Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: klopot z wyborem dlugiego tele ~400/500 mm

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie klopot z wyborem dlugiego tele ~400/500 mm

po dluzszej przerwie witam ponownie szanowne grono CB

Ostatnio chodzi mi po głowie jakies dluzsze tele i zaczelo sie wertowanie stron z testami, forow itp...final jest takize wiem wiecej ale wybór ani troche nie stal się latwiejszy...

Wybierac chce z tych 3 szkiel:

- canon 100-400 4,5-5,6 L

plusy – USM, IS, sposob zmiany ogniskowej, no i byłaby to moje pierwsza eLżbieta
    minusy – cena

-sigma 100-300 f4 ex + tc 1.4

plusy – HSM, stale swiatko 4 (5,6 z tc 1,4), , porzadna optyka i niższa cena
    minusy – brak IS

-tamron 200-500 f5-6,3

plusy – ogniskowa do 500 (800 na 350d), całkiem ponoć ostry, cena ;-)
    minusy – zwykly AF (choc podobno nienajgorszy!!), dosyc ciemny na dlugim koncu i brak stabilizacji

Canon jest super tylko ze i cena jest najweksza…musialbym jeszcze przez minimum pare miesiecy zacisnac pasa i moze go przeskocze (np.u tommyeg’o na allegro za 5.200)…z sigma jest juz lepiej – bardziej przystepna cena, bardzo dobra optycznie a tc 1,4 to niewielka strata na jasnosci i ogniskowa 670 na 350d...tamron finansowo dostepny w zasadzie „na już” ale nie wiem czy nie ustepuje za bardzo swoim konkurentom.. wiem ze to inna polka ale uzywane przeze mnie do tej pory tamrony 17-35 i 28-75 sa dla mnie w zupelnosci ok. i nie czuje potrzeby wymieniania ich na L-ki.. na razie;-) .. w swoim czasie testowal go Tytus (http://canon-board.info/showthread.php?t=9193) ale jakos taki malo popularny jest wśród userow– zastanawiam się czemu

co jeszcze – pstrykam sobie dla przyjemnosci.. nie zarabiam na fotografii i nie kupuje szkla „aby się zwrocilo” tylko dla zaspokojenia wlasnego ogniskowego „widzimisie” ;-) ...czasu na decyzje (i dozbieranie funduszy) mam coraz mniej bo w czerwcu zmiana stanu cywilnego wiec co kupie teraz zostanie zapewne na reszte zycia ;-)

cel – przyroda.. coraz bardziej ciagnie mnie w strone wszelakiego ptactwa i to bedzie glowne pole popisu dla ktoregoś z tych szkiel.. w galerii mam pare zdjec zrobionych sigma 70-300, glownie na 300mm (a tu już sigma nie jest taka super:-( i do tego jeszcze kadrowanych wiec na pewno przyda mi sie cos dluzszego.. TYLKO CO ??

z gory dzieki za wasze opinie.. pewnie znajdzie się grono ludzi którzy fotografuja wszelkiego rodzaju pierzaste stworzenia, maja te szkla albo z nich korzystali i będą mogli doradzić w tej dziedzinie.. co do „podchodzenia” do ptactwa to nawet nie pytam – zdaje sobie sprawe ze to już inna bajka ktorej dopiero będę się z pokora uczyl

ps. nad stalkami myslalem ale ze względu na praktycznosc wole zooma.. moja obecna sigma pewnie wyladuje w koncu w dziale „sprzedam” i zostalbym z dziurą np. 75 – 400 ;-)

z gory dzieki za wszelkie "glosy zdrowego rozsadku"
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-12-2006 o 18:57

Uprawnienia umieszczania postów