Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 420 EX pytanko

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Question 420 EX pytanko

Witam, kupiłem właśnie 420EX i mam pytanie, czy to normalne że niezależnie od trybu( P,AV,TV) z lampą zawsze ustawia czas 1/60 i przesłone najmniejszą....
    a jak przełączam w którymś z trybów AV,TV parametry-np ustawiam 1/500 i f4 lub f11 przesłona też dobrze oświetla, czyli jeżeli chce krótszy czas np: 1/200 i przesłone f10 to muszę na M robić.....
    nie rozumiem tego, może mi to wyjaśnicie w czym tkwi haczyk??

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To idzie jakoś tak:
    W trybie P jest za dużo stopni swobody, więc aparat ustawia pewne wartości czasu i przysłony. Możesz sobie to zmienić za pomocą korekcji ekspozycji.
    W Av (Tv) aparat dobiera czas (przysłonę) do warunków zastanych (rejestracja drugiego planu w warunkach naturalnych), natomiast lampa jest do doświetlenia pierwszego planu.
    A w manualu lampa doświetla to, czego w ujęciu brakuje w zależności od ustawionych parametrów czasu.
    W tym wszystkim jeszcze się plącze E-TTL, czyli automatyka doboru siły błysku, żeby to doświetlanie było poprawne.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Cool

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    To idzie jakoś tak:
    W trybie P jest za dużo stopni swobody, więc aparat ustawia pewne wartości czasu i przysłony. Możesz sobie to zmienić za pomocą korekcji ekspozycji.

no właśnie trochę to kiepsko wychodzi bo jak zjechałem o 3EV i na zachód słońca skierowałem aparat to ustawił tylko 1/200 i f7.........
    to normalne że tak robi ten lamp??;>

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikeqp Zobacz posta
    no właśnie trochę to kiepsko wychodzi bo jak zjechałem o 3EV i na zachód słońca skierowałem aparat to ustawił tylko 1/200 i f7.........
    to normalne że tak robi ten lamp??;>
    jak nie masz w lampie wlaczonego szybkiego synchro to na pewno Ci czas sztucznie wydluzy do tej 1/200, bo normalnie krocej nie spasuje blysku z migawka
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

nie rozumiem, myślałem że tylko wbudowana ma ograniczenie do 1/200 próbowałem ą robić przy 1/1250 i elegancko się robi na M

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikeqp Zobacz posta
    nie rozumiem, myślałem że tylko wbudowana ma ograniczenie do 1/200
    zewnetrzna wymaga zmiany przelacznikiem, zeby dzialac w HS. normalnie sie tego nie uzywa bez potrzeby bo ogranicza maksymalna moc blysku
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zewnetrzna wymaga zmiany przelacznikiem, zeby dzialac w HS. normalnie sie tego nie uzywa bez potrzeby bo ogranicza maksymalna moc blysku
    ja mam stale włączony tryb HS, gdy czasy są dłuższe niż minimalny czas synchronizacji, to automatycznie lampa jest w trybie błysku ciągłego a nie HS.
    Wtedy gdy przełączam na czasy krótsze HS jest od razu.
    Nie ma problemu
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    ja mam stale włączony tryb HS, gdy czasy są dłuższe niż minimalny czas synchronizacji, to automatycznie lampa jest w trybie błysku ciągłego a nie HS.
    Wtedy gdy przełączam na czasy krótsze HS jest od razu.
    Nie ma problemu
    jestes pewny, ze lampa sama wie kiedy wylaczyc HS?
    wydaje mi sie, ze nawet wedlug instrukcji przy czasach ponizej synchro (np. 1/125) lampka moze blyszczec i normalnie i w HS-ie (co tez ma jakis sens) i ze pojawia sie info o ograniczeniu mocy HS-a dla tych czasow.
    ale moge sie mylic, bo wszelkiej masci literature fleszowa przerabialem po zakupie swojej lampki i od tamtej pory nie zagladalem
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jestes pewny, ze lampa sama wie kiedy wylaczyc HS?
    wydaje mi sie, ze nawet wedlug instrukcji przy czasach ponizej synchro (np. 1/125) lampka moze blyszczec i normalnie i w HS-ie (co tez ma jakis sens) i ze pojawia sie info o ograniczeniu mocy HS-a dla tych czasow.
    ale moge sie mylic, bo wszelkiej masci literature fleszowa przerabialem po zakupie swojej lampki i od tamtej pory nie zagladalem
    Opieram sie na instrukcji do 420EX i o własne doświadczenia z jej uzywaniem zarówno do analoga jak i do cyfry.
    Do tej pory byłem pewien na 100%, teraz jeszcze wieczorem sie upewnię bo zasiałeś malutkie wątpliwości ;-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uprawnienia umieszczania postów