Pokaż wyniki od 1 do 10 z 183

Wątek: Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Inna sprawa, że jak się robi testy to powinno się ostrzyć na płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu, a nie po skosie, bo to nie jest miarodajne.
    wszystkie plansze do testowania focusa wskazują jednoznacznie, że kąt ten to 45 stopni, a nie 90! 90 to bez sensu, bo nie będziesz widział o ile Ci się pomylił system ostrzenia.
    I am FX

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Oki.
    Dziękuje za uwagi - za około 10 minut wrzuce fotki prostopadłe.
    A publikuje te fotki po ty by dowiedzieć się czy wszystko jest ok z tym obiektywem.
    Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Oki.
    Dziękuje za uwagi - za około 10 minut wrzuce fotki prostopadłe.
    A publikuje te fotki po ty by dowiedzieć się czy wszystko jest ok z tym obiektywem.
    Pozdrawiam
    Masz front focus na wszystkich ogniskowych i tyle. Najczęstszy problem z tym obiektywem to właśnie AF. Szukaj jakiejś innej sztuki. Mój były egzemplarz miał mały FF na szerokim końcu i perfekcyjnie strzelał na 50mm, myślę że lepiej się nie da.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    wszystkie plansze do testowania focusa wskazują jednoznacznie, że kąt ten to 45 stopni, a nie 90! 90 to bez sensu, bo nie będziesz widział o ile Ci się pomylił system ostrzenia.
    Plansza z "kreskami" jest pod kątem 45 stopni, owszem. Bo inaczej nie da się określić, czy jest OK, BF czyFF. Ale na dobrej planszy zwykle stoi "pudełeczko" z jakimś wzorkiem, nachylone do tej planszy pod kątem 45 stopni, na które się łapie ostrość (popatrz np. na to, jak badają AF panowie z optyczne.pl). Takie coś można sobie łatwo zmontować dysponując drukarką i odrobiną wolnego czasu - wiem, bo sobie zmajstrowałem.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów