Krzychu - Zgadzam sie z Toba, aczkolwiek patrzyłem własnie w jaki sposób można ten obiektyw wykorzystac. I tutaj jest wykorzystany świetnie. Jeszcze wypróbuje go samemu, ale jestem juz do niego przekonany.
Krzychu - Zgadzam sie z Toba, aczkolwiek patrzyłem własnie w jaki sposób można ten obiektyw wykorzystac. I tutaj jest wykorzystany świetnie. Jeszcze wypróbuje go samemu, ale jestem juz do niego przekonany.
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
Padla tu juz jedna propozycja Tokiny 12-24. Mam to szkielko od wiosny, pstrykam glownie domki - co prawda w parkach itp. wiec od biedy mozna uznac, ze to landszafty w jakims tam sensie. I przyznam, ze od czasu kiedy mam to szklo zrobilo sie ono dla mnie podstawowym. Poza oczywista jego szerokoscia druga zaleta jest kolor jaki daje - zywe, plastyczne i przyjemne. Oczywiscie sa aberracje. Tyle, ze widzi sie je przy duzych powiekszeniach. Poza tym mozna je skutecznie skorygowac. Wykonanie, jak to u Tokiny - bez zarzutu. Porzadne, pancerne szklo. Swiatlo stale f/4 to chyba przy krajobrazach raczej stanowi maly problem... W komplecie jest oslona. Cena takze moim zadaniem atrakcyjna - ok 1900 PLN. No i filterek to "tylko" 77mm.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
krecio - Hm 1900 PLN Tokina 12-24mm, 2500PLN Canon 17-40mm L....
Wybieram Canona![]()
To w sumie trochę inne obiektywy - 17-40 na cropie daje ekwiwalent 28 mm - dla mnie w plener to jest za wąsko - przez parę lat na analogu 28 mm to było najszersze co miałem i długo się czaiłem żeby kupić szerszy obiektyw (~24 mm) aż w końcu kupiłem cyfrę z cropem ;-)
A Tokinę też mam, nie jest zła, abberacje które na ekranie są rażące na odbitce 20x30 są w zasadzie niezauważalne...
Tyle, ze to raczej dwa rozne szkielka. Ja bym bral oba - fajny zakres do obrazkow.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Krzychu - A mi sie wydaje ze 17-40 na cropie nie bedzie za wąsko, ale to sie okażeNapewno nie kupie obiektywu bez zrobienia nim kilku zdjec
Tylko teraz swieta i za duzo na glowie spraw
![]()
krecio - Ale niestety mi sie nie uśmiecha branie obu szkieł, zwłaszcza ze mam w planie kupno Zooma, -> http://canon-board.info/showthread.php?t=17902
Kilka fotek to moze byc malo - sytauacje jakie sie moga przydazyc sa nieprzewidywalne. Moge Ci tylko powiedziec, ze ja gdy kilka lat temu kupowalem "trabanta" wzialme do niego szklo Canona 20-35. Mam to do dzisiaj i cenie je za kolorki jakie daje. Ale stosunkowo szybko okazalo sie, ze ten zakres jest dla mnie zbyt waski. Tak wiec, gdy podales na poczatku co chcesz robic, to takie 17-40 w moim przekonaniu szybko zacznie Cie "uwierac".
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
krecio - Całkiem możliwe że bedzie mnie uwieracAle tak jak pisałem (nie wiem czy czytałes) robiłem do teraz KITem i zakres mi nie przeszkadzał. Moze w sporadycznych przypadkach, ale to jeden na tysiąc, wiec nie ma sie czym przejmowac. A 17-40mm jest zbliżowane zakresem do 18-55mm
Wiec ja osobiscie nie widze problemu.
"Kilka fotek" to przenośniaNapewno zrobię więcej niż kilka
![]()