Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 183

Wątek: Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

No i pięknie...więc wszystko wskazuje na to że i moja sztuka zafundowała mi świąteczną niespodziankę w postaci front focusa
    zrobie jeszcze kilka fotek pod katem 45 stopni i wrzuce
    czy tego front focusa mozna samemu wyregulowac?
    Fotki pod kątem 45 stopni - jutro podmienie je na realne zdjęcia...

1. Ogniskowa 17 - 50 2.8

2. Ogniskowa 17 - 50 5.6

3. Ogniskowa 17 - 50 8.0

Ostatnio edytowane przez sadaman ; 18-12-2006 o 01:30
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze zrób kilka realnych fotek.
    Po drugie jakościowo to jest trochę słabo ale tylko przy 2.8 potem masz zdecydowanie lepiej, żeby nie powiedzieć dobrze.
    Po trzecie, nie bądź onanista tylko fotograf i pokaż realne foty.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

niezle foty. zwraca uwaga starannosc w kompozycji, dobre operowanie kolorem i przede wszystkim przemyslany uklad elementow w kadrze...

widzialbym to w 40x60 na scianie... z autografem i dedykacja... jakby co moge nawet wywalic Cartiera-Bressona

;-)
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobrze gada Mac.

[sadaman] Nie zadreczaj sie - choc Twoj sen dzisiaj pewnie nie bedzie spokojny.
    Zobacz jak bedzie w realu przy normalnym swietle. I zawsze mozesz wymienic jak bedzie zupelnie zle.
    5D

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Jak chcesz sie jeszcze troche pobawic to wejdz na ta strone:
    http://focustestchart.com/
    Wszystko Ci sie wyjasni ile, o ile itp.
    Swoja droga mam te samo szklo i ta sama puche i ostrzy mi bez zarzutu, ale zanim zakupilem troche potestowalem. Powodzenia.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

sadaman: ty chyba nie czytasz tego forum. Procent ludzi ktorym dziala poprawnie ten Tamron z Canonem jest bardzo znikomy. Kupujac bez sprawdzenia go sam sobie jestes wienien. Ja oddalem dwa egzemplarze, bo na 17 2.8 nie dzialaly poprawnie. Jezeli chcesz koniecznie to szklo to trza bylo kupic Nikona, tam z ostrzeniem nie ma problemu, bo w szkle nie ma tego nieszczesnego i niedokladnego silnika, jaki musi byc w mocowaniu EF.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Sadaman
    Czy zainteresowałes sie fotografia by sie katować i zamartwiać.? Jeśli tak to osiagnąłeś cel i Twój masochizm dojrzał.
    Chłopie rób zdjecia i ciesz sie nimi. Zdobywaj doświadczenie i wiedzę. Niech fotografowanie sprawia Tobie radość.
    Jeżeli nie chcesz sie katować (chociaz tez nie daje to 100% pewności) to kup sobie C 1D Mark II i całą baterie białasów i ustawisz je na półce za szkłem i raz na tydzień przecierał z kurzu.
    Sorry za docinki. To jest obiektyw przede wszystkim do plenerów, krajobrazu itp i Twoje testy i "katowanko" sa zupełnie niepotrzebne. Do portretów kup sobie stałke i Ciesz sie chłopie z fotografowania nie kartek, ale tego co Ciebie otacza i co lubisz widziec na fotkach!
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie pytanie jak zwykle

Ara napisał
    sadaman: ty chyba nie czytasz tego forum. Procent ludzi ktorym dziala poprawnie ten Tamron z Canonem jest bardzo znikomy. Kupujac bez sprawdzenia go sam sobie jestes wienien. Ja oddalem dwa egzemplarze, bo na 17 2.8 nie dzialaly poprawnie.
    Ara - przecież napisałem wyraźnie że produkt testowany był na miejscu i zachowywał się przyzwoicie, niestety dokładniejsze testy w domu tego nie potwierdziły
    Stąd też moje dochodzenie teraz w czym on niedomaga.

januszP napisał
    Sadaman
    To jest obiektyw przede wszystkim do plenerów, krajobrazu itp i Twoje testy i "katowanko" sa zupełnie niepotrzebne. Do portretów kup sobie stałke i Ciesz sie chłopie z fotografowania nie kartek, ale tego co Ciebie otacza i co lubisz widziec na fotkach!
    Pozdrawiam
    I z takim przeznaczeniem go głównie kupiłem - jednak miał też posłużyć jako fociarz imprez, spotkań bardziej rozbujanych i mniej etc nie wykluczając także i zdjęć postaci.

Porównałem sobie jego zdjęcia z fotkami kita oraz sigmy 70-300, okazuje się że zarówno kit jak i sigma ostrzą w punkt natomiast tamron ma faktycznie front focusa i to o jakieś 4 cm licząc od punktu na który była usttawiana ostrość w dół "strony"
    Pytanie więć moje jest takie - biorąc pod uwage artykuł na tutejszym forum o regulacji w celu eliminowania FF i BF czy tą metodą można wyeliminować niedogodność tkwiąca w tym egzemplarzu bez wpływu na ostrość i celność pozostałych obiektywów w których wszystko jest OK.
    Czy lepiej brać i wymieniać?
    Pucha i słoki

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wymienić albo dac dostroić słoik do puski.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    wszystkie plansze do testowania focusa wskazują jednoznacznie, że kąt ten to 45 stopni, a nie 90! 90 to bez sensu, bo nie będziesz widział o ile Ci się pomylił system ostrzenia.
    Plansza z "kreskami" jest pod kątem 45 stopni, owszem. Bo inaczej nie da się określić, czy jest OK, BF czyFF. Ale na dobrej planszy zwykle stoi "pudełeczko" z jakimś wzorkiem, nachylone do tej planszy pod kątem 45 stopni, na które się łapie ostrość (popatrz np. na to, jak badają AF panowie z optyczne.pl). Takie coś można sobie łatwo zmontować dysponując drukarką i odrobiną wolnego czasu - wiem, bo sobie zmajstrowałem.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów