Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Kalibrator - potrzebna porada/pomoc

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Możemy prosić o wykres przy luminancji L=25% wraz z gamutem sRGB i AdobeRGB jako porównanie?
    Prosze.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może kogoś zainteresuje, że na http://www.colourconfidence.com mają teraz dobrą ofertę na Eye One Display 2. Po dzisiejszych kursach wychodzi 750 zł, a przesyłka do końca stycznia darmowa! Mój już jest w drodze :-)
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie najtańszego chyba na rynku kalibratora spyder2 express. Czy warto zakupić to urządzenie w celu skalibrowania monitora z matrycą PVA 8bit? Lepszego na razie niestety miec nie będę. Zastanawiam się, czy po kalibracji sprzętowej różnica będzie znaczna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie najtańszego chyba na rynku kalibratora spyder2 express. Czy warto zakupić to urządzenie w celu skalibrowania monitora z matrycą PVA 8bit? Lepszego na razie niestety miec nie będę. Zastanawiam się, czy po kalibracji sprzętowej różnica będzie znaczna.
    ODRADZAM!!

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    ODRADZAM!!
    Znaczy się odradzasz kupno konkretnie tego kalibratora czy też kalibracji tego monitora w ogóle? Jeśli nie ten to co proponujesz w zamian? Oczywiście czytałem wątek z testem kalibratorów ale może od tego czasu coś się zmieniło i można dostać coś innego w atrakcyjnej cenie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Znaczy się odradzasz kupno konkretnie tego kalibratora czy też kalibracji tego monitora w ogóle? Jeśli nie ten to co proponujesz w zamian? Oczywiście czytałem wątek z testem kalibratorów ale może od tego czasu coś się zmieniło i można dostać coś innego w atrakcyjnej cenie?
    Odradzam kupno Spydera.
    Każdy monitor należy skalibrować - tego oczywiście nie odradzam, a zalecam . Polecam gorąco kupno EyeOne Display2.

Domyślnie Profile, spyder raz jeszcze

Słuchajcie przeszukałem oczywiście forum ale żaden problem nie jest taki jak mój.
    Otóz mialem od jakiegoś czasu problem z profilami w ps mialem ok ale po zapisaniu już się zmienialy i były calkiem inne.
    Wlasnie przed chwilą przeinstalowalem system i zobaczylem pewną zależność, otoz przed kalibracją monitora spyderem kolory mam takie same wszędzie a po kalibracji kolory jakie pokazuje PS mają się nijak do kolorów jakie pokazuje np ADCSee lub explorer itd.
    Wiem one niby nieczytaja profili ale jakoś niebardzo kumam co to ma wspólnego na laptopie mam skalibrowany monitor i jest ok kolory w ps jak i w innych są takie same.

Chce mieć poprostu tak że np. chce zdjęcie do web: otwieram rawa w LR potem conwertuje go na JPG z sRGB profilem, w PS otwieram go i mam takie same kolory, robie sobier coś tam zapisuje np: do web i plik otwieram w jakiejść innej przeglądarce i wciąż ma te kolory z LR. Pomocy jak to zrobi??
    Podkreślam że na laptopie tak mam.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ustaw profil kolorów w PSie Bo wygląda że to to.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shark-uk Zobacz posta
    Wlasnie przed chwilą przeinstalowalem system i zobaczylem pewną zależność, otoz przed kalibracją monitora spyderem kolory mam takie same wszędzie a po kalibracji kolory jakie pokazuje PS mają się nijak do kolorów jakie pokazuje np ADCSee lub explorer itd.
    No i prawidłowo. Jeśli nie masz ACDSeePRO z ustawionymi profilami to tak będzie, bo inne wersje ACDSee nie wspierają profili. Tak samo jest z IE - nie wspiera profili. Jedyna przeglądarka internetowa, która potrafi przeliczyć profil to Firefox 3 (na razie beta), ale domyślnie wspieranie profili ma wyłączone (trzeba włączyć). Jeśli chciałbyś mieć tą samo "kolorystykę" wszędzie, to musisz zaopatrzyć się w ACDSeePro, Firefox 3 i szukać programów które potrafią przeliczać profile. Zakładam, że dobrze ustawione masz zarządzanie barwą w PS jak również profil monitora (ten ze spydera) znajduje się w zarządzaniu kolorami we właściwościach karty graficznej i ładujesz krzywą do LUT loaderem spydera (tak nawiasem mówiąc Spyder trudno nazwać kalibratorem, znaczy coś tam robi, ale... ;> ).

Domyślnie

w PSie powninno być ok już to sprawdzalem kilka-set razy a znowu nie ma aż tyle możliwości żeby namieszać. Jeśli dam w ps profil monitora to jest ok ale znowu wtedy ps już otwiera inne już LR.
    Ale jeśli zrobie tak jak mówi Tomasz to ok ja będę mial wszędzie takie same ale każdy inny czlowiek ogladający moje zdjęcia na necie, nawet na skalibrowanym monitorze, bedzie mial inne kolory (no chyba że bedzie urzywał firefoxa itd ale to raczej mniejszość a napewno nie klijęci ogladający strone )

Ok. więc jaki jest sposób na to żeby w IE były kolory "identyczne" jak kalibruje w LR, bo jak narazie to po konwersji musze kolory ustawiać jeszcze raz a niebardzo mi to na rekę.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów