rozmiar taki byl, naprawde duzy sie zrobil
rozmiar taki byl, naprawde duzy sie zrobil
Zeby ksiezyc dobrze wyszedl to trzeba bardzo krotkim czasem go naswietlac, a nie tak jak zwykle zdjecie nocne![]()
Jak robic ksiezyc to ja wiem bo robie go na 300mm i z reki :-) jak zrobic miasto w nocy tez wiem bo czas jest po 30 sek i ~f16 ale jak to zrobic na jednym zdjeciu ??? nie ma szans! nawet zakladajac jakas silna polowke na ksiezyc to przy czasie 30 sek naswietli sie jako smugaZamieszczone przez Polaco
innych sposobow jak 'brykieting' nie widze nanaswetlenie takiej sceny
Czasami się udaje
Zdjęcie kolegi z Krakowa
http://astro-forum.org/Forum/index.p...dpost&p=136548 pierwsza fotka![]()
ale to nie byla chyba noc tylko zmierzch wtedy kiedy rozpietosc EV pomiedzy jasnoscia ksiezyca a 'miastem' miesci sie w zkresie czylosci filmu/matrycy, czy jakas magia?
Ksiezyc w pelni swieci (wiem: odbija swiatlo slonca) z duza sila i naswietlanie przez nawet kilka sekund powoduje przeswietlenie tego miejsca na zdjeciu, dlatego poprawne naswietlienie sceny o duzej rozpietosci EV jest niemozliwe. wciagu dnia/o zmierzchu jest tak mozliwosc w nocy? bede sie upieral ze nie... exif wyciety ale to i tak pewnie z teleskopu... a jaki czas naswietlania tej klatki? sadzac po nie poruszonym ksiezycu wnosze ze ponizej 1 sek.
Brrrrrr, teraz mi sie takie paskuctwo na pewno bedzie snilo po nocachAle pomysl fajny
![]()
Ostatnio edytowane przez Jac ; 15-07-2005 o 09:20
Obrzydliwie piekne...