Zobacz wyniki ankiety: Jaki jest Twój profil kolorystyczny?

Głosujących
178. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: jaki jest Twój profil kolorystyczny

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Post jaki jest Twój profil kolorystyczny

Witam

Jakie profile kolorystyczne macie ustawione w swoich Canonach.
    Jest to temat, który zwrócił ostatnio moją uwagę, z powodu zagłębienia się w zgodność profili kolorystycznych na linia aparat - program graficzny - lab.
    Domyślnie w sofcie aparatu polecany jest sRGB, niby dobry do monitorów komputerowych ale jednach nieco zubożony dla wydruku.
    Można też ustawić Adobe RGB, podobno znacznie pełniejszy zestaw kolorów, zresztą też polecany przez PS i łatwy do opracowania na fotolabach. Nie jest on polecany jednak w instrukcji Canona, jako profil gorzej wygladający na monitorze.

pozdrawiam
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Mam ustawiony ADOBE RGB , jednak nie ma to dla mnie znaczenia , gdyż robię w RAWach

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Mam ustawiony ADOBE RGB , jednak nie ma to dla mnie znaczenia , gdyż robię w RAWach
    wydaje mi się że raw też jest obsługiwany profilem kolorystycznym, przynajmniej RAWshuter pozwala na ustalenie w jakim profilu zdjęcie będzie edytowane.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

I jak rozumiem wszyscy macie pokalibrowane monitory/drukarki? ;-) Bo w przeciwnym wypadku mówienie o profilach ma średnio sens No może z wyjątkiem standardowego "- czemu moje zdjęcia są takie blade? - wyłącz w setupie adobe rgb" ;-) Ja nie mam i w związku z tym zaznaczyłem "inny" :-D

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    I jak rozumiem wszyscy macie pokalibrowane monitory/drukarki? ;-) Bo w przeciwnym wypadku mówienie o profilach ma średnio sens No może z wyjątkiem standardowego "- czemu moje zdjęcia są takie blade? - wyłącz w setupie adobe rgb" ;-) Ja nie mam i w związku z tym zaznaczyłem "inny" :-D
    Piszczal przecież pyta "Jakie profile kolorystyczne macie ustawione w swoich Canonach." Musisz muflonie wejść w menu aparat i tam zobaczyć

Ja mam wybrane Parameter 2 - więc chyba inne A może sRGB? Zaznacze "inny" bo z nazwy wynika że inny
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Piszczal przecież pyta "Jakie profile kolorystyczne macie ustawione w swoich Canonach." Musisz muflonie wejść w menu aparat i tam zobaczyć

Ja mam wybrane Parameter 2 - więc chyba inne A może sRGB? Zaznacze "inny" bo z nazwy wynika że inny
    w jakim modelu? Bo w 350 jest wyraźnie do wyboru jeden z dwóch profili sRGB lub Adobe RGB a parametry to są własne preferencje dotyczące obrazu a nie koloru

profile kolorystycznme ICC maja to do siebie że sa czytane przez urządzenia równiez peryferyjne, czyli monitory, drukarki domowe i laby profesjonalne.
    Wydaje mi się (ale mogę się mylić) że zgodne ustawienie aparatu, monitora i drukarki w jednym profilu pozwala na wierne odtworzenie, bez niespodzianek.

Do obróbki zdjęć na których mi szczególnie zależy, mam zainstalowany profil kolorystyczny maszyny używanej w Kodak Express. Jeśli ktoś jest zainteresowany uzyskaniem profilu prosze o info

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    w jakim modelu? Bo w 350 jest wyraźnie do wyboru jeden z dwóch profili sRGB lub Adobe RGB a parametry to są własne preferencje dotyczące obrazu a nie koloru
    300d - jak wskazuje stopka
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    300d - jak wskazuje stopka
    ha, przez ten ściagający uwagę czerwony napis umknęło mi uwagi powyższe w stopce, serio :-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    Do obróbki zdjęć na których mi szczególnie zależy, mam zainstalowany profil kolorystyczny maszyny używanej w Kodak Express. Jeśli ktoś jest zainteresowany uzyskaniem profilu prosze o info
    O tym, jak ludzie profile ustawiali i co im z tego wyszło, to można by całkiem niezły kabaret napisać.

Generalnie dokładne oprofilowanie każdego urządzenia (o ile na to pozwala) jest konieczne tylko w ekstremalnych warunkach (największe drukarnie itp).
    Na nasze fotograficzne potrzeby wystarczy używać powszechnie akceptowalnego profilu (sRGB), mieć skalibrowany monitor (jakimś zewnętrznym urządzeniem) i pilnować, żeby monitor tę kalibrację trzymał. Większość modeli niestety czasem i po tygodniu ma zauważalne odstępstwa od wcześniejszych ustawień.
    Właśnie z ciekawości sprawdziłem, jakie jest odstępstwo na moim LCD. Po 4 miesiącach mam 0,1% błędu (zauważalna gołym okiem różnica to 3%). Kalibracja robiona LaCie Blue Eye na sofcie GretagMacbeth.
    Wracając do tematu: po tak przygotowanym aparacie i monitorze wystarczy znaleźć lab, w którym regularnie wymieniają chemię, trzymają procesy i wiedzą co znaczy zdanie "proszę bez korekty". Zapewniam Was, że jedyną zauważalną różnicą między odbitką a ekranem będzie poświata z ekranu.
    Jarek

Domyślnie

To 100% prawdy.
    Kalibrowałem monitor wieloma programami i po miesiącu paranoi myślałem że wszystko jest OK.
    I pewnego pięknego dnia trafił do mnie kalibrator Eye- one i okazało się że przez parę miesięcy robiłem niezłe mydło.
    Kilka sesji do poprawki itp.

A sRGB używam bo w redakcjach fotoedytorzy w większości mają taki ustawiony.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów