Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Speedlite 220 EX

albig
    Guest

Domyślnie Speedlite 220 EX

1. Czesc, kupilem sobie lampe ( jak w temacie) niestety nie moge nigdzie znalezc do nie opisu po polsku. Moze ktos z Was ma?
    2. Dalem za nia 230 zl ( idealny stan) dobra cena?
    3. Interesuje sie makrofotografią. Powiedzcie mi prosze jakie ustawienie ( mniej wiecej) do takiej fotografi stosujecie? Czy synchronizacja z krotkimi czasami ( h) jest wskazana w robienu zdjec makro?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ad. 1 ogólne zasady działania flaszy canona (w tym EX) http://photonotes.org/articles/eos-flash/
    Ad. 2 za późno na takie pytanie
    Ad. 3 do makro lampa musi oświetlać obiekty blisko obiektywu. prawdopodobnie będzie jej zasłaniał obiektyw (zależy czym próbujesz). obejrz http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet2.html
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

albig
    Guest

Domyślnie

Juz nic z tego nie rozumiem. Powiedzcie czy lampa 220 EX na trybie M zawsze blyska tak samo, czy tez system ettl zmienia jej moc?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

220EX podpieta do EOSa w trybie M (aparatu bo lampa swojego trybu M nie ma) dostosowuje sile swojego blysku wg pomiaru ETTL tak by doswietlic fotografowana scene - zrekompensowac/uzupelnic ekspozycje dobrana parametrami (czulos, czas, przyslona - dobrane w body/filmem).
    Podpieta do kompaktu serii G w trybie M tegoz kompaktu blyska z pelna sila i trzeba parametry naswietlania w aparacie dobierac wg tabelki: LP lampy/czulosc/odleglosc od fotografowanego obiektu.

Przynajmniej tak mi sie ogolnie wydaje .

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

W EOSie można wymusić tryb M lampy (pełna siła) przez odizolowanie wszystkich dodatkowych pinów na stopce.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie Lampa Speedlite 220 EX

Czy ktoś ma? Czy ktoś używał? Czy ktoś używa? Poproszę o wrażenia.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla 5D może stanowić odpowiednik wbudowanej lampy (której nie ma). Niestety nic ponad to, mała moc, bardzo powolny (w stosunku do 430EX czy 580 EX) czas ładowania między błyskami, nieruchomy palnik. Jeśli chcesz mieć substytut lampy wbudowanej możesz brać, jeśli chcesz mieć prostą ale w miare uniwersalną lampę sięgnij po 430 EX (wspomaga wszystkie 9 punktów AF w odróżnieniu od 420 EX)

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widziałem podpiętą do 1d.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie 220ex

Kupiłem sobie taką lampkę
    Zapytacie pewnie po co mi to? :-) Odpowiem krótko: bo 5D nie ma "kukułki".

Lampka jest mała, lekka, mieści się w kieszeni (lub nie zajmuje wiele miejsca w torbie/plecaku). Pokrywa błyskiem kąt widzenia obiektywu 28mm posiadając przy tym liczbę przewodnią GN 22 i warto zwrócić uwagę, że jest to prawie dwukrotnie więcej niż mają wbudowane wyskakujące "kukułki" (GN 12) oraz niewiele mniej niz 430EX @28mm (GN 27).

Synchronizuje z krótkimi czasami migawki (tryb HSS) oraz posiada wspomaganie systemu AF, działające wprawdzie tylko dla środkowego pktu, ale dla mnie nie stanowi to żadnego problemu :-)
    Z poziomu aparatu obsługuje FEC oraz 2nd sync, natomiast nie da sie uruchomić zadnego trybu manualnego (bez przedbłysku) i tu szkoda, bo mogłaby się przydać do odpalania innych lamp na fotocelach. Z rzeczy upierdliwych mogę wskazać, że wychodzi z trybu HSS po wyłączeniu I/0 i ponownie trzeba za każdym razem ten tryb uruchamiać przyciskiem na lampie.

Jak wspomniałem, urządzenie jest bardzo kompaktowe i znalazło stałe miejsce w moim małym plecaku zamiast 430EX, która od tej pory będzie służyć do zaplanowanego fotografowania z lampą; natomiast ta mała stanowi dobre narzędzie do nieprzewidzianych okazji, kiedy np. jedziemy w plenerek, a tu trzeba w knajpie przy piwie zrobić pamiątkową fotkę i wtedy mozna ją wyciągnąć choćby z kieszeni i conieco doświetlić.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

ile Pan załacił jeśli wolno zapytać szanownie?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów