Pokaż wyniki od 1 do 10 z 183

Wątek: Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Przedziwna sprawa. Własnie testuję 17-50 na 20d i co widzę : przy fotografowaniu pudełka z odległości 1m wychodzi mi mniejszy lub większy FF. Przeleciałem ze 4 szkiełka i dałem spokój. Wziąłem aparat, wyszedłem trochę na zewnątrz, pstryknąłem kilka fotek w pomieszczeniu z lampą i co się okazało ? Praktycznie wszystkie ostre na 2.8. Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo ja nie mogę...

Wrzucę pliki na jakiś serwer i dam linkę później.

http://www.icpnet.pl/~jakub_c/testyFF/
    Przy większej odległości od obiektu masz większą GO więc jest większa szansa że to na co celujesz załapie się jako ostre na zdjęciu i tyle.
    Taka zabawa to nie dla mnie, nie wyobrażam sobie żeby robiąc np. portret i ostrząc na oczy dostawać zdjęcie na którym oczy załapią się w GO i np. wszystko co dalej w kierunku uszu. Jeżeli zgodnie z prawami optyki GO ma być np. po 50% za i przed punktem ostrzenia to tak ma być bo inaczej efekty stają się nieprzewidywalne, zajeżdżamy migawkę na wielokrotne powtarzanie tego samego ujęcia, nerwowo oglądając pogląd "czy wyszło ostre" itd. To już lepiej sobie kupić kompakt, wszystko będzie ostre i zero zmartwień w tym temacie.

Jeśli chodzi o skuteczność AF to Canon bardzo mnie rozczarował. Ciągle jakieś problemy FF/BF w dodatku co obiektyw to inaczej, nawet obiektywy Canona trzeba regulować, już nie mówiąc o Tamronach i Sigmach. Trzeba wysyłać do serwisu, może wyregulują, a może im się nie uda. Mój egzemplarz 30D w gorszym świetle robi sobie FF z każdym obiektywem a w lepszym świetle robi BF z 50/1.4 etc. Jak kupuje obiektyw to od razu modlę się żeby nic nie trzeba było regulować.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-12-2006 o 14:48

rbedna
    Guest

Domyślnie

Jeżeli zgodnie z prawami optyki GO ma być np. po 50% za i przed punktem ostrzenia to tak ma być bo inaczej efekty stają się nieprzewidywalne,

Zgodnie z prawami optyki większa GO jest za obiektem niż przed nim. Na pewno nie po 50%.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbedna Zobacz posta
    Zgodnie z prawami optyki większa GO jest za obiektem niż przed nim. Na pewno nie po 50%.
    To ile procent jest "przed" i "za" zależy od ogniskowej np. przy 85mm i odległości ostrzenia 1m jest dokładnie po 50%. Piszesz więc bzdury kolego.

rbedna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To ile procent jest "przed" i "za" zależy od ogniskowej np. przy 85mm i odległości ostrzenia 1m jest dokładnie po 50%. Piszesz więc bzdury kolego.
    Rzeczywiście. Przeliczyłem i masz racje. A byłem przekonany, że za obiektem jest zawsze większa GO. No cóż człowiek uczy się całe życie.

Uprawnienia umieszczania postów