Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jaki obiektyw?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mowienie, ze Canon 50/1.8 ma mniejsza rozdzielczosc optyczna od Tessara, bo ma tylko 30 linii a Tessar ma 100 linii, to jakas okropna pomylka! Jesli slyszac takie zdanie od razu nie dajesz mu niskiego poziomu prawdopodobienstwa, to znaczy ze chyba werzysz w jakies obiektywowe swiete gralle typu Carl Zeiss, Hasselblad, Schneider-Kreuznach, Leica, Mamiya itd i nie dajesz dojsc do slowa rozumowi (tzn. troche dajesz, bo zaznaczyles, ze to moze byc jakis inny rodzaj pomiaru rozdzielczosci). Naprawde miedzy dobrymi wpsolczesnymi obiektywami staloogniskowymi a dawnymi konstrukcjami np. na gwint M42 (nawet ze stajni Carl Zeiss) nie ma az takiej przepasci (jesli w ogole jest to sa to raczej subtelne roznice i to raczej nie w dziedzinie rozdzielczosci ale innych parametrow, chocby bokeh).

Zanim bedziesz stosowal kryterium ilosci linii na mm, to proponuje dokladniej poczytac co to znaczy te 100 linii (czy to jest przy MTF10, MTF50 czy jakos jeszcze inaczej) i dopiero potem porownywac z innymi testami. Na optyczne.pl jest wszystko ladnie napisane.

Pzdr
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

filozof
    Guest

Domyślnie

Dzięki. Zaczynam przekonywać się do zakupu obiektywu Canona. Jednak w najbliższym czasie mogę pozwolić sobie na zakup tylko jednego szkiełka do kwoty około 500 zł.

Zastanawiam się nad jakimś zoom-em. W związku z tym mam pytanie, czy obiektyw Canon 24-85/3.5-4.5 USM lub 28-105/3.5-4.5 USM oferuje na ogniskowej 50 mm zbliżoną jakość do obiektywu Canon 50/1.8?

Dodam, że najczęściej korzystam ze standardowej ogniskowej, chociaż szerokim kątem też chciałbym robić fotki. Obecnie mam obiektyw Mir 1B (35 mm), ale to jest jedno wielkie nieporozumienie. Na szczęście wiedziałem o tym i za te pieniądze można go czasami wykorzystać.

Uprawnienia umieszczania postów