Cytat Zamieszczone przez acekd Zobacz posta
Witam
Jest jeszcze sigma 12-24. Do krajobrazu, przy cropie - idealna.
Ostatnio czytałem (bodaj w Foto&video) artykuł porównawczy obiektywów szerokokątnych. Sigma 12-24 wypadła znakomicie, najlepiej optycznie; pod względem ostrości, aberacji, winietowania itp a także mechanicznie: AF, solidna budowa itp. Jedynym mankamentem (dla miłośników ochrony obiektywów) jest wypukłość czołowej soczewki i tym samym -w praktyce-niemożność stosowania filtrów.
pozdrawiam
jd
Wiesz te testy w tych pismach . Nie ryzykowałbym podejmowania decyzji zakupowych na ich podstawie .

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
Napewno nie narzekałbym na sklep. Myslalem nawet o tym zeby wziac tego Canona 17-40mm f/4.0 L na raty (15 miesięcy), ale oprocentowanie rat wynosi 15%, czyli od kwoty 2000zł (1000 PLN pierwsza wpłata) wychodzi 300 PLN. Czyli tak naprawde to za % który mi naliczy bank za raty mógłbym kupic sobie filtr Dlatego uznałem że w tym wypadku nawet kupno na raty odpada.

Ciekawostką może się okazac, iż w sklepie fotoit.pl obiektyw Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM kosztuje 2999zł, a Canon 17-40 f 4.0 EF-L USM 2599zł.

L'ka tańsza od 10-22mm ?
17-40 ma obudowę magnezową. Powiem szczerze, że też się zastanawiam nad szkłem z tego przedziału. Mój znajomy nabył tokinę 12-24 (głównie robi krajobraz) i nachwalić się nie może . Jest też bardzo tania (przez niektórych chwalona) - Tokina 19-35.

Co do rat to nie ma nic za darmo - zapłacisz więcej ale pójdziesz na mniejsze kompromisy jakościowe co w efekcie w przyszłości zaowocuje tym, że nie będziesz szybko (w przypadku L-ki prawdopodobnie w ogóle) myślał o wymianie na coś lepszego. Przynajmniej ja tak rozumuję.
Wg. mnie to trzeba jednak poczekać na luty. Canon bankowo wypuści jakieś nowe FF-y, a jeśli jeszcze jeden z nich będzie tańszy od 5D to sprawę szerokich kątów będę miał z głowy .