Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Czy IS coś mi pomoże?

Mieszany widok

Piotrek
    Guest

Domyślnie Czy IS coś mi pomoże?

Witam!

Mam 20D i Sigme 70-200/2.8 IF APO HSM. Robię głównie sport - przewaznie hokej na lodzie, piłka nożna. Zastanawiam się nad zmianą obiektywu na Canona 70-200/2.8 IS, tylko czy ten IS cos mi pomoże. Ostatnio doszedłem do wniosku, że nieostre zdjęcia są z mojej winy, czyli sa poruszone. Tzn. tak podejrzewam. Mimo, ze uzywam czasów rzędu 1/400 - 1/800 (hokej), to z powodu konieczności śledzenia szybko poruszających się zawodników, do tego czesto zmieniających kierunki, macham tym szkłem w tę i z powrotem i pewnie wtedy je "rozmazuje".
    Czy w takiej sytuacji IS coś mi pomoże?

I jeszcze jedno - czy ktoś miał okazję porównać tą Sigmę z Canonem 70-200/2.8 bez IS? Czy jest jakas powazna róznica?

Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Piotrek ; 21-12-2006 o 20:12

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no jak wszystko masz poruszone to IS troche pomoze, jak tylko zawodnikow to musisz dac krotsze czasy.

a w ogole to uzywasz np. monopodu?

Piotrek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    a w ogole to uzywasz np. monopodu?
    Próbowalem, ale utrudniał mi ruchy podczas śledzenia akcji, więc juz go nie biorę ze sobą.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek Zobacz posta
    Próbowalem, ale utrudniał mi ruchy podczas śledzenia akcji, więc juz go nie biorę ze sobą.
    A jaką miałeś głowicę? Są takie wieszaki, np. Manfrotto 393. To powinno się sprawdzić.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Piotrek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A jaką miałeś głowicę? Są takie wieszaki, np. Manfrotto 393. To powinno się sprawdzić.
    A o tym nie wiedzialem. Ja mam prostą (czytaj tanią) 234RC.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak machasz obiektywem to IS ci nie pomoże. Przy machaniu obiektywem nawet nie zdąży ustabilizować soczewek. Lepiej statyw i dobra głowica (patrz wyżej).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na 234RC zasada pracy jest w sumie taka sama, tylko obciazalnosc mniejsza. Ja taka mam i fotografuje mi sie z nia calkiem przyjemnie. Moze za blisko boiska/lodowiska stoisz? Albo w zlym miejscu?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Is w takich sytuacjach napewno nie pomoże - ruch da się jedynie mrozić a nie stabilizować. Więc po pierwsze mniejsze czasy ( do mrożenia minimum 1/500s ) a po drugie taki wieszak też wydajesię poręczny bo jest szansa że nie zgubisz GO która przy 200mm jest dość mizerna

Acha mimo wszystko polecał bym zmiana na canona ( może być 2,8 bez IS - 2000 zł mniej ) bo ma szybszy AF który do sportu napewno się przyda !!

Piotrek
    Guest

Domyślnie

Na wstępie BARDZO dziękuję za odzew..

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Is w takich sytuacjach napewno nie pomoże - ruch da się jedynie mrozić a nie stabilizować. Więc po pierwsze mniejsze czasy ( do mrożenia minimum 1/500s )
    Jasna sprawa. Ja nie chcę mrozić sceny IS'em, tylko wyeliminować "trzęsące się" ręce. "Setka" czy dwie odpada, bo potem zwykle prowadzę pojazd.
    Nigdy nie miałem do czynienia z IS, dlatego pytam na forum. Nie wiem, czy przy krótkich czasach IS tez pomaga w tym zakresie, czy tylko przy długich czasach? Nie wiem jak długo trwa taka stabilizacja? Niektórzy z Was piszą, ze IS nie zdąży się ustabilizować...

Czy podczas celowania z reki na 200mm przy czasie 1/500 IS nie wyeliminuje "drżących rąk"? To działa tylko na długich czasach?
    Ostatnio edytowane przez Piotrek ; 22-12-2006 o 12:06

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek Zobacz posta

I jeszcze jedno - czy ktoś miał okazję porównać tą Sigmę z Canonem 70-200/2.8 bez IS? Czy jest jakas powazna róznica?

Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!

Też fotografuję sport, miałem Sigmę, mam Canona i nie żałuję każdej wydanej złotówki. Do sportu polecam szkła typu "L". Różnica w szybkości zauważalna.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów