Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 183

Wątek: Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Przedziwna sprawa. Własnie testuję 17-50 na 20d i co widzę : przy fotografowaniu pudełka z odległości 1m wychodzi mi mniejszy lub większy FF. Przeleciałem ze 4 szkiełka i dałem spokój. Wziąłem aparat, wyszedłem trochę na zewnątrz, pstryknąłem kilka fotek w pomieszczeniu z lampą i co się okazało ? Praktycznie wszystkie ostre na 2.8. Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo ja nie mogę...

Wrzucę pliki na jakiś serwer i dam linkę później.

http://www.icpnet.pl/~jakub_c/testyFF/
    Przy większej odległości od obiektu masz większą GO więc jest większa szansa że to na co celujesz załapie się jako ostre na zdjęciu i tyle.
    Taka zabawa to nie dla mnie, nie wyobrażam sobie żeby robiąc np. portret i ostrząc na oczy dostawać zdjęcie na którym oczy załapią się w GO i np. wszystko co dalej w kierunku uszu. Jeżeli zgodnie z prawami optyki GO ma być np. po 50% za i przed punktem ostrzenia to tak ma być bo inaczej efekty stają się nieprzewidywalne, zajeżdżamy migawkę na wielokrotne powtarzanie tego samego ujęcia, nerwowo oglądając pogląd "czy wyszło ostre" itd. To już lepiej sobie kupić kompakt, wszystko będzie ostre i zero zmartwień w tym temacie.

Jeśli chodzi o skuteczność AF to Canon bardzo mnie rozczarował. Ciągle jakieś problemy FF/BF w dodatku co obiektyw to inaczej, nawet obiektywy Canona trzeba regulować, już nie mówiąc o Tamronach i Sigmach. Trzeba wysyłać do serwisu, może wyregulują, a może im się nie uda. Mój egzemplarz 30D w gorszym świetle robi sobie FF z każdym obiektywem a w lepszym świetle robi BF z 50/1.4 etc. Jak kupuje obiektyw to od razu modlę się żeby nic nie trzeba było regulować.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-12-2006 o 14:48

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

MATSIL Napisał:
    ...zanim wypiszecie jakieś bzdury na forum na temat tego Tamrona, zróbcie trochę zdjęć nie tylko kartkom. przy dobrych warunkach oświetleniowych nie ma problemów z AF a jakością obiektyw ten bije popularnego 17-40/4L na głowę.
    Pewnie bije jedynie tą jakością obrazu - pod warunkiem że ostrość tego obrazu jest taka jak powinna być.
    Ja wrzucałem fotki "kartki" po to by pokazać o co mi konkretnie chodzi - a co do zdjęć krajobrazu lub nawet twarzy z ostrzeniem na oko...to niestety przykro mi bardzo...ale nie doszukałem się na niej żadnej ostrości.

cichy napisał:
    No i brawo. Na moje nieszczęście im więcej tematów na temat fotografowania linijek tym więcej sfrustrowanych klientów narzekających, że zdjęć się nie da robić...
    Nie mam zamiaru wam tu marudzić - ale osobiście nigdy w życiu więcej Tamrona - I nie chodzi tu o jakieś uprzedzenia.
    Poprostu uważam że jeśli za coś płace to czegoś oczekuje - i może za dużo oczekuję, ale nie życze Sobie by oczekiwano w tym konkretnym przypadku odemnie że będę biegał tudzież jedził i wymieniał obiektywy - bo temu coś a temtu też coś.
    Z reguły jest tak że mało który sklep lub sprzedawca posiada więcej niż jedną sztukę na stanie co pozwalałoby wybrać ten najlepszy spośród kilku - pozostaje jedynie manewr zakupowy i ewentualna próba na innym egzemplarzu sprowadzonym już w miejsce tego zakupionego...a i tu trzeba liczyć nieraz na dobroć sprzedawcy.
    Tak czy owak - dziś nijako niebędąc już za Tamronikami sprawdzałem w sklepie kolejną sztukę - zaznaczam że u zupełnie innego sprzedawcy - i niestety problem nadal ten sam...szczerze muszę przyznać rację komuś kto już na tym forum napisał że lepiej ostrzy Kit niż Tami za około 1200 zł droższy.
    Wybaczcie ale 2.8 przy 17mm też jest wykorzystywana lub przydałoby się ją wykorzystać.

MMM napisał
    Jeśli chodzi o skuteczność AF to Canon bardzo mnie rozczarował. Ciągle jakieś problemy FF/BF w dodatku co obiektyw to inaczej, nawet obiektywy Canona trzeba regulować, już nie mówiąc o Tamronach i Sigmach. Trzeba wysyłać do serwisu, może wyregulują, a może im się nie uda. Mój egzemplarz 30D w gorszym świetle robi sobie FF z każdym obiektywem a w lepszym świetle robi BF z 50/1.4 etc. Jak kupuje obiektyw to od razu modlę się żeby nic nie trzeba było regulować.
    To może dodam że posiadam 400D - i niema żadnego problemu z ostrzeniem na standartowym Kicie ale to pomińmy, rewelacyjnie zachowuje się na Sigmie 70-300, dziś z kolei testowałem też 17-40 4L, i tez jest idealnie w każdej ogniskowej - dlatego też zdecydowałem się na 17 - 40 ale zakup dopiero po świętach.
    Więc być może są to jednostkowe przypadki że akurat coś jest poknocone w body.
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 21-12-2006 o 15:03
    Pucha i słoki

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    To może dodam że posiadam 400D - i niema żadnego problemu z ostrzeniem na standartowym Kicie ale to pomińmy, rewelacyjnie zachowuje się na Sigmie 70-300, dziś z kolei testowałem też 17-40 4L, i tez jest idealnie w każdej ogniskowej - dlatego też zdecydowałem się na 17 - 40 ale zakup dopiero po świętach.
    Więc być może są to jednostkowe przypadki że akurat coś jest poknocone w body.
    Mam drugi egzemplarz 30D. Na f/4 to u mnie też wszystko jest dobrze, ale w portrecie używam zakresu od f/2.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-12-2006 o 15:20

rbedna
    Guest

Domyślnie

Przedziwna sprawa. Własnie testuję 17-50 na 20d i co widzę : przy fotografowaniu pudełka z odległości 1m wychodzi mi mniejszy lub większy FF. Przeleciałem ze 4 szkiełka i dałem spokój. Wziąłem aparat, wyszedłem trochę na zewnątrz, pstryknąłem kilka fotek w pomieszczeniu z lampą i co się okazało ? Praktycznie wszystkie ostre na 2.8. Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo ja nie mogę...

Dokładnie to samo opisałem kilka postów wcześniej. Dlatego mówię, że ten Tamron ma bardzo dziwny AF. Ważne, że na realnych fotach jest ok. Na Żytniej jak testowali Tamrona stwierdzili, że jest ok. Ale oni chyba sprawdzają obiektywy na odległości mniejszej niż 1m. Sprawdż AF na pudełku ale z 30cm. Przekonasz się, że będzie ok.

rbedna
    Guest

Domyślnie

Jeżeli zgodnie z prawami optyki GO ma być np. po 50% za i przed punktem ostrzenia to tak ma być bo inaczej efekty stają się nieprzewidywalne,

Zgodnie z prawami optyki większa GO jest za obiektem niż przed nim. Na pewno nie po 50%.

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja mam od Ciebie lepszy egzemplarz :-D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbedna Zobacz posta
    Zgodnie z prawami optyki większa GO jest za obiektem niż przed nim. Na pewno nie po 50%.
    To ile procent jest "przed" i "za" zależy od ogniskowej np. przy 85mm i odległości ostrzenia 1m jest dokładnie po 50%. Piszesz więc bzdury kolego.

rbedna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To ile procent jest "przed" i "za" zależy od ogniskowej np. przy 85mm i odległości ostrzenia 1m jest dokładnie po 50%. Piszesz więc bzdury kolego.
    Rzeczywiście. Przeliczyłem i masz racje. A byłem przekonany, że za obiektem jest zawsze większa GO. No cóż człowiek uczy się całe życie.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Z tych wszystkich opisów wynika, że akurat ten model Tamrona jest wyjątkowo rozbieżny jeżeli chodzi o powtarzalność jakości - jedni są zadowoleni, inni rozczarowani. Widać każdy egzemplarz jest inny :-).

Kilka osób mnie tu dość ostro obsmarowało za to porównanie z Canonem 17-40L. Powiem Wam szczerze, że wolałbym mieć włąśnie L-kę i pewnie wkrótce ją kupię, nie zmienia to jednak faktu, że zdjęcia z Tamrona są ostrzejsze i jeżeli ktoś tego nie widzi to naprawdę się dziwię. Canon pod każdym innym względem góruje na Tamronem.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Powiem ,że mam podobny przypadek. Przy robieniu zdjęc TAMRON nie jest ostry, przełączyłem na MF sam sobie poregulowałem i potem znów AF i zdjęcia ostre !! Ciekawe !!
    A tak w woli ciekawostki , czy ktoś odesłał do FOTO-TECHNIKI tamrona do regulacji ?? Jeżeli tak to z jakim wynikiem ?? Pozytywnym czy negatywnym ?? Albo jeszcze innym ??
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów