono odbiło błysk próbny?
    Co do sufitu to był on wysoko i bardzo ciemny tak że chyba odbicie nie dałoby efektu.
    Następnym razem muszę patrzeć szerzej na otoczenie żeby nie wpaść w pułapkę "białego obrusu" albo "okna".
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    Czyli reasumując:
    ISO400 albo nawet 800 - też mi się tak wydawało bo przecież łatwiej usunąć szumy niż wyciągać ciemne fotki,
    priorytet przesłony - ustawiony na 5,6
    ewentualnie korekta ekspozycji o jedną dziłkę na +
    centralny pkt AF

Niestety w tamtych warunkach zdjęć już nie zrobię ale to niezła nauka dla mnie na przyszłość.

Dzięki wszystkim
    Jak juz wspominał Dominique AV to nie recepta na trudne warunki, M jak najbardziej, radze poeksperymentować bo nawet przy źle ustawionej ekspozycji przy M lampa dopali tak że kadr bedzie przyzwoicie jasny Wiadomym jest że nie ma to jak światło zastane ale w trudnych warunkach automatyka lampy może uratować ujęcie

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

M, 1/60, f/5.6 - f/8, iso 400/800. Lampa koniecznie (!) +2/3EV - +1EV.

Druga fota ma inny czas, inne ISO, doszlo sporo zastanego. Odblaski w lustrach sa wyraznie widoczne, a tam nie ma nic takiego. Obrus nie jest problemem. E-ttl II stosunkowo dobrze sobie z takimi elementami radzi i mozna dobrze naswietlic fote majac znacznie wiecej bieli w kadrze, gdyz pucha rozroznia jasnosc wzorcow.
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rób na wysokim ISO (800) nie bój się Canon ma redukcje szumów (w porównaniu z Nikonem - test Optyczne.pl) - Canon ma bardzo małe szumy, które nie będa się rzucały w oczy!

Tryb: M
    Czas: 1/60 - 1/50 (jak Ci bedzie pasowało, próbuj sam dostosowac czas)
    Przesłona: f/5.6
    Korekta na lampie: +2EV a jak bedzie trzeba do +3EV Jak bedziesz mial prześwietlone twarze to próbuj odbic swiatlo.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 23-12-2006 o 12:52
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Rób na wysokim ISO (800) nie bój się Canon ma redukcje szumów i tych szumy nie będa się rzucały w oczy!
    Khmm ta

Przesłona: f/5.6
    Przysłona

Korekta na lampie: +2EV a jak bedzie trzeba do +3EV Jak bedziesz mial prześwietlone twarze to próbuj odbic swiatlo.
    Kolega wspominał , że odbić nie bardzo było jak.Ja natomiast myślę ,że ta porada dla początkującego nie jest najlepsza - kilka fotek cyknąłem już i nie pamiętam gdzie na lampie miałem + 3EV

Pozdrawiam.
    5D + L

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

borkomar -

Zauwazyłem ze czasami piszę się (w ksiazce nawet tak znalazłem jakiejs w bibliotece) "przesłona" a czasami "przysłona" i sam sie myle Powinienem sie trzymac "przysłona" ale juz kilka razy natknąłem się na "przesłona".

Odnośnie odbicia swiatła to sufit (o ile jest nisko) rowniez stanowi dobrą powierzchnie do odbicia. Im szybciej zacznie próbowac tym lepiej. Ja tez sie wachalem robiąc zdjecia uzywac swiatla odbitego a teraz mi to nie przeszkadza, poprostu musze obrócic lampę (2sekundy dluzej trwa wszystko), kwestia przezwyczajenia. I oczywiscie wiem ze odbicie swiatla nie zawsze jest dobre i nie zawsze mozna odbic. Tylko poprostu warto próbowac
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 23-12-2006 o 12:57

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

borkomar -

Zauwazyłem ze czasami piszę się (w ksiazce nawet tak znalazłem jakiejs w bibliotece) "przesłona" a czasami "przysłona" i sam sie myle Powinienem sie trzymac "przysłona" ale juz kilka razy natknąłem się na "przesłona".
    Odesle do forum obok bo jest dedykowany watek. U nas bylo pare razy ale przy okazji przeroznych watkow a nie konkretnie i osobno.
    http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogoln...-przeslona.htm

A co do tego ze niby Canony maja wbudowana redukcje szumow to sie jakos odniesiesz? Bo cos ci sie namieszalo... redukcja jest ale powyzej bodajze minuty naswietlania a nie przy kazdym zdjeciu jak w co ciekawszych, nowszych body konkurencji .

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez, - a to przepraszam, widocznie, albo nie doczytałem, albo nie było napisane że powyżej. W każdym razie na optyczne.pl jest test porównawczy Canon&Nikon i Canon ma o wiele mniejsze szumy, tak wiec nie trzeba sie bac ISO
    przepraszam za zamieszanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

na optyczne.pl jest test porównawczy Canon&Nikon i Canon ma o wiele mniejsze szumy
    a to chocby dlatego ze CMOS dziala pod niższym napieciem niz CCD i co za tym idzie mniej sie nagrzewa.. to w konsekwencji skutkuje "produkcją" mniejszych szumów.. programowa redukcja szumów w aparacie odbija sie kosztem detali na zdjeciach i dlatego cieszmy sie, ze nie miales racji 8)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 24-12-2006 o 15:24

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów