Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Eos 5d i 135/2,8 soft focus

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1czarek1 Zobacz posta
    Na SF mi nie zależy pytam o fotki robione normalnie bo nie jest to drogi obiektyw i czy warto go kupić czy lepiej pare zł dozbierać i kupić 85/1,8
    Czarku: w portrecie między 85 a 135mm jest przepaść, będą to zupełnie inne zdjęcia. Co do samego zmiękczania, to lepiej nakręcać dedykowany filtr, niż bawić się tym zabytkowym, nieostrym i powolnym szkłem.
    Jarek

Coś już napisał Awatar 1czarek1
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Czyli lepiej sobie kupię 85/1,8 :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Albo 100 f/2.0

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

A jakie filtry dają taki efekt? Oczywiście nie mam na myśli filtrów w PS chociaż jak możesz to podaj też, Jac, z czego korzystałeś
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    A jakie filtry dają taki efekt? Oczywiście nie mam na myśli filtrów w PS chociaż jak możesz to podaj też, Jac, z czego korzystałeś
    Szukasz filtrów duto lub soft (zeiss softar, marumi silky soft itp),wszelkie inne.
    Problem jest taki, że praktycznie każdy z tych filtrów daje zupełnie inny sposób zmiękczania. Dodatkowo najczęściej występują w kilku stopniach zmiękczenia.

Sprawę komplikuje fakt, że bardzo trudno jest znaleźć przykłady działania konkretnych filtrów w różnych warunkach.
    Na przykład filtry zeissa skupiają się głównie na zmiękczaniu jasnych partii obrazu, przez co ciemne zostają ostre (np rzęsy). Niestety bardzo słabo zachowują się pod światło, co bardzo komplikuje sposób ich używania.
    http://www.grabek.pl/html/zdjecie-1-2-64.html
    Zerknij, co się dzieje w świałach na welonie i bezpośrednio nad nim.
    Jarek

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Portretami zajmuję się rzadko i nie wiem czego dokładnie w tej kwestii potrzebuję więc chyba jednak łatwiej będzie mi zePSuć zdjęcie niż kupować filtr po trochu w ciemno. Chociaż na pewno ten efekt nie będzie taki naturalny. Na razie mam jeszcze "mydlane" obiektywy
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Jac, pokaż tę akcję..
    A, od razu napiszę o czym myślę. Bardzio cieżko jest dorobić taki sposób zmiękczania, jaki proponuje np. zeiss softar. To jest po prostu unikalne na tyle, że nie zrobisz tego w PS. Jeśli się będę mylił, to pokaż proszę większy wycinek jakiegoś kadru przed i po, a nie minaturki, nan których można zrobyć wszystko.
    no wlasnie jak bym mial dwa kadry (prawie lub identyczne, koniecznie nie cropowane!) w duzej rozdzielczosci z tego szkla jedno z SF a drugie bez to wtedy bym mogl sie pokusic o dorobieie akcji, a tak to tylko mi te miniaturki ze strony canona zostaja ;-)

ja nie mowie ze da sie w 100% zasymulowac, napewno trzeba pomyslec cos z selektywnym blurem itd... ;-) napewno da sie osiagnac efekt zblizony i zapisac to w akcji a na ile bedzie to zblizone do oryginalu (moze lepsze ) to chmmm nie wiem :-) trzeba sprobowac ;-)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1czarek1 Zobacz posta
    Na SF mi nie zależy pytam o fotki robione normalnie bo nie jest to drogi obiektyw i czy warto go kupić czy lepiej pare zł dozbierać i kupić 85/1,8
    Obiektyw ten kiedys byl bardzo dobrze oceniany przez niemiecki Color Foto. Dobra ostrosc juz przy f/2.8.
    Jako canonowskie tele 135/2.8 mozna go tanio kupic w porowaniu do innych tele z wiekszego zakresu jak 200/2.8 czy 135/2.0.
    Tyle ze glowna jego wada to naped AF. NIE mialem go ale podejrzewam ze jest glosny i wolny i nie posmigasz sobie nim w szybkiej akcji.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów