Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Ekstremalne powiększenia

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    obiektyw do super makro :) skala 5:1 z tego co pamietam ... zero AF ... obiektyw ma wbudowany "mieszek" ktorym reguluje sie skale odwzorowania
    Obiektyw ma skalę od 1:1 do 5:1, kosztuje około 3000zł i nie wiem po co komu... mieszki dają lepsze efekty za mniejszą cenę. I tak trzeba wszystko ustawiać manualnie. Specjalne obiektywy do macro np. 20mm + miszek dadzą według mnie lepsze efekty.

W takim razie rozwiązanie jest proste - maksymalne powiększenie mieszka to około 5mm na linijce w szerokości zdjęcia, pojadę na giełdę zamontuję sobie jakiś obiektyw 50mm odwrotnie i zobaczę jakie jest maksymalne powiększenie na linijce. Jeżeli będzie podobne różnica max. 2mm (przy głowie muchy to dużo! :) albo takie same ALBO większe to mieszka na pewno nie zamówię bo po co miałbym płacić za coś drożej jak mogę dostać coś lepszego taniej. Chociaż wątpię, żeby odwrócony obiektyw powiększał 5 mm na całą klatkę. Zobaczę, muszę to sprawdzić.

PS: Jakie to powiększenie 5mm na całą klatkę formatu 35mm?

Pozdrawiam i życzę dobrych zdjęć w nowym roku!

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Ogniskowa 20mm + mieszek... lubisz ostrzyć kilka mm lub nawet mniej od soczewki?
    A poza tym to nie mieszek daje powiększenie - 5:1 sięga z "setką" makro Canona, ale gdybyś tam dorzucił inny obiektyw to również odwzorowanie byłoby inne. A co do ostatniego - odwzorowanie wynosiłoby wtedy 7:1.
    Ja nadal trochę nie rozumiem twojej pogoni za ogromnym powiększeniem - odwzorowanie to nie wszystko, a tracisz sporo światła, kolejne straty w i tak już mikroskopijnej głębi ostrości, zestaw jest mniej poręczny i idę o zakład że z tym kilku cm, naprawdę małej odległości, czy to z jednym obiektywem i mieszkiem czy drugim, nie dasz rady sfotografować muchy itp. bo zwyczajnie uciekną. Niestety przy użyciu mieszka zmniejsza się odległość ostrzenia, która w EF 100mm/2.8 i tak wynosi 15-16 cm od soczewki.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

cwanakubwa
    Guest

Wink Hmmmmm

"Ja nadal trochę nie rozumiem twojej pogoni za ogromnym powiększeniem - odwzorowanie to nie wszystko, a tracisz sporo światła, kolejne straty w i tak już mikroskopijnej głębi ostrości, zestaw jest mniej poręczny i idę o zakład że z tym kilku cm, naprawdę małej odległości, czy to z jednym obiektywem i mieszkiem czy drugim, nie dasz rady sfotografować muchy itp. bo zwyczajnie uciekną."

A ja rozumiem bo sam tak robię. Dotychczas "robiłem" Minoltą A1 + odwrócony Helios od starego Zenita. Praktycznie trzeba przyłożyć to muszce do głowy . Fakt - "można fotografować łupież na głowie muchy" - także fakt - często uciekają. Ale kto powiedział że mają nie uciekać?? Makrofotografia wymaga ogromnej cierpliwości. Oczywiście sprzęt typu pierścienie - miech (nawet "ruski") cudownie życie ułatwiają. Niemniej ja na 50 - 60 "podejść" robię 4-5 zdjęć w miarę udanych. "Nima letko" i "twardym trza być, nie mientkim".

Coś już napisał

Domyślnie

Właśnie połączyłęm zoom 75-300 z obiektywem 24mm - nie kupuję miszka, uzyskałem powiększenie około 14,4

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Spadek jakości pewnie równie proporcjonalny do wzrostu powiększenia, a o głębi ostrości lepiej już nie wspominać
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Coś już napisał

Domyślnie

Nie jest tak źle, a z głębią ostrości trochę przesadzasz, z tym zestawem nie jest wcale taka mała...

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Porób trochę zdjęć tym zestawem, ciekaw jestem efektów. Do jakiego body to podłączyłeś?
    Saurus

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To niespecjalnie dobra kombinacja ... dolaczony obiektyw 24 mm daje duze znieksztalcenia i zbyt radykalnie zwieksza skale odwzorowania. Lepiej dolaczyc cos rozsadnego o ogniskowej zblizonej do 50 mm.

Saurus zdjecia zrobione podobnym sposobem pokazywalem w watku o makro ktory zalozyl Olszewski.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Coś już napisał

Domyślnie

Podłączyłem do EOSa 5, będę musiał zeskanować zdjęcia

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canon EOS System Zobacz posta
    A jak obliczyć powiększenie 100mm canona z odwróconym 50mm? coś mi nie wychodzi i już się gubię w tych wzorach
    Zerknij tutaj http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php

masz od razu komplet informacji w przystepnej formie

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów