Czlowiek kupuje obiektyw za 3k... niestety ale w ostatnim czasie takie dziadostwo stalo sie norma i niestety trzeba przebierac, a co najsmutniejsze wcale nie jest tak, ze drozsze szkla sa pozbawione tej losowosci.
Czlowiek kupuje obiektyw za 3k... niestety ale w ostatnim czasie takie dziadostwo stalo sie norma i niestety trzeba przebierac, a co najsmutniejsze wcale nie jest tak, ze drozsze szkla sa pozbawione tej losowosci.
Niestety nie miałem dostępu do body przez dłuższy czas, ale myślałem, że jak "sprawdzony" to "sprawdzony". Dopiero 2 dni temu moje oczy ujrzały te "piękne" zdjęcia. Kupowany wysyłkowo, a jeśli "sprawdzany" to wiadomo u kogo![]()
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
Co do ostrosci - moj nie jest pod tym wzgledem taki zlyNiemniej - uwazam, ze jak porownujecie foty np z 50 1.8 przymknietej o dzialke-dwie, do pelnej dziury na Tamim, to nie spodziewajcie sie cudow
Z tego co zauwazylem - spora czesc szkiel, przymknieta o 2 dzialki ma zwykle najwieksza rozdzielczosc (i o ile nie ma innych wad - np CA), to jest wowczas najostrzejsza :]
Moj Tami ma swoje za uszami, ale poki co nazarla sie menda pylu :/ ale ciagle dziala (to co po przedmuchaniu zostalo nie wplywa na szczescie degradujaco na foty). Nadal zdarza mu sie nie trafic - ale foty sai zwykle daje sie poprawic AF'a
![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
Moj Tamron kupiony od Przemka Białka (ktory to kupil od Cichego i uzywal chyba 2 lata) do dzisiaj dziala znakomicie (wiec ma juz 3 latka). Zwyczajnie trzeba brac od pewnych osob i nie bedzie problemow
17mm 2.8 i 6.3 (akurat mialem pod reka)
http://www.sdm.gower.pl/tamron28.jpg
http://www.sdm.gower.pl/tamron63.jpg
Fotki prosto z puszki.
W slabym swietle (slabym naprawde) niestety nie ma zmiluj - w 17mm potrafi spudlowac strasznie, jednak w dobrym i srednim zawsze ok.
No to 6.3 wygląda bardzo ładnieU mnie na 5.6 wygląda gorzej niż na tym 2.8.
A podobno najsłabiej wypada ten obiektyw na 17 mm. Nawet nie pytam jak wyglądają zdjęcia na wyższych ogniskowych...
Ostatnio edytowane przez bartosztroch89 ; 28-03-2009 o 10:17
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
Na 17mm na niektórych puszkach szkiełko ma duży FF, może tu leżała przyczyna ? W serwisie pewnie wgrają nowy soft AutoFocusa i zobaczysz czy jest lepiej.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ja posiadałem Tamrona 28-75 / 2.8 i miałem odwrotną sytuacje.
Na karcie testowej żadnych BF i FF a w realu wszystko takie mydlane nie zależnie od przysłony.
Witam
To jest mój pierwszy post więc Was przywituję.
Kupiłem T17-50 od Cichego mając C40d wraz z C17-85IS i pierwsze wrażenia jeśli chodzi o tzw jakość zdjęć(ostrość itp) to T bije na głowę albo i dwie C.
To akurat nie jest dziwne (moze poza USM)![]()