Tessara mam i używam z powodzeniem, chociaż czasami nie trafiam z ostrością. W wizjerze wydaje mi się, że jest dobrze, a potem na filmie okazuje się inaczej. Dlatego zastanawiam się nad adapterem z potwierdzeniem ostrości. AF nie jest mi zupełnie potrzebny. Prawie wszystkie obiekty, które fotografuję są nieruchome. Poza tym opanowałem ostrzenie nawet obiektów ruchomych, ale pomagała mi w tym kiedyś matówka w Praktice. EOS 30 pod tym względem nie dorasta do pięt. Może czas pomyśleć o wymianie matówki.
Pytając o jakość zoom-ów w stosunku do 50 mm Canona miałem na myśli głównie ostrość zdjęć. Zmartwiłem się, że Canon 50/1.8 nie nadaje się do ręcznego ustawiania ostrości. Już prawie byłem skłonny go kupić. Myślę jednak, że najlepiej będzie, jak sprawdzę to osobiście w sklepie.
Zastanawiam się również nad Pancolarem. Podobno jest niesamowicie ostry, a kontrast i odwzorowanie kolorów są rewelacyjne.
24-85 można czasami znaleźć za około 500 zł na Allegro. Ewentualnie mogę jeszcze trochę zwiększyć tę kwotę.
50/1.4 jest zdecydowanie poza zasięgiem. Tym bardziej, że fotki pstrykam tylko dla siebie i nie jest to więcej niż 20 filmów rocznie. Zatem ilość bardzo skromna.
Jak sprawdza się dendalion? Są z nim jakieś kłopoty? Zdarzają się błędy potwierdzenia ostrości?