Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Pytanie 20D

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pytanie 20D

Czy widział ktos stronę ze zdjęciami rozebranego 20D. Ciekaw jestem jak się prezentuje ta metalowa obudowa, na ile jest to chwyt marketingowy. W sumie to i A60 ma metalową, ciekaw jestem czy 20D ma tłoczone blachy czy grubsze odlewane płaty. To że są to tylko płyty przykręcane z produ i z tyłu jest mi wiadome, ciekawe na ile jest to solidne.
    Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co się orientuję to w przypadku 10D/20D mówi się o odlewach magnezowych a nie o tłoczonych blachach. Podobnie jest zresztą z serią 1D.

Coś już napisał
    Miasto
    W-wa

Domyślnie Re: Pytanie 20D

Cytat Zamieszczone przez TomekD
    jak się prezentuje ta metalowa obudowa, na ile jest to chwyt marketingowy. (...) czy 20D ma tłoczone blachy czy grubsze odlewane płaty.
    Nie znam sie na technologii wyrobu blach, ale obudowa jest na pewno metalowa i robi nieprawdopodobnie SOLIDNE wrazenie wporownaniu np z D70, ktory mimo marketingowego bicia piany ma obudowe z plastiku no i to czuc przy badaniu metoda prof. Macajewa. Wg opisu, korpus 20D jest wykonany ze stopow magnezytowych.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Jarl Bjorn
    Nie znam sie na technologii wyrobu blach, ale obudowa jest na pewno metalowa i robi nieprawdopodobnie SOLIDNE wrazenie wporownaniu np z D70
    Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie ... i dodatkowo to lekko wyczuwalne drzenie po klapnieciu lustrem

Domyślnie

to dlatego warto pozostać przy 10d i czekać na 30D
    Analog i cyfra

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    to dlatego warto pozostać przy 10d i czekać na 30D
    A niekoniecznie. Mozna jednak zmusic sie do nieco gorszego trzymania 20D (o ile jest znosne z gripem) jesli jego funkcjonalnosc przewaza.
    Ja, mimo ze marudze na "feel" 20D to jednak zauwazam ciagle jego przewagi ktore mi sa potrzebne... E-TTL II , szumy przy iso800, szybkosc, male punkty AF... nie wiem czy wytrzymam ... musze pomacac 20D z gripem i wtedy zdecyduje.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czytałem na dpreview, że niedługo już (ponoć najnowsza partia) gripów jest już dobra (poprawiona).

20D jest zdecydowanie bardziej plastikowy niż 10D pomimo, że tak naprawdę nie jest. Zgadzam się tutaj znowu z Vitez'em - mi zależy głównie na ISO, bo w 20D nawet 1600 jest używalne, a 3200 z odszumianiem też (a w 10D nie).

Brakuje mi natomiast ISO50 do dłuższych czasów w dzień, ale od czego mam polar.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie
    Ja protestuję Używam obydwu zamiennie od miesiąca. Fakt, że jest odrobinę mniejszy od 10D (choć z ostateczną oceną poczekam aż podepnę gripa), jednak zdecydowanie nie jest ani trochę mniej solidnie (= bardziej "plastikowo") wykonany niż 10D.

I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów
    a ile go sie uzywa raz po kupieniu na M :-)

no i pozniej czasami na AV i raz na rok Tv

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów
    a ile go sie uzywa raz po kupieniu na M :-)
    no i pozniej czasami na AV i raz na rok Tv
    Lub ewentualnie w nieco innych proporcjach ;-) U mnie: 90% AV, dwa pozostałe po 5%. No i te kilka zdjęć z lampą, do których jestem za głupi i robię w 'P' :-(

A jeszcze co do solidności: zaryzykowałbym twierdzenie, że 20D ma bardziej "zwartą" budowę - i przez to robi nawet trochę lepsze wrażenie niż goła 10-tka. Mam nadzieję, że grip go zbytnio nie popsuje...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów