Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Krajoobraz (szkło) + filtr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

TomS - Tak jak mowilem, aberracja chromatyczna nie jest dla mnie AŻ tak ważna, bardziej zalezy mi na ostrosci i jakosci obrazu.
    Taaak, ale 16-35mm jest o wieeeele droższy
    Odnośnie jasności, to rzeczywiście 17-40mm moglby byc jaśniejszy.
    No tak, tylko że kupując 17-40mm + CROP tworzy mi sie KIT (pod względem ogniskowej), a 10-20mm jest z CROPem nadal szerokim obiektywem.

Z czego jest wykonana Sigma 10-20mm i Canon 17-40mm?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Na ostrość nie narzekam. Zawsze łapie mi ostrość.
    Co do wykonania to Sigma nie wiem z czego jest zrobiona bo Canon jest z magnezu (jak się nie mylę).

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hm Sigma z plastiku, niby wydaje się byc solidną konstrukcją, ale zawsze plastik.
    Gorszym problem jest koszt obiektywu. Bo nawet jesli okazałby się super szkłem na moje wymagania to kosztuje to szkło 2800zł, wie ktos moze ile kosztuje Canon 17-40mm f/4.0 L w komisie?

A jak jest z szybkością silnika USM? Szybki jest? Robiłem 70-200mm L i byłem pod wrażeniem silnika USM, ostrzył i pracował bardzo szybko.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Za 2650 masz w e-oko. Kupiłem tam swojego i wygląda jak nowy.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hm, to chyba odpada Musze liczyc ze bede musiał brac nowy, czyli ~3000zł, a + filtr do tego około 500 PLN i wybijam się ponad budżet
    Chyba bede zmuszony wziąc Sigme (no chyba ze cos sie zmieni) szeroki kąt kupuj dopiero w okolicach maja 2007.

Byłbym wdzięczny, jakbyście pisali wszystko co wiecie, jakies informacje itd na temat Sigmy 10-20mm f/4.0 EX

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ale mają go w stanie jak nowy w pudełku i masz 12 miesięcy gwarancji. Jeszcze nie spotkałem osoby która by narzekała na zakupy w tym sklepie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napewno nie narzekałbym na sklep. Myslalem nawet o tym zeby wziac tego Canona 17-40mm f/4.0 L na raty (15 miesięcy), ale oprocentowanie rat wynosi 15%, czyli od kwoty 2000zł (1000 PLN pierwsza wpłata) wychodzi 300 PLN. Czyli tak naprawde to za % który mi naliczy bank za raty mógłbym kupic sobie filtr Dlatego uznałem że w tym wypadku nawet kupno na raty odpada.

Ciekawostką może się okazac, iż w sklepie fotoit.pl obiektyw Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM kosztuje 2999zł, a Canon 17-40 f 4.0 EF-L USM 2599zł.

L'ka tańsza od 10-22mm ?
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 19-12-2006 o 23:33

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acekd Zobacz posta
    Witam
    Jest jeszcze sigma 12-24. Do krajobrazu, przy cropie - idealna.
    Ostatnio czytałem (bodaj w Foto&video) artykuł porównawczy obiektywów szerokokątnych. Sigma 12-24 wypadła znakomicie, najlepiej optycznie; pod względem ostrości, aberacji, winietowania itp a także mechanicznie: AF, solidna budowa itp. Jedynym mankamentem (dla miłośników ochrony obiektywów) jest wypukłość czołowej soczewki i tym samym -w praktyce-niemożność stosowania filtrów.
    pozdrawiam
    jd
    Wiesz te testy w tych pismach . Nie ryzykowałbym podejmowania decyzji zakupowych na ich podstawie .

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Napewno nie narzekałbym na sklep. Myslalem nawet o tym zeby wziac tego Canona 17-40mm f/4.0 L na raty (15 miesięcy), ale oprocentowanie rat wynosi 15%, czyli od kwoty 2000zł (1000 PLN pierwsza wpłata) wychodzi 300 PLN. Czyli tak naprawde to za % który mi naliczy bank za raty mógłbym kupic sobie filtr Dlatego uznałem że w tym wypadku nawet kupno na raty odpada.

Ciekawostką może się okazac, iż w sklepie fotoit.pl obiektyw Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM kosztuje 2999zł, a Canon 17-40 f 4.0 EF-L USM 2599zł.

L'ka tańsza od 10-22mm ?
    17-40 ma obudowę magnezową. Powiem szczerze, że też się zastanawiam nad szkłem z tego przedziału. Mój znajomy nabył tokinę 12-24 (głównie robi krajobraz) i nachwalić się nie może . Jest też bardzo tania (przez niektórych chwalona) - Tokina 19-35.

Co do rat to nie ma nic za darmo - zapłacisz więcej ale pójdziesz na mniejsze kompromisy jakościowe co w efekcie w przyszłości zaowocuje tym, że nie będziesz szybko (w przypadku L-ki prawdopodobnie w ogóle) myślał o wymianie na coś lepszego. Przynajmniej ja tak rozumuję.
    Wg. mnie to trzeba jednak poczekać na luty. Canon bankowo wypuści jakieś nowe FF-y, a jeśli jeszcze jeden z nich będzie tańszy od 5D to sprawę szerokich kątów będę miał z głowy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolekcjoner - Co w przypadku gdy Canon wypuści w nowym roku nowe FFy? Jak to ma sie odnosic do obiektywu?

I tak jak pisalem zakup obiektywu planuje gdzies na Maj.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Kolekcjoner - Co w przypadku gdy Canon wypuści w nowym roku nowe FFy? Jak to ma sie odnosic do obiektywu?

I tak jak pisalem zakup obiektywu planuje gdzies na Maj.
    Ano tak że na FF-ie 28mm to całkiem przyzwoity szeroki kąt, że nie wspomnę już o 24mm i wtedy nie potrzeba kupować tak ekstremalnie szerokich szkieł jak do cropa żeby mieć obiektyw nadający sie do krajobrazu. Przynajmniej mnie 28 mm wystarczało w analogu w zupełności.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów