Witam,
Oprócz poruszanego przeze mnie tematu związanego z zakupem szerokiego kąta (Canon 17-40mm f/4.0 L) w mniej więcej tym samym okresie czasu (tj. maj 2007) będzie potrzebny mi zoom. Tutaj jest o wiele gorszy problem niż w przypadku szerokiego kąta. Zoomy są drogieMam obawę czy mój budżet sprosta takiemu wydatkowi, ale jesli nie w maju to przynajmniej bede wiedział na który obiektyw mam patrzec
![]()
Body: 350D/30D
Przeznaczenie: Koncert/Sport/Przyroda
Cena: >5000zł
Preferencje: AF żeby nie mylił się, bardzo dobra ostrość, małe winietowanie przy długiej ogniskowej
Dodatkowe preferencje: szybki AF,
Dodatki: Extender 2x lub 1,4x
1) Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM
(nie znalazłem w Internecie żadnych informacji na temat tego szkła)
Przeznaczeniem, tak jak wspomniałem, tego obiektywu bedzie fotografowanie sportu (siatkówka, koszykówka, piłka nożna) - uwzględnijcie wiec wymiary boisk do tychże sportów. Nie zależy mi na kadrowaniu po zrobieniu zdjęcia zawodnika i powiększanie go aby był wyraźny, chciałbym miec takie zbliżenie, abym nie musiał wykadrowywac malutkiego ludzikaDalej, koncerty - uważam, że jeśli obiektyw ten spisałby się w sporcie to napewno sprawdzi się na koncertach. (Najlepiej jakby miał bardzo szybki AF). Przyroda - fotografowanie wszelkiej zwierzyny (ptaki, ale i zwierzyna łowna, czyli sarny, jelenie itd). Jak wiadomo, niektóre zwierzęta są czujne i nie zejdzie się ich do 15 metrow
Stad planuje zakup extendera 2x lub 1,4x (wolałbym 2x). I tutaj sie pojawia kolejne pytanie, czy w/w Canon współpracuje z tymi extenderami? Jeśli współpracuje to zapewnie trafi się wtedy AF, a czy istnieje jakis sposob (nawet poprzez przeróbke styków - bo słyszałem że i takie się robi) aby AF zachowac?
Z góry dziękuje za opinie.