Wlasnie wydumalem, ze zestaw swietnych obiektywow stalo ogniskowych moge miec juz nie przekraczajac 1000zl! Z pomoca przychodzi jeszcze fakt, iz kilka takowych od praktiki mam. Trzeba by tylko zaopatrzec sie w konwerter i jeszcze kilka sztuk takowych manuali. Dlatego mam dwa pytania:
Jakie obiektywy manualne sa najbardziej godne polecenia? Interesjuje mnie praktycznie kzda wartosc ogniskowej, byle obiketyw byl jasny i dobrej jakosci. No i cena takiego obiektywu musi byc bardzo rozsadna skro to i tak zastepczo do czasu zakupu szkiel sigmy i canona (no chyba, ze obiektyw zeczywiscie fenomenalny)
Jak wyglada wspolpraca takiego aparatu jak 20D z manualnym obiektywem? Zecz jasna ostrosc jak i przyslone ustawiam recznie... a jak ma sie sprawa z naswietleniem i migawka? Przeciez (chyba, ze sie myle) aparaty pokroju 20D nie maja swiatlomieza takiego jak byl w manualach? Czy trzeba ustawiac na czuja wartosc migawki czy aparat jednak te funkcje wykojue automatycznie? Wogule chetnie wyslucham wszelkich rad dotyczacych szkiel manualnych w lustrzance cyfrowej. Nigdy dotychczas nie robilem takiego eksperymentu, a teraz jestem tym bardzo zainteresowany!
Zdaje sobie sprawy, ze wspolczesne aparaty cyfrowe nie maja juz takich udogodnien w recznym ustawianiu ostroci jak dawne manule (juz zapomnialem jak to sie nazywa). Czy bardzo trudne jest to przy wizjeze 20D? Czy istnieje jakis sposob poprawy takiej sytuacji?
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i jesli kiedys pojawil sie juz taki temat przepraszam ale jestem w goracej wodzie kompany i pelen emocji co do... ach nie chce zapeszac :P