Hmmm... z tego wynika ze chyba mam jedyny obiektyw tego typu ktory bezproblemowo dziala z moja puszka bo nie przestrzela mi nawet na kartkach z podzialka. Co prawda kosztowalo mnie to troche chodzenia i sprawdzania ale oplacalo sie.
Hmmm... z tego wynika ze chyba mam jedyny obiektyw tego typu ktory bezproblemowo dziala z moja puszka bo nie przestrzela mi nawet na kartkach z podzialka. Co prawda kosztowalo mnie to troche chodzenia i sprawdzania ale oplacalo sie.
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
ja te zmu współczuje, bo jak na początku grudnia chciałem od niego kupić wystawiona na allegro sigmę to przez 5 dni nie miał dla mnie czasu, a jak go złapałem na drugi dzień na GG to stwierdził, ze znowu nie ma czasu... także bardzo zapracowany gośc, cały czas chyba wyłapuje te FF i BF i az nie można sie do niego dostać
Dobrze ze w koncu tą sigmę kupiłem 15 km od domu, ostrzy tak jak powinna, obyło sie bez testów u Cichego, a szkoda, bo widać ze sie facet zna i mógłby formuowej braci dopomóc w potrzebie![]()
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
Nie ma co. W przypadku tych szkiel, przy zakupie przez internet zawsze istnieje ryzyko ze dane body nie bedzie chcialo grac tak jak potrzeba. Najlepiej pofatygowac sie do sklepu osobiscie i sprawdzic na miejscu. Nawet w przypadku oslawionych "Tamronow Cichego".;-)
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Jak kupiłem od Ciebie tego Tamrona to oczywiście jak wszyscy zacząłem od testów z kartką i co? - prawie zawsze FF na 17mm. Już się zdenerwowałem i pomyślałem, że do Ciebie zadzwonię, ale na szczęście się wstrzymałem. Drugiego dnia jechałem na morze na dorsza, pogoda super, zrobiłem 200 zdjęć i o dziwo nie widać żadnego FF, niezależnie od ogniskowej - przysłony pow. F4.
Wniosek - zanim wypiszecie jakieś bzdury na forum na temat tego Tamrona, zróbcie trochę zdjęć nie tylko kartkom. przy dobrych warunkach oświetleniowych nie ma problemów z AF a jakością obiektyw ten bije popularnego 17-40/4L na głowę.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
z tym sie pozwole nie zgodzic
mialem 17-50 (od lipca do zeszłęgo tygodnia) i wymieniłem na 17-40 L ... powód?
1 AF kompletnie nie ta liga(sybkosc dokladnosc głosnosc, mozliwosc ręcznego doostrzenia przy wąłczonym AF)
2 wykonanie (magnezowa obudowa)
3 zadnych ruchomych pierscieni wiec nie ma co uszkodzic
4 zmiana ogniskowej nie powoduje zmian wielkosci obiektywu co za tym idzie obiektyw nie ssie kurzu
5 jedyny paramtr jaki tamron wg testów ma lepszy, to minimalnie lepsza roździelczosc w centrum kadru ale mam fotki z jednego i drugiego i naprawde nie wiem gdzie oni sie tego dopatrzyli ja tego nie widze dla mnie wygląda to tak samo a przy 17mm Canon robi zdecydowanie mniejszą "beczke"(zrobiłem ta samą budowle i w canonie nie wali mi sie ona do wewnątrz jak w tamronie)
choc ten tamron to zdecydowanie najlepszy obiektyw tego typu jaki można kupic za ok 1500 zł i tu sie podpisze obiema rekami ale z tym biciem na głowe to Cie poniosło chyba ze chcesz cene jednego piksela roździelczosci w przeliczeniu na złotówki bo ich ilosc to moim zdaniem jest identyczna
no i eLke masz na lata a Tamrona jesli zmienisz body na pełną klatke to niestety mozna sobie wsadzic w buty...
i jeszcz jedno... dojdziesz do wniosku ze chcesz nowe szkło to przy odsprzedaży canon lepiej trzyma cene mniej stracisz i to nominalnie a nie tylko procentowo
poza tym canon zwraca 100 euro wiec przy odsprzedazy dostaniesz realna cene zakupu![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 20-12-2006 o 23:59
No wiesz, jeśli ktoś ma front-focus to chciałby wymienić na egzemplarz który go nie ma, bo chyba taki zgodzisz się ze mną jest lepszy i tak być powinno? Tłumaczenie że od f/4 nie widać uważam za mało rozsądne, bo w takim razie po co f/2.8? Chyba że od razu uczciwie mówimy że zawsze jest mniejszy lub większy FF na 17mm i wtedy klient wie na co się decyduje.
Przedziwna sprawa. Własnie testuję 17-50 na 20d i co widzę : przy fotografowaniu pudełka z odległości 1m wychodzi mi mniejszy lub większy FF. Przeleciałem ze 4 szkiełka i dałem spokój. Wziąłem aparat, wyszedłem trochę na zewnątrz, pstryknąłem kilka fotek w pomieszczeniu z lampą i co się okazało ? Praktycznie wszystkie ostre na 2.8. Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo ja nie mogę...
Wrzucę pliki na jakiś serwer i dam linkę później.
http://www.icpnet.pl/~jakub_c/testyFF/
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 21-12-2006 o 13:14
O obiektywach wiem prawie wszystko