Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 183

Wątek: Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie pytanie jak zwykle

Ara napisał
    sadaman: ty chyba nie czytasz tego forum. Procent ludzi ktorym dziala poprawnie ten Tamron z Canonem jest bardzo znikomy. Kupujac bez sprawdzenia go sam sobie jestes wienien. Ja oddalem dwa egzemplarze, bo na 17 2.8 nie dzialaly poprawnie.
    Ara - przecież napisałem wyraźnie że produkt testowany był na miejscu i zachowywał się przyzwoicie, niestety dokładniejsze testy w domu tego nie potwierdziły
    Stąd też moje dochodzenie teraz w czym on niedomaga.

januszP napisał
    Sadaman
    To jest obiektyw przede wszystkim do plenerów, krajobrazu itp i Twoje testy i "katowanko" sa zupełnie niepotrzebne. Do portretów kup sobie stałke i Ciesz sie chłopie z fotografowania nie kartek, ale tego co Ciebie otacza i co lubisz widziec na fotkach!
    Pozdrawiam
    I z takim przeznaczeniem go głównie kupiłem - jednak miał też posłużyć jako fociarz imprez, spotkań bardziej rozbujanych i mniej etc nie wykluczając także i zdjęć postaci.

Porównałem sobie jego zdjęcia z fotkami kita oraz sigmy 70-300, okazuje się że zarówno kit jak i sigma ostrzą w punkt natomiast tamron ma faktycznie front focusa i to o jakieś 4 cm licząc od punktu na który była usttawiana ostrość w dół "strony"
    Pytanie więć moje jest takie - biorąc pod uwage artykuł na tutejszym forum o regulacji w celu eliminowania FF i BF czy tą metodą można wyeliminować niedogodność tkwiąca w tym egzemplarzu bez wpływu na ostrość i celność pozostałych obiektywów w których wszystko jest OK.
    Czy lepiej brać i wymieniać?
    Pucha i słoki

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Pytanie więć moje jest takie - biorąc pod uwage artykuł na tutejszym forum o regulacji w celu eliminowania FF i BF czy tą metodą można wyeliminować niedogodność tkwiąca w tym egzemplarzu bez wpływu na ostrość i celność pozostałych obiektywów w których wszystko jest OK.
    Czy lepiej brać i wymieniać?
    Nie mozna. Jak wyregulujesz puszke pod to szklo to inne moga sie rozjechac. Regulowac szklo tylko i wylacznie!!! Lub sprawdzic inny egzemplarz.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie W temacie Tamrona to by było na tyle!

Oki
    Dziękuję za wszystki spostrzeżenia etc.
    Finał jest taki że tamron został zwrócony a kasa wróciła do mojej kieszeni z mocnym postanowieniem kupienia czegoś z Canona z serii "L", tu mam przynajmniej nadzieje że po zakupie wszystko będzie współgrało jak należy...a i optycznie będzie to lepsze szkło niż Tamron.

Z drugiej zaś strony - mądry człowiek po szkodzie - za mało uwagi poświęciłem szkłu podczas zakupu i teraz trzeba było tracić kase na paliwo by zwrócić rurke

Zaś sam wątek może posłużyć jako przestroga i zarazem wskazówka dla chętnych nabycia Tamrona etc.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich którzy posłużyli mi pomocą i wskazówkami.
    Pucha i słoki

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Sadaman
    Czy zainteresowałes sie fotografia by sie katować i zamartwiać.? Jeśli tak to osiagnąłeś cel i Twój masochizm dojrzał.
    Chłopie rób zdjecia i ciesz sie nimi. Zdobywaj doświadczenie i wiedzę. Niech fotografowanie sprawia Tobie radość.
    Jeżeli nie chcesz sie katować (chociaz tez nie daje to 100% pewności) to kup sobie C 1D Mark II i całą baterie białasów i ustawisz je na półce za szkłem i raz na tydzień przecierał z kurzu.
    Sorry za docinki. To jest obiektyw przede wszystkim do plenerów, krajobrazu itp i Twoje testy i "katowanko" sa zupełnie niepotrzebne. Do portretów kup sobie stałke i Ciesz sie chłopie z fotografowania nie kartek, ale tego co Ciebie otacza i co lubisz widziec na fotkach!
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wymienić albo dac dostroić słoik do puski.

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moze byc tak ze L-ka tez nie bedzie trafiac z AF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
    Moze byc tak ze L-ka tez nie bedzie trafiac z AF
    Ale szanse sa zdecydowanie mniejsze, a i darmowe strojenie przy nowym sprzecie powinno sie dac wykonac u jednego dostawcy. Z Tamronem byl inny problem, po pierwsze nie wiem czy ktos w Polsce bylby w stanie go dostroic, po drugie nie wiem, czy z zwalonych sztukach sie to wogole da zrobic, bo moje 2 sztuki ostrzyly perfekcyjnie na 50mm i 2.8 (gdzie glebia jest nawet mniejsza niz na 17mm), a do bani na 17mm. Na 17mm i 2.8 z bliska byl to 4cm FF na obiekty polozone dalej coraz wiekszy - im dalej punkt ostrosci tym wiekszy FF. Na 50mm praktycznie zawsze bylo ok. Jak dla mnie to nalozylo sie kilka problemow: AF w Canonie (przynajmniej ten z 10D/350D) nie lubi szkiel jasniejszych niz 3.5, po drugie Tamron cos sknocil.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    AF w Canonie (przynajmniej ten z 10D/350D) nie lubi szkiel jasniejszych niz 3.5, po drugie Tamron cos sknocil.
    Mam 350D i EF85mm ze swiatłem 1.8 - bardzo się lubią i prawie zawsze trafia z ostrością IMO to jest jakiś problem z tym Tamronem-np. ze Sigmą 18-50 f2.8 było znośnie-(tzn zdarzało mu się nietrafiac ale cześciej trafiał, przy dobrym świetle niemal zawsze). Takie monstrualne Front Focusy na szerokim końcu się nie zdarzały nigdy.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu się nie ma co rozwodzić nad tematem. Nie ma Tamronów 17-50 które na szerokim końcu ostrzą w punkt. Najlepsze egzemplarze mają malutki FF przy 17mm, a przy 50mm trafiają perfekt. Te gorsze mają FF na 50mm i ogromny FF przy 17mm, szczególnie kiedy używa się ich z 300D/350D. Trzeba znaleźć taki lepszy egzemplarz i się z tym pogodzić albo kupić inny obiektyw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista Zobacz posta
    Mam 350D i EF85mm ze swiatłem 1.8 - bardzo się lubią i prawie zawsze trafia z ostrością IMO to jest jakiś problem z tym Tamronem-np. ze Sigmą 18-50 f2.8 było znośnie-(tzn zdarzało mu się nietrafiac ale cześciej trafiał, przy dobrym świetle niemal zawsze). Takie monstrualne Front Focusy na szerokim końcu się nie zdarzały nigdy.
    Moj 350 i 85 1.8 nie trafial :P

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów