Zobacz wyniki ankiety: Temperatura kolorow:

Głosujących
62. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaka macie temperature kolorow?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Question Jaka macie temperature kolorow?

Jako ze zainteresowal mnie ostatnio temat kalibracji monitorow, chcialbym zapytac jaka macie ustawiona temperature kolorow? W przypadku sprzetu nieskalibrowanego, to co wyswietla OSD monitora moze nie do konca byc prawdziwe, wiec w sondzie dalem osobne odpowiedzi.

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

chyba powinno sie ustawiac w zaleznosci od pomieszczenia itp.
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

monitor nieskalibrowany = niewiadomo jaka jest aktualnie temp, to co podaje OSD to niestety nawet nie jest przyblizenie ;-)

standardowo ustawia sie na 6500k

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Noo w koncu jestes, chcialem Cie popytac ale cos na ircu sie nie pojawiasz.

Co do OSD to wiem, moj CRT po ustawieniu na 6500 ma wg eyeone jakies 6900. Tak czy siak, roznica pomiedzy 5000-6500-9300 jest znaczna a ciekawilo mnie w jakich trybach ludzie pracuja. Ja do tej pory mialem raczej zimne kolory, szczerze mowiac po skalibrowaniu na 6500 wszystko wydaje mi sie jakies takie zolto-zielonkawe... :/

A tak z innej beczki, kto kalibruje kalibratory?

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

6500K jest w sam raz (tzw. standart) - trzeba sie tylko do tego przez jakis czas przyzwyczaic ;-), jesli po np tygodniu wrocisz do "starych" ustwien wyswietlania - gwarantuje ci ze w ciagu 10min wrocisz do ustwein z profilem ;-)

kalibrator sam sie kalibruje przed kazdym pomiarem na specjalnej referencyjnej podkladce ( z nr seryjnym ;-) ) - przynjamniej moj tak robi - sprzet ma certyfikat dokladnosci no i pewnie raz na jakis czas (moze rok moze dwa lata) wypadalo by go wyslac na sprawdzenie przynajniej ja tak planuje zrobic

Miasto
    Kraków

Domyślnie

A widzisz, a w eyeone nic takiego nie widzialem, po prostu przyczepia sie do monitora i ma dzialac.

Jak Ty tak kalibrujesz monitory u ludzi, to u kazdego instalujesz soft? Czy odpalasz np. kalibrator z notebooka? Ale wtedy moze byc tak, ze karta graficzna notebooka da troche inny sygnal niz ta z komputera?

No i co wtedy, gdy dany monitor po prostu nie jest w stanie wyswietlic poprawnego obrazu? Np. ma wypalony ze starosci luminofor i nie daje odpowiedniej jasnosci czy kontrastu?

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ja mam eye one pro, tak wyglada razem z ta podstawka do kalibracji

instaluje soft - inaczej sie nie da tego zrobic poprawnie

jesli monitor jest wypalony mozna podbic jasnosc (pdczas ustawiania temp) podciagajc skladowe kolory RGB np w okolice 70%-80% wtedy da sie go jeszcze wyciagnac troche... jesli to nie pomoze no to juz nic nie pomoze ;-) - kalibrator nie przeskoczy mozliwosci monitora ;-) - to nie cudotworca a jedynie kalibrator

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A moj monitor obok roznych temperatur ma tez opcje 'sRGB' i ta mam wlaczona, temperatury wtedy wybrac nie moge. Czemu jej nie ma w ankcieie?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

to sRGB tez musi miec jakis swoj WB...

Bywalec Awatar orte
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

U mnie obok 6500K mam sRGB w jednej lini opcji
    tak tez mam ustawiony LCD, niestety nieskalibrowany ;(
    Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
    10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów