Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Obiektywy manualne do cyfranki.

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Obiektywy manualne do cyfranki.

Cytat Zamieszczone przez stereotyp77 Zobacz posta
    Szukającym obiektywów M42 polecam lekturę:
    http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/m42.pdf
    nie jest to młody artykuł ale 80% opinii jest zgodnych z prawdą.

Taira 11 na M39 miałem (o ile myślimy o tym samym obiektywie, pancerna stalowo-serbrna konstrukcja z wielolistkową przysłoną i głęboko osadzoną przednią soczewką) ale ten obiektyw rozczarowuje przy pracy pod światło - kontrast, barwy, ostrość spadają do zera. Nie ratuje go nawet wielolistkowa przysłona, ale tak po prawdzie to bokeh definiuje nie tylko kształt przysłony.

Jeśli 135 ma się nadawać do pracy pod światło to wybór się zawęzi do kilku modeli:
    - Takumarów z powłokami SMC, bo te w wersji Super mają powłoki jednowarstwowe,
    - Sonnarów z powłokami MC,
    - Fujinonów z powłokami EBC,
    - Telezenitara (MC APO Telezenitar 135/2.8) - ten ma dodatkowo soczewki korygujące aberrację chromatyczną. Nie jest on jednak polecany do portretów, bo przy rozdzielczości jaką posiada widać u modelki pory na skórze
    Bardzo ciekawe stwierdzenia, czy moglbys rozwinac troche ta rozdzielczosc ktora przeszkadza przy portrecie? I jeszcze moze jakies informacje, jak sie zachowywal Tair11, ktorego miales - w normalnej fotografii, nie pod swiatlo? Ja mialem w sumie 6 lub 7 sztuk i nie zauwazylem aby byly slabe. Wrecz przeciwnie.

Domyślnie Odp: Obiektywy manualne do cyfranki.

Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
    Bardzo ciekawe stwierdzenia, czy moglbys rozwinac troche ta rozdzielczosc ktora przeszkadza przy portrecie? I jeszcze moze jakies informacje, jak sie zachowywal Tair11, ktorego miales - w normalnej fotografii, nie pod swiatlo? Ja mialem w sumie 6 lub 7 sztuk i nie zauwazylem aby byly slabe. Wrecz przeciwnie.
    Ojej, co do tej rozdzielczości to na końcu komentarza był uśmiech.
    A Tair 11? Kiedyś to chyba był niezły obiektyw, bo nawet dostał Grand Prix w Brukseli w 1958 r. Co nie zmienia faktu że wart jest tyle co za niego płacą na aukcjach, czyli 150-200PLN i taką jakość oferuje. Z Telezenitarem przegrywa na każdym polu, może poza bokeh, dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem że Tair jest najlepszym rosyjskim obiektywem 135mm.
    Są inne starocia M42 za które bym się dał pociąć, żeby je mieć, pomimo braku powłok i nie najlepszej pracy pod światło np:
    CZJ Biotar 75 /1.5 albo Helios 40-2 85/1.5, Tair 11 do nich nie należy. Miałem, sprzedałem, nie żałuję.

Uprawnienia umieszczania postów