Wymyslilem ze zorganizuje sobie w domu male studio. Głównym przeznaczeniem tego studia maja byc zdjecia portretowe. Kasy oczywiscie nie mam zbyt wiele, wiec kombinuje z zakupami w funsports.
Mam lampe blyskowa 580EX i ja chcialbym wykorzystac jako glowne zrodlo swiatla, a w zasadie to jedyne. W przyszlosci mysle o dokupieniu 430EX. Ale na razie musze zadowolic sie 580EX. Chce polaczyc ja z body przerobionym kablem Canona Off Camera Shoe Cord 2 (wydluzonym do jakiejs rozsadnej dlugosci). Lampe z parasolka zamocowac na statywie. A z drugiej strony postawic blende. A teraz pytania:
1) Czy kupic statyw oswietleniowy (np W803 z oferty funsports), ktory jest dosc wysoki 210cm czy tez dokrecic lampe do statywu foto ktory posiadam, ma on maksymalna wysokosc 150cm.
2) Czy rozwiazanie parasolki 2w1 biala i srebrna (oznaczenie funsports C1) jest ok czy lepiej kupic osobno parasolke biala i osobno srebrna? Srednica parasolki jak rozumiem ma glownie wplyw na to jak miekkie bedzie swiatlo. Im wieksza srednica tym mieksze swiatlo.
3) Jaka wybrac srednice blendy i czy wybrac blende okragla czy owalna? Wydaje mi sie ze wiecej swiatla dostane z blendy o wiekszej powierzchni, ale z drugiej strony z mniejszej blendy swiatlo bedzie bardziej "skupione". A moze sie myle.