Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Kalibrator - potrzebna porada/pomoc

Mieszany widok

Domyślnie

w PSie powninno być ok już to sprawdzalem kilka-set razy a znowu nie ma aż tyle możliwości żeby namieszać. Jeśli dam w ps profil monitora to jest ok ale znowu wtedy ps już otwiera inne już LR.
    Ale jeśli zrobie tak jak mówi Tomasz to ok ja będę mial wszędzie takie same ale każdy inny czlowiek ogladający moje zdjęcia na necie, nawet na skalibrowanym monitorze, bedzie mial inne kolory (no chyba że bedzie urzywał firefoxa itd ale to raczej mniejszość a napewno nie klijęci ogladający strone )

Ok. więc jaki jest sposób na to żeby w IE były kolory "identyczne" jak kalibruje w LR, bo jak narazie to po konwersji musze kolory ustawiać jeszcze raz a niebardzo mi to na rekę.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shark-uk Zobacz posta
    w PSie powninno być ok już to sprawdzalem kilka-set razy a znowu nie ma aż tyle możliwości żeby namieszać. Jeśli dam w ps profil monitora to jest ok ale znowu wtedy ps już otwiera inne już LR.
    Ale jeśli zrobie tak jak mówi Tomasz to ok ja będę mial wszędzie takie same ale każdy inny czlowiek ogladający moje zdjęcia na necie, nawet na skalibrowanym monitorze, bedzie mial inne kolory (no chyba że bedzie urzywał firefoxa itd ale to raczej mniejszość a napewno nie klijęci ogladający strone )

Ok. więc jaki jest sposób na to żeby w IE były kolory "identyczne" jak kalibruje w LR, bo jak narazie to po konwersji musze kolory ustawiać jeszcze raz a niebardzo mi to na rekę.
    Jak masz dokładnie ustawione zarzadzanie kolorem w PS? Bo piszesz coś o profilu monitora - przecież w nim nie ustawiasz profilu który otrzymałeś po kalibracji tylko przestrzeń edycyjną.
    To co widzisz w PS (zakładam że masz wszystko dobrze ustawione) jest najbardziej percepcyjnie zbliżone do wzorca. Oglądając w IE czy IrfanView będziesz miał tak jak fabryka dała - czyli duża rozbieżność w kolorach. Będziesz miał tylko zachowaną szarość - bo loader "krzywą szarości" ładuje do LUT karty graficznej.

Nie bardzo rozumiem dlaczego przejmujesz się użytkownikami którzy używają IE i mają nieskalibrowane monitory - to ich sprawa jak oglądają. Jedyne wyjście to nie kalibruj monitora i powyrzucaj wszystkie profile z zarządzania barwą z właściwości karty graficznej - wtedy będziesz miał zgodność PS z IE

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Są dwie opcje - albo zależy ci na zgodności kolorymetrycznej - i wtedy cudów nie ma, w PS będzie co innego niż w przeglądarce, albo ci nie zależy i wtedy niczego nie kalibrujesz.

Swoją drogą - chętnie bym zasadził kopa w d... temu gnojkowi, który w M$ odpowiada za brak modułu zarządzania barwą w tej zas.... przeglądarce. Osobiście mi to powiewa, ale co się już natłumaczyłem ludziom, że tak musi być i że jest to normalne...

Mam nadzieję, że przejście Marka Hamburga do M$ nieco zmieni podejście do sprawy.

Uprawnienia umieszczania postów