Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Obiektyw "Zoom" - Propozycje

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Obiektyw "Zoom" - Propozycje

Witam,

Oprócz poruszanego przeze mnie tematu związanego z zakupem szerokiego kąta (Canon 17-40mm f/4.0 L) w mniej więcej tym samym okresie czasu (tj. maj 2007) będzie potrzebny mi zoom. Tutaj jest o wiele gorszy problem niż w przypadku szerokiego kąta. Zoomy są drogie Mam obawę czy mój budżet sprosta takiemu wydatkowi, ale jesli nie w maju to przynajmniej bede wiedział na który obiektyw mam patrzec

Body: 350D/30D
    Przeznaczenie: Koncert/Sport/Przyroda
    Cena: >5000zł
    Preferencje: AF żeby nie mylił się, bardzo dobra ostrość, małe winietowanie przy długiej ogniskowej
    Dodatkowe preferencje: szybki AF,
    Dodatki: Extender 2x lub 1,4x

1) Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM

(nie znalazłem w Internecie żadnych informacji na temat tego szkła)

Przeznaczeniem, tak jak wspomniałem, tego obiektywu bedzie fotografowanie sportu (siatkówka, koszykówka, piłka nożna) - uwzględnijcie wiec wymiary boisk do tychże sportów. Nie zależy mi na kadrowaniu po zrobieniu zdjęcia zawodnika i powiększanie go aby był wyraźny, chciałbym miec takie zbliżenie, abym nie musiał wykadrowywac malutkiego ludzika Dalej, koncerty - uważam, że jeśli obiektyw ten spisałby się w sporcie to napewno sprawdzi się na koncertach. (Najlepiej jakby miał bardzo szybki AF). Przyroda - fotografowanie wszelkiej zwierzyny (ptaki, ale i zwierzyna łowna, czyli sarny, jelenie itd). Jak wiadomo, niektóre zwierzęta są czujne i nie zejdzie się ich do 15 metrow Stad planuje zakup extendera 2x lub 1,4x (wolałbym 2x). I tutaj sie pojawia kolejne pytanie, czy w/w Canon współpracuje z tymi extenderami? Jeśli współpracuje to zapewnie trafi się wtedy AF, a czy istnieje jakis sposob (nawet poprzez przeróbke styków - bo słyszałem że i takie się robi) aby AF zachowac?

Z góry dziękuje za opinie.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Szkło na pewno świetne ale na koncert trochę za ciemne a z extenderem to trochę ciemno.
    A może by kupić Canona 400 f/5.6 L.
    W końca masz sigmę a i tak jak będziesz miał 100-400 to większość będzie robione na 400.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

TomS - Ale na koncercie będę robił bez Extendera Wiec szkło będzie f/4,5-5,6 (tak jak Sigma), wiec tutaj nie widze problemu. Tylko jak by sie to szkło spisywało przy Sport i Przyroda?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie jestem ekspertem, ale jak na mój gust to f/5.6 do koncertów to ciemno. Chyba, że chodzisz na takie koncerty, na których nie masz problemu z ilością światła. Kwestia czasów naświetlania - teoretycznie IS pomoże ci utrzymać na 400mm czas 1/100 (może 1/50 w optymistycznym przypadku), ale to może być za krótko przy kiepskim oświetleniu. Znowu dłużej to zamazane ruchem zdjęcia. Moim zdaniem przydałoby się coś jaśniejszego.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów