Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: Obiektyw do Canona 20D 70 - 200

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli się nie mylę (jak tak to na pewno ktoś mnie poprawi) ogólna zasada=każdy obiektyw
    zaczyna być ok po przymknięciu o ileś (2 działki najczęściej) 1) każde zdjęcie z cyfry
    trzeba wyostrzać póżniej 2)
    Po kilku dniach bycia właścicielem 70-200/2.8L (zdecydowałem sie na ten desperacki krok po wykonaniu kilkudziesięciu fotek pożyczonym egzemplarzem, oraz przemyśleniach związanych z lekturą naszego forum, że może mam zbyt ortodoksyjne podejście do jakości obrazu) i wykonaniu kilkuset fotek dwoma egzemplarzami tego obiektywu (prawie udało mi się spaprać koncert Lipnickiej i Portera ), mogę śmiało stwierdzić, im dalej do góry tym gorzej z pełną dziurą. Niby logiczne, ale płacenie 4,5 KPLN za szkło, które jest "ostrawe" w przedziale 135-200 od 5,6 to lekkie przegięcie. Żeby nie było, że był to zły egzemplarz, to powiem że sprawdzałem 2 i oba miały to samo - żyleta przy 70mm - kaszana przy 200mm (oczywiście 2.8 ). Brak FF/BF - oba ostrzyły w punkt.
    Oddałem więc zooma i wziąłem 200L . Jakby ktoś miał wątpliwości czy to dobra decyzja (pod wzgledem jakości optycznej) i czy są szkła ostre od pełnej dziury, to poniżej zamieszczam linki do zdjęć testowych - 100% crop (oświetlenie halogenowe, statyw, odległość 3m, unedited za wyjątkiem Autolevels). AF centralny na literkę "S" (sobota).

http://arkan.net.pl/test/200L/200L_F2_8_crop.jpg
    http://arkan.net.pl/test/200L/200L_F4_0_crop.jpg
    http://arkan.net.pl/test/200L/200L_F5_6_crop.jpg
    http://arkan.net.pl/test/200L/200L_F8_0_crop.jpg

Po kilku dniach zmagań z 20-700/2.8L mam jeszcze jedno przemyślenie - jeśli już brać to szkło to tylko w wersji IS. Przy tak ciężkim szkle w warunkach spacerowych IS to konieczność (albo na spacer z monopodem). Nie należę do słabych osób, ale po 40min polowania na mewy łapy mi trochę latały.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Jakby ktoś miał wątpliwości czy to dobra decyzja (pod wzgledem jakości optycznej) i czy są szkła ostre od pełnej dziury, to poniżej zamieszczam linki do zdjęć testowych - 100% crop
    Aaaaleee... dalbys takie same/podobne fotki z 70-200 2.8 L bysmy mogli sie przekonac o tym o czym ty sie przekonales - tak dla porownania :P

(oświetlenie halogenowe, statyw, odległość 3m, unedited za wyjątkiem Autolevels)
    Zadam glupie pytanie - po co autolevels jesli wiedziales jakie masz oswietlenie?

Po kilku dniach zmagań z 20-700/2.8L mam jeszcze jedno przemyślenie - jeśli już brać to szkło to tylko w wersji IS. Przy tak ciężkim szkle w warunkach spacerowych IS to konieczność (albo na spacer z monopodem). Nie należę do słabych osób, ale po 40min polowania na mewy łapy mi trochę latały.
    Qrcze ja 3 godziny po ZOO lazilem z Sigma 170-500 i spokojnie jeszcze pod koniec spaceru bez obaw nia zdjecia robilem... no ale roznica taka ze nie trzymalem aparatu w reku caly czas i czasem podpinalem 70-210 a nie Sigme.

No ale i tak patrze raczej na wersje tej Lki wlasnie z IS 8)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Oddałem więc zooma i wziąłem 200L .
    I to jest słuszna koncepcja
    Dodaj jeszcze 410 PLN na TC Kenko, choćby z Aster

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kongi
    Jeśli się nie mylę (jak tak to na pewno ktoś mnie poprawi) ogólna zasada=każdy obiektyw
    zaczyna być ok po przymknięciu o ileś (2 działki najczęściej) 1) każde zdjęcie z cyfry
    trzeba wyostrzać póżniej 2)
    Cytat Zamieszczone przez arkan
    Po kilku dniach bycia właścicielem 70-200/2.8L (zdecydowałem sie na ten desperacki krok po wykonaniu kilkudziesięciu fotek pożyczonym egzemplarzem, oraz przemyśleniach związanych z lekturą naszego forum, że może mam zbyt ortodoksyjne podejście do jakości obrazu) i wykonaniu kilkuset fotek dwoma egzemplarzami tego obiektywu (prawie udało mi się spaprać koncert Lipnickiej i Portera ), mogę śmiało stwierdzić, im dalej do góry tym gorzej z pełną dziurą. Niby logiczne, ale płacenie 4,5 KPLN za szkło, które jest "ostrawe" w przedziale 135-200 od 5,6 to lekkie przegięcie. Żeby nie było, że był to zły egzemplarz, to powiem że sprawdzałem 2 i oba miały to samo - żyleta przy 70mm - kaszana przy 200mm (oczywiście 2.8 ).
    hm, a to nie jest tak jak z non-L że fajnie ostrzą, ale musi być jasno (jasno=nie w domq, jakieś słońce najlepiej jeszcze) - robiłeś takie może ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aaaaleee... dalbys takie same/podobne fotki z 70-200 2.8 L bysmy mogli sie przekonac o tym o czym ty sie przekonales - tak dla porownania
    Nie mam, jak miałem 200L to już oddałem 70-200, ale mogę powiedzieć, że siedziałem wczoraj w Interfoto i pstrykaliśmy zdjęcia 70-200/2.8 (2 egz), 70-200/4 i 200L. Róznica była tak duża, że nawet Wieczorek był za tym żeby wziąć 200L (pomimo, że musiał zwrócić różnice w cenie). Zaimponował mi natomiast 70-200/4. Ten egzemplarz, który próbowałem był niewiarygodnie ostry przy f.4 200mm i niewiarygodnie mydlany przy 70mm. Prawdopodobnie to będzie jeden z moich kolejnych zakupów, tylko że poświęce trochę czasu na poszukanie dobrego egzemplarza - ogólnie podobał mi się dużo bardziej niż 70-200/2.8.
    Jeśli jest ktoś chętny z jasnym zoomem to zapraszam, umówimy się na jakiś teścik 8)
    Zadam glupie pytanie - po co autolevels jesli wiedziales jakie masz oswietlenie?
    Ściany mam w łazience kolorowe i mase luster, co w efekciedaje mi brunatno-żółty zafarb. Dlatego empirycznie ustaliłem iż najlepsze efekty daje jednak Autolevel.
    Dodaj jeszcze 410 PLN na TC Kenko, choćby z Aster
    Jurek, a podesłał byś mi na priva jakieś zdjęcie f.4 z tego zestawu?
    hm, a to nie jest tak jak z non-L że fajnie ostrzą, ale musi być jasno (jasno=nie w domq, jakieś słońce najlepiej jeszcze) - robiłeś takie może ?
    Robiłem na spacerze i pogoda była całkiem OK (iso 100, f2.8 czas 1/640 do 1/2000)
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jurek, a podesłał byś mi na priva jakieś zdjęcie f.4 z tego zestawu?
    Głowy w tym momencie nie dam (wywaliłem dane Exif), ale na 99% ta moja ostatnia fotka z Galerii (Zakaz kąpieli???) była tak robiona. Nie wziąłem ze sobą statywu i fotografując z ręki wymuszałem jak najkrótszą migawkę.
    Mogę Ci ew. wysłać RAW'a.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Byłbym wdzięczny
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Byłbym wdzięczny
    Mój serwer mi melduje, że Twój serwer mnie nie lubi

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój serwer mi melduje, że Twój serwer mnie nie lubi
    To może tu się uda robert_szymanski@tlen.pl
    Pentax K-5 II, Leica M9

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kongi
    Cytat Zamieszczone przez arkan
    Robiłem na spacerze i pogoda była całkiem OK (iso 100, f2.8 czas 1/640 do 1/2000)
    buuu.... no to mnie troche zmartwiles... czyli co, nie ma nic jasnego/dlugiego ?

btw - był ktoś może w forumowiczów w niedziele na pokazie tych smiesznych piesków
    (impreza black & white) w wola park w Wwie ?
    focił zdaje sie 20D, jakaś L'ka + 420 z softboxem
    Przed były jakieś "zawody" slalomu, chyba coś pod szyldem Toyoty

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów