Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 183

Wątek: Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Mieszany widok

rbedna
    Guest

Smile

[QUOTE=sadaman;256502]No i pięknie...więc wszystko wskazuje na to że i moja sztuka zafundowała mi świąteczną niespodziankę w postaci front focusa
    zrobie jeszcze kilka fotek pod katem 45 stopni i wrzuce
    czy tego front focusa mozna samemu wyregulowac?
    Fotki pod kątem 45 stopni - jutro podmienie je na realne zdjęcia...

Ten obiektyw ma najdziwniejszy AF jaki spotkałem. Sprzedałem swojego 17-40/4 i kupiłem od Cichego 3 tyg. temu tego Tamrona. Na karcie testowej z odległości 1.5 m pod kątem 45 stopni wychodził na wszystkich ogniskowych piękny FF. Był on tak powtażalny, że aż dziw , że Tamron robi tak precyzyjny AF Pomyślałem sobie: co mnie podkusiło aby sprzedawać Canona który ostrzył idealnie, a kupić to badziewie. Po wizycie na Żytniej wyszło, że z puszką (20D) jest wszystko ok. Obiektywu nie tknęli radząc, abym jak najszybciej go sprzedał i kupił jakiegoś Canona (tylko ciekawe jakiego za normalne pieniądze?). Co ciekawe, gdy zadzwoniłem do Cichego powiedział mi, że sprawdza wszystkie obiektywy i ten również sprawdził. Na bateryjkach u niego wychodziło ok. Wiec i ja sprawdziłem wyciągnęłem z lampy beterie i go przestrzeliłem. I co? I rzeczywiści ostrzy w punkt. Sprawdziłem go jeszcze raz na karcie testowej z 30cm. I tu ostrzenie w punkt. Z 1.5m znów piękny FF. Na zdjęciach w plenerze i na portretach wygląda na to, że jest ok. Tak więc przestałem się przejmować tym FF, który u mnie wychodzi tylko w wyżej opisanych warunkach. Tym bardziej mnie to przestało martwić, że mojego poprzedniego Canona 17-40/4. ten Tamron bije ostrością na głowe. Powiem tylko, że jest on na 2.8 ostrzejszy niż 17-40/4 na 4. Mam 80-200/2.8 i po mału przestałem wieżyć, że jakikolwiek obiektyw może zbliżyć się do niego ostrościo na pełnej dziurze. Ten Tamron jest naprawdę blisko.

PS: Tak swoją drogą współczuje Cichemy, gdy sobie wyobraże ilu ludzi wydzwania do niego z tymi FF i BF. Ja mu odpuściłem ciesząc się z tego Tamrona.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbedna Zobacz posta
    PS: Tak swoją drogą współczuje Cichemy, gdy sobie wyobraże ilu ludzi wydzwania do niego z tymi FF i BF. Ja mu odpuściłem ciesząc się z tego Tamrona.
    Biedny Cichy, buehehe... . Jak się sprzedaje taki obiektyw to wiadomo że ludzie będą dzwonić, jest to uzwględnione w marży. Zawsze można zrobić rotację zwracanych egzemplarzy między klientami aż za którymś razem będzie dobrze albo ludzie się zmęczą hyhy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wniosek prosty - nie testować na kartkach z podziałką tylko zdjęcia robić, a jakbędzie źle to wtedy się martwić
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Witam
    [ciach]...w związku z tym tegoż Tamika nabyłem.
    [ciach]
    I dobrze. Gratulacje

To pierwsze zdjecie - no, nie wyglada najlepiej. Za kazdym razem tak jest?

Testy testami - ale ile bedziesz robil zdjec (takich zwyklych) z tej odleglosci parunastu (parudziesieciu) centymetrow.

Najblizej tego beda portrety - sprawdz sobie jutro (albo i dzis jak masz kogos pod reka). Taki przerysowany portret z ostroscia na oko - i zobacz, czy masz ostrosc na nosie, czy na uchu. Albo martwa naturke ustaw.

To do mnie bardziej przemawia.

Masz front focus na wszystkich ogniskowych i tyle. Najczęstszy problem z tym obiektywem to właśnie AF. Szukaj jakiejś innej sztuki. Mój były egzemplarz miał mały FF na szerokim końcu i perfekcyjnie strzelał na 50mm, myślę że lepiej się nie da.
    I to jest generalnie paranoja, ze w sumie najwazniejsza rzecz w obiektywie nie dziala jak nalezy - i to nie w sloiku za 100 pln, tylko w obiektywie majacym jakies aspiracje. Zreszta dotyczy to i sigmy i tamrona i innych.
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 18-12-2006 o 00:49
    5D

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Raczej cos takiego:

Plaszyzna pomiarowa pod katem 45 stopni (tak jak miales wczesniej) - tylko cel dla autofokusa prostopadly do osi optycznej.
    5D

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze zrób kilka realnych fotek.
    Po drugie jakościowo to jest trochę słabo ale tylko przy 2.8 potem masz zdecydowanie lepiej, żeby nie powiedzieć dobrze.
    Po trzecie, nie bądź onanista tylko fotograf i pokaż realne foty.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

niezle foty. zwraca uwaga starannosc w kompozycji, dobre operowanie kolorem i przede wszystkim przemyslany uklad elementow w kadrze...

widzialbym to w 40x60 na scianie... z autografem i dedykacja... jakby co moge nawet wywalic Cartiera-Bressona

;-)
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobrze gada Mac.

[sadaman] Nie zadreczaj sie - choc Twoj sen dzisiaj pewnie nie bedzie spokojny.
    Zobacz jak bedzie w realu przy normalnym swietle. I zawsze mozesz wymienic jak bedzie zupelnie zle.
    5D

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Jak chcesz sie jeszcze troche pobawic to wejdz na ta strone:
    http://focustestchart.com/
    Wszystko Ci sie wyjasni ile, o ile itp.
    Swoja droga mam te samo szklo i ta sama puche i ostrzy mi bez zarzutu, ale zanim zakupilem troche potestowalem. Powodzenia.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

sadaman: ty chyba nie czytasz tego forum. Procent ludzi ktorym dziala poprawnie ten Tamron z Canonem jest bardzo znikomy. Kupujac bez sprawdzenia go sam sobie jestes wienien. Ja oddalem dwa egzemplarze, bo na 17 2.8 nie dzialaly poprawnie. Jezeli chcesz koniecznie to szklo to trza bylo kupic Nikona, tam z ostrzeniem nie ma problemu, bo w szkle nie ma tego nieszczesnego i niedokladnego silnika, jaki musi byc w mocowaniu EF.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów