Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: przelotka wtyczki do kontaktu Australia -> Polska

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie przelotka wtyczki do kontaktu Australia -> Polska

Czy ktoś orientuje się gdzie ewentualnie można takie coś kupić / zlecić do wykonania. Kupiłem fotobank w Australii i nigdy nie myślałem, że będę potrzebował prądu z gniazdka (fotobank jest na paluszki), ale czasami by się przydało podpiąć to pod 220V. Za wszelkie linki, porady, adresy z góry serdecznie dziękuje.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Niech zgadnę - CompactDrive? ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: przelotka wtyczki do kontaktu Australia -> Polska

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Czy ktoś orientuje się gdzie ewentualnie można takie coś kupić / zlecić do wykonania. Kupiłem fotobank w Australii i nigdy nie myślałem, że będę potrzebował prądu z gniazdka (fotobank jest na paluszki), ale czasami by się przydało podpiąć to pod 220V. Za wszelkie linki, porady, adresy z góry serdecznie dziękuje.
    Sprecyzuj - czego dokładnie potrzebujesz, bo nie potrafię odgadnąć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Chyba tak, wiesz, że nie pamiętam, symbol to PD7X

Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Wpisz w google "plug adapter australia europe", wybierz pierwszy rezultat i przewiń tak do 3/4. Prawdopodobnie czegoś w tym rodzaju.

Niestety znam ten problem z autopsji - Szwajcarzy też mają swój własny "standard" niezgodny z niczym, a jako admin muszę zapewniać często gościom prąd do laptopów Także mam na półce rządek różnych tego typu przejściówek. Niestety to koledze niewiele pomoże...

[ Dodano: 11-01-2005, 11:39 ]
    Chyba tak, wiesz, że nie pamiętam, symbol to PD7X
    To będzie nas dwóch Ja w ten weekend jadę do Polski m.in. po odbiór tego cacka

to
    http://www.laptopsforless.com/laptopaccessories.htm
    albo to
    http://store.l-f-l.com/cgi-bin/cp-ap...;ref=WORLD-KIT

dzięki muflon

[ Dodano: 11-01-05, 11:45 ]
    To będzie nas dwóch Ja w ten weekend jadę do Polski m.in. po odbiór tego cacka
    Co wsadziłeś do środka

Miasto
    Gdańsk

to
    http://www.laptopsforless.com/laptopaccessories.htm
    albo to
    http://store.l-f-l.com/cgi-bin/cp-ap...;ref=WORLD-KIT
    Czyli chodzi Ci o przetwornicę 12 V DC => 230 V AC?, a nie adapter ze standardu AC Europa<=>USA?

Czyli chodzi Ci o przetwornicę 12 V DC => 230 V AC?, a nie adapter ze standardu AC Europa<=>USA?
    No właśnie chyba o adapter ze standardu Australia<=>Polska (Europa?). Wtyczka australijska jest b. duża i podejrzewam, że tam schowali całą elektronikę. Na początku chciałem odciąć ja i zastąpić polską, skręcaną śrubą.
    Zresztą cytat ze strony w Australii:
    "A/C adapter auto switching, 110V-240V"
    Więc chyba dobrze zakładam, że jak założe adapter elektronika sama rozpozna napięcie i nie spalę urządzenia.

Jakbyś nie miałbyś nic przeciwko, to podesłałbym Ci zdjęcie wtyczki. Może cosik poradzisz, bo widzę , że się znasz (przetwotrnica - brrr )

Miasto
    Zürich

Zresztą cytat ze strony w Australii: "A/C adapter auto switching, 110V-240V"
    Więc chyba dobrze zakładam, że jak założe adapter elektronika sama rozpozna napięcie i nie spalę urządzenia.
    Tak, to dokłądnie tak działa. Ja miałem do ś.p. Fuji 2400 (kupionego w US) ładowarkę na dwa paluszki, którą podłączałem przez taką właśnie malutką przejściówkę US->EU - wszystko działało znakomicie. Też na początku "z pewną taką nieśmiałością" wkładałem amerykańską ładowarke do gniazdka 220V ;-)

To będzie nas dwóch :-) Ja w ten weekend jadę do Polski m.in. po odbiór tego cacka :-)
    Co wsadziłeś do środka
    Ehm... dużo Myślę, że generalnie jak już kupować to duży. Oryginalnie miałem koncepcję na rotację dysków między laptopami (swoim i żony) i databankiem, ale w międzyczasie dysk u żony padł (kupiłem nowy 80GB), a w moim mi w zasadzie wystarcza 40GB - i niespecjalnie mi sie chce bawić tylko po to.. Także pewnie skończę z databankiem 80GB ;-)

[ Dodano: 11-01-2005, 15:36 ]
    BTW. według jedynej słusznej strony to jest databank o największej 'autonomy' (zdefiniowanej jako ilość GB możliwych do przesłania na jednym komplecie baterii) - dwa razy dłuższej niż dowolne inne urządzenie. Dlatego właśnie sie na niego zdecydowałem, bo w sumie cała reszta, bajery itp. jest IMHO nieistotna.

Szkoda trochę, że Apple skierował IPoda Photo do nieco innej grupy odbiorców :-/ (brak gniazda CF), bo mogliby zmieść konkurencję z rynku...

Miasto
    Gdańsk

No właśnie chyba o adapter ze standardu Australia<=>Polska (Europa?). Wtyczka australijska jest b. duża i podejrzewam, że tam schowali całą elektronikę. Na początku chciałem odciąć ja i zastąpić polską, skręcaną śrubą.
    Zresztą cytat ze strony w Australii:
    "A/C adapter auto switching, 110V-240V"
    Domyślam się, ale głowy nie dam w tej chwili, że jest to jednak coś innego - mianowicie zasilacz impulsowy 110-230 AC => 12 V DC. Zasilacze takie mają tą cechę, że prawidłowo pracują wyłącznie na obciążenie rzeczywiste i nie mogą być używane w przypadku obciążenia wybitnie reaktancyjnego.
    Jakbyś nie miałbyś nic przeciwko, to podesłałbym Ci zdjęcie wtyczki. Może cosik poradzisz, bo widzę , że się znasz (przetwotrnica - brrr )
    Dawaj. Mój adres jerzy@plieth.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów