Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Kalibrator - potrzebna porada/pomoc

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Wybierasz typ monitora i kalibruje
    Ta ilośc opcji "NO" na pudełku go dyskredytuje.
    Dopiero Spyder Pro ma odpowiadające Eye One Display 2 możliwości.
    A jak masz 2 kompy z różnymi monitorami to szybko zapłaczesz, że najtańszy kalibrator kupiłeś.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie Duty. Wstyd przyznać ale na razie będę "obrabiał" zdjęcia na laptopie. Po ostatnim jakże uroczym różowym zafarbie na zdjęciach z zimowego wypadu w Stołowe dostałem lekkiego nerwa i stąd ta decyzja. W przyszłości chciałbym jakiś porządny (cokolwiek to znaczy) monitor. Jak widać kalibrator musi mieć możliwość kalibrowania dwóch "telewizorów".
    Chęci i jeszcze raz chęci - czasami myślę że lepiej gotuję

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    Dopiero Spyder Pro ma odpowiadające Eye One Display 2 możliwości.
    To prawda. Chcialem tylko zwrocic uwage ze wynikaja one z prostego "apgrejdu" softu, a nie roznic w sprzecie. Imho cena jest nieadekwatna do roznic. Sami sobie sztuczne ograniczaja rynek zbytu.

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    A jak masz 2 kompy z różnymi monitorami to szybko zapłaczesz, że najtańszy kalibrator kupiłeś.
    Dwa kompy to nie problem. Skalibrowalem wszystko w domu

Gozej jak jeden ma dwa monitory. Tego zestawu jeszcze nie probowalem, ale zobacze czy nie da sie i tak skalibrowac i uzywac.
    ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No i stało się.
    Kalibrator dojechał do mnie. Radość wielka ale i ilez niepokojów ... a to czy drukarka "da radę" a to czy nie trzeba "porządnego" monitora ... Bosh ... lepiej chyba było pozostać przy.... no właśnie przy czym? Każdy "sport" podobne niepewności niesie
    Ale wracając do tematu. Lapka skalibrowałem - dziecinnie proste. Zdjęcia wyglądają tak samo pod PSem jak i na tapecie (kolory itp.). A niedługo biorę się za drukowanie. Dam znać ... na razie ustawiłem przestrzeń kolorów drukarki taką która pokrywałabysię z tym co mi kalibrator na laptopie ustawił. Zobaczymy jak to "chodzi". Proszę o pytania. Obiecuję na bieżąco odpowiadać.
    Z fotograficznym pozdrowieniem połamania statywu. Omar
    Chęci i jeszcze raz chęci - czasami myślę że lepiej gotuję

Coś już napisał

Domyślnie

Pół roku temu kupiłem kalibrator X-Rite Monaco Optix (xr). Na początku rozważałem Spydera albo Eye One Display 2 ale po długiej rozmowie z ludźmi z Cortlandu wybrałem trochę droższy X-Rite Monaco Optix (xr).
    Sprzętowo to podobno dużo lepszy kolorymetr a od wersji Pro różni się tylko oprogramowaniem (grupowe ustawienie monitorów do parametrów monitora referencyjnego).
    Nie testowałem Spydera i Eye One Display 2 więc nie mogę porównać. Ze swojego kalibratora jestem bardzo zadowolony, w końcu właściwe kolory na monitorze. Po pierwszej kalibracji stwierdziłem, że sam bym na czuja nie ustawił tak monitora chociaż kalibracja była jak najbardziej prawidłowa

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy wystarczy skalibrowanie monitora, a następnie do druku wybranie odpowiedniego profilu z predefiniowanych w mojej Pixmie 4200? Używam tylko canonowskich tuszy i papierów, których nazwy mają odzwierciedlenie w profilach Pixmy. Czy może lepsze będzie sprofilowanie programowe (np. ColorVision PrintFIX PLUS), czy pozostaje tylko profilowanie drukarki odpowiednim (drogim...) urządzeniem???
    Drukuję amatorsko, ale chcę doskonałych wydruków (używam LCD Philipsa 150B i lapka-jego do przeglądania zdjęć w terenie).
    Poradźcie.
    Paprochwbody
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Niestety kalibracja monitora nie wystarczy. Musisz zrobic to samo z drukarką jesli oczekujesz idealnego odwzorowania. Spektrofotometr X-rite daje rade - efekty takie jak należy Tylko cena zabija.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody Zobacz posta
    Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy wystarczy skalibrowanie monitora, a następnie do druku wybranie odpowiedniego profilu z predefiniowanych w mojej Pixmie 4200?
    Ja po skalibrowaniu monitora jestem zadowolony z tego co wypluwa drukarka (ip5000) na fabrycznych profilach. Roznice sa, ale w zasadzie kosmetyczne. Pewnie wystarczylo by pokrecic w sterownikach do drukarki nieco do idealu (czyt. nie chce mi sie ).

Idealnie nawet po skalibrowaniu najlepszym kalibratorem nie bedzie, gdyz gamut urzadzen z pewnoscia jest rozny, wiec pewnych kolorow na obu nie daje sie uzyskac.
    ...

Domyślnie

na stronie:
    http://www.fotal.pl/artykul/Amatorsk..._doc13696.html
    pokazała się 1-sza część artykułu o kalibracji monitorów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Kalibratora Spyder2Express nie ma możliwości upgrade'u do wersji Suite ani PRO (wersja Suit ma taką możliwość). Mimo że wszystkie te urządzenia posiadają "ten sam" sensor, jednak od wersji Suite do PRO sensory są po odpowiedniej, precyzyjnej selekcji Delta E - w Expressach montują te co nie przechodzą selekcji do wyższych wersji.
    Spyder w porównaniu z EYE wolniej kalibruje, jednak po rozmowie z ludźmi zajmującymi się profesjonalnie kalibracją dowiedziałem się iż jest precyzyjniejszy od EYE jeśli chodzi o szarość - w cieniach jest troszkę gorszy, ale ogólnie powiedziano mi, że jest dokładniejszy od EYE.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 06-08-2007 o 11:16

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów