Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Obiektyw Kitowy

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: Obiektyw Kitowy

Cytat Zamieszczone przez fi5h
    Witam.
    Jestem tu u was jak widac od niedawna, jak narazie czytalem sobie wasze wypociny i zamierzam kupic 300D

Mam zatm takie pytanko, czy to prawda ze obiektyw kitowy jest badziewny i ze ma jak to gdzies napisali straszne luzy ?
    Ze ciezko robi nim sie zdjecia ? i ze w ogole jest fe.

Jak na poczatek gigantycznych wymagan nei mam ale zastanawiam sie czy w takim przypadku nie brac samego body a dokupic inny obiektyw , choc jak by nie patrze kasa sie liczy bo narazie ledwo udalo mi sie wystrukag kaske na ten zestaw w Kicie.

Jak to z tym obiektywem jest ? ile w tym mitow a ile prawdy.
    Czy powinienem zwrocic na cos uwage jak bede kupowal sprzet jesli chodzi o obiekty w (chodzi mi o tego kitowego, czy patrzec na jego konstrukcje jakos wnikliwie)
    w kwestii luzów

jest tak, że morda w tym obiektywie czasami skacze i obraz przesuwa się przy ostrzeniu, czasami w lewo, czasami w prawo, luz tam ewidentnie lest, nie wpływa to jednak na kadrowanie, skok jest minimalny, nie zauważyłem także, by wpływało na ostrzenie, choć czasami mam wątpliwości, bo na tym samym kadrze nawet na statywie widać, że jak przeskoczy minimalnie przód to AF koryguje ostrośc a nie powinien

w kwestii jakości

za tę cenę nic innego nie kupisz, za te pieniądze to dobre szkło, choć plastikowe

w kwestii tego co dokupić

portretowy 50/1,8 to KITa kupuj niezależnie od tego, czy i kiedy kupisz coś innego
    jeżeli długo nie dokupisz tele, kupuj zamiast KITa Sigmę 18-125, jeżeli kupisz szybko tele i nie będzie ci zależało zbytnio na jakości (lub nie będzie Ciebie stać na nic innego) kup KITa bo wiele tanich tele ma średnicę filtra 58mm a Sigma 18-125 ma 62mm i jest bardzo nietypowa, a tak będziesz mógł filtry z KITa wykorzystać do tele

Coś już napisał
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    jesli chodzi o 16-35 to o ile wiem 17-40 f/4 przy dwukrotnie nizszej cenie ma praktycznie identyczna jakosc optyczna. a roznica jednej dzialki w obiektywie krajobrazowym jakos do mnie nie przemawia. chyba ze znasz inne powody do zmiany? jak spadnie w okolice 17-40 + VAT to mozna sie zastanawiac
    Lepsza jasność 16-35 L czyni go chyba ciut bardziej uniwersalnym od 17-40 L, przynajmniej dla moich fotoamatorskich zabaw. Zrobiłem, dzięki uprzejmości kolegi, kilkanaście zdjęć 17-40, nie przekonał mnie na tyle żeby wyrzucać 850 USD, różnica w jakości zdjęć w stosunku do EFS 18-55 nie jest, moim prywatnym zdaniem, warta tej dopłaty. Gdy cena 16-35 dojdzie w przeliczeniu do ok. 3200 PLN, to pewnie go kupię. Na razie to wciąż w przeliczeniu ok. 4100 PLN, a dolar wydaje się wychodzić ze strefy spadkowej.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

500mm do portretów
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    500mm do portretów
    Nooo stary, a jak chcesz robic portret pilkarzowi na meczu ?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

To moze i ja dorzuce swoje 12 groszy - bierzesz 300d? Na pewno wez go z kitowym obiektywem, dlaczego? Bo na dobry poczatek nic innego nie znajdziesz w tych pieniadzach, zakres w przeliczeniu na 35mm to 28-90, wiec nie jest tak tragicznie, najwyzej troche pobiegasz.

Z czasem jak znajdziesz troche pieniedzy wolnych ( ) dokup nade wszystko najpierw lampe, to ci bardzo duzo da. EF-S 18-55mm jest ciemny, to fakt, ale niekazdy ma od razu pieniadze na L-kowego zooma ze stalym swiatlem 2.8 np.

Wiadomo, sa jeszcze staloogniskowe, np wspomniany wczesniej 50mm f/1.8, ale to obiektyw ktory, przez cropa 1.6x w 300d nie nadaje sie raczej do ogolnych zastosowan (az 80mm), jako jedyny w arsenale obiektyw chyba, ze lubisz pobiegac.

Co do luzow - ma i to znaczne, jak to odczulem po przesiadce na sigme ale nie takie zeby przeszkadzaly w robienu zdjec, sa to luzy np natury takiej jak 'wysokiej jakosci' tulejki do canonow serii G sprzedawane na allegro.

Na dobry poczatek ten ef-s 18-55mm jest wystarczajacy, a jak kupisz w wersji z USM, czyli bardzo szybki i przede wszystkim cichy zoom, to tylko polecac w tych ramach cenowych

Pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No to juz jestem uswiadomiony bo chodzilo zapewne wlasnie o te luzy o ktorych pisal Tytus

A do czego bede wykorzystywal ... hmmm, w sumie rzeczy to zalezy mi glownie na obiektywie do portretow, co by byl jasny i dobry. Za jakis czas kupie sobie Tele tak powiedzmy ok 200mm ale nie wiem czy na jakis super bedzie mnie stac, wiec pewnie kupie cos tanszego bo tele bede raczej mniej uzywal.
    No i wlasnie do tego wszystkiego zastanawiale msie nad tym kitowcem bo tak jak i Wy tutaj tak i inni chwala ze tani i dobry przy najmniejszej ogniskowej a mi sie pewnie przyda bo chce cos co bedzie takie w sam raz na spacer co bym nie musial specjalnie duzo zmieniac obiektywu

Czyli przyjmuje ze kitowiec bedzie mi przydatny do krajobrazow itp. Przyda sie tez do takich zwyklych fotek na spacerze.

Stałke kupie 50mm/ 1.8 co by mozna bylo robic portreciki jakies.

Za jakis czas dokupie jakies tansze Tele co by tez popstrykac fotki przyrodnicze bardziej

A teraz mam pytanko odnosnie macro, jak to z tym jest w lustrzankach ? do tej pory korzystalem z kompaktow wiec tam odrazu wszystko bylo w jednym

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie miałem kompakta ale spodziewam się że czeka Cię spora niespodzianka jeśli chodzi o GO.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

tzn jaka niespodzianka ? jakas korzystna czy niekorzystna ? no nie robcie tajemnic :P
    A jak to wyglada z obiektywami do macro? kazdym da sie tam jakies zrobic czy tylko niektorymi ? bo wiecei dla mnie kompaktowca to odleglosc ostrzenia 0,5m czy 0,3m to jednak kurcze duzo jak przy starym kompakciku mam 3,4cm tak wiec nie wiem jak to bedzie wygladalo :P czy bede musial jakies szkla do macro dokupic czy da sie porobic jakims obiektywem normalnym

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odległość ostrzenia to jedno ale wydaje mi się że GO jednak dużo mniejsza Cię czeka. Tak jak pisałem nie miałem kompakta ale tak jakoś wnioskuję. Jest do oczywiście jedyny chyba minus jaki mi przychodzi do głowy.

Dopiero zaczyna Awatar Lolomil
    Miasto
    Jastrzębie-Zdrój

Domyślnie

fi5h,
    Kupiłem ostatnio taki zestaw 300d+ grip i efs 18-55 USM, ten kit jest nawet całkiem niezły tak jak piszą za taką kase( w zestawie black limited go dostałem). Mam tez stałke 50mm(niespodzianka GO, ostrzysz na nos f1,8 a ucho już rozmazane;-) bardzo mi się podoba ten obiektyw :-) )
    Kupuje jeszcze lampke ex550, no i mam dylemat nad jakims zomikiem tu na forum sie każdy podnieca tamronem 28-75 , ja myślałem nad canonem 28-135 is usm ale sie na grupach naczytałem o nim niezbyt dobrze głownie w kwesti tej ze znakomicie robi on za odkurzacz ;-)chyba też będe podniecał sie tamronem, na koniec myśle kupić canona 70-200 f4 L, a że zbyt zamożnym człekiem nie jestem troche to jeszcze musze zbierać na te l-kę
    - Zestawik który mi się podoba -

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów