D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
Oki
Dziękuję za wszystki spostrzeżenia etc.
Finał jest taki że tamron został zwrócony a kasa wróciła do mojej kieszeniz mocnym postanowieniem kupienia czegoś z Canona z serii "L", tu mam przynajmniej nadzieje że po zakupie wszystko będzie współgrało jak należy...a i optycznie będzie to lepsze szkło niż Tamron.
Z drugiej zaś strony - mądry człowiek po szkodzie - za mało uwagi poświęciłem szkłu podczas zakupu i teraz trzeba było tracić kase na paliwo by zwrócić rurke
Zaś sam wątek może posłużyć jako przestroga i zarazem wskazówka dla chętnych nabycia Tamrona etc.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich którzy posłużyli mi pomocą i wskazówkami.
Pucha i słoki
Moze byc tak ze L-ka tez nie bedzie trafiac z AF
Ale szanse sa zdecydowanie mniejsze, a i darmowe strojenie przy nowym sprzecie powinno sie dac wykonac u jednego dostawcy. Z Tamronem byl inny problem, po pierwsze nie wiem czy ktos w Polsce bylby w stanie go dostroic, po drugie nie wiem, czy z zwalonych sztukach sie to wogole da zrobic, bo moje 2 sztuki ostrzyly perfekcyjnie na 50mm i 2.8 (gdzie glebia jest nawet mniejsza niz na 17mm), a do bani na 17mm. Na 17mm i 2.8 z bliska byl to 4cm FF na obiekty polozone dalej coraz wiekszy - im dalej punkt ostrosci tym wiekszy FF. Na 50mm praktycznie zawsze bylo ok. Jak dla mnie to nalozylo sie kilka problemow: AF w Canonie (przynajmniej ten z 10D/350D) nie lubi szkiel jasniejszych niz 3.5, po drugie Tamron cos sknocil.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Mam 350D i EF85mm ze swiatłem 1.8 - bardzo się lubią i prawie zawsze trafia z ostrościąIMO to jest jakiś problem z tym Tamronem-np. ze Sigmą 18-50 f2.8 było znośnie-(tzn zdarzało mu się nietrafiac ale cześciej trafiał, przy dobrym świetle niemal zawsze). Takie monstrualne Front Focusy na szerokim końcu się nie zdarzały nigdy.
Tu się nie ma co rozwodzić nad tematem. Nie ma Tamronów 17-50 które na szerokim końcu ostrzą w punkt. Najlepsze egzemplarze mają malutki FF przy 17mm, a przy 50mm trafiają perfekt. Te gorsze mają FF na 50mm i ogromny FF przy 17mm, szczególnie kiedy używa się ich z 300D/350D. Trzeba znaleźć taki lepszy egzemplarz i się z tym pogodzić albo kupić inny obiektyw.
[QUOTE=sadaman;256502]No i pięknie...więc wszystko wskazuje na to że i moja sztuka zafundowała mi świąteczną niespodziankę w postaci front focusa
zrobie jeszcze kilka fotek pod katem 45 stopni i wrzuce
czy tego front focusa mozna samemu wyregulowac?
Fotki pod kątem 45 stopni - jutro podmienie je na realne zdjęcia...
Ten obiektyw ma najdziwniejszy AF jaki spotkałem. Sprzedałem swojego 17-40/4 i kupiłem od Cichego 3 tyg. temu tego Tamrona. Na karcie testowej z odległości 1.5 m pod kątem 45 stopni wychodził na wszystkich ogniskowych piękny FF. Był on tak powtażalny, że aż dziw , że Tamron robi tak precyzyjny AFPomyślałem sobie: co mnie podkusiło aby sprzedawać Canona który ostrzył idealnie, a kupić to badziewie. Po wizycie na Żytniej wyszło, że z puszką (20D) jest wszystko ok. Obiektywu nie tknęli radząc, abym jak najszybciej go sprzedał i kupił jakiegoś Canona (tylko ciekawe jakiego za normalne pieniądze?). Co ciekawe, gdy zadzwoniłem do Cichego powiedział mi, że sprawdza wszystkie obiektywy i ten również sprawdził. Na bateryjkach u niego wychodziło ok. Wiec i ja sprawdziłem wyciągnęłem z lampy beterie i go przestrzeliłem. I co? I rzeczywiści ostrzy w punkt. Sprawdziłem go jeszcze raz na karcie testowej z 30cm. I tu ostrzenie w punkt. Z 1.5m znów piękny FF. Na zdjęciach w plenerze i na portretach wygląda na to, że jest ok. Tak więc przestałem się przejmować tym FF, który u mnie wychodzi tylko w wyżej opisanych warunkach. Tym bardziej mnie to przestało martwić, że mojego poprzedniego Canona 17-40/4. ten Tamron bije ostrością na głowe. Powiem tylko, że jest on na 2.8 ostrzejszy niż 17-40/4 na 4. Mam 80-200/2.8 i po mału przestałem wieżyć, że jakikolwiek obiektyw może zbliżyć się do niego ostrościo na pełnej dziurze. Ten Tamron jest naprawdę blisko.
PS: Tak swoją drogą współczuje Cichemy, gdy sobie wyobraże ilu ludzi wydzwania do niego z tymi FF i BF. Ja mu odpuściłem ciesząc się z tego Tamrona.
Wniosek prosty - nie testować na kartkach z podziałką tylko zdjęcia robić, a jakbędzie źle to wtedy się martwić![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu