Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Kalibrator - potrzebna porada/pomoc

Dopiero zaczyna

Question Kalibrator - potrzebna porada/pomoc

Witam :smile:
    Wiem, temat poruszany był juz parę razy. Jednakże postęp itp. spowodowały mały mętlik w mej głowie i stąd prośba o pomoc.
    Dobrze - wstęp mamy za sobą . Jak mawia młodzież mam luźne 1000 -1300 PLN i postanowiłem nabyć kalibrator. Pytanie brzmi - Spyder2 pro czy Eye One Display 2. Jest w necie jeden test ale powiątpiewam w to czy osoba która go opisała w ogóle wie o co chodzi. Link mogę zapodać jak ktoś chce ale naprawdę uważam że nie warto tego czytać (subiektywnie ). Wracając do tematu. Spider w wersji 1 był słabszy od Eye. Dwójka jaka jest, nie wiem. Padają w necie argumenty za Eye mówiące że firma która go produkuje robi to od wielu lat i zna się na rzeczy Z kolei producent Spidera zachwala swój "czubek"
    Pomóżcie ( tu głównie zwracam się do osób które mają do czynienia z kalibratorami). Jeśli Admin uzna że nie ta kategoria proszę o przeniesienie i nie ruganie mnie za bardzo.
    Pozdrawiam All ..... i oczywiście każdemu wymarzonego kalibratora pod drzewkiem
    Chęci i jeszcze raz chęci - czasami myślę że lepiej gotuję

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ja bym bral EyeOne Display2 - znany producent, dobry sprzet, swietny soft do kalibracji... Spidera nie znam ale imho oszczednosci (jak zwykle) nie wychodza na dobre ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Żeby było zabawniej Eye jest tańszy od Spidera :P Czyżby domniemanie jakości po przez cenę? :P

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ja mam inny cennik
    Eye-One Display-2 Web Price: €252.63
    Spyder2 Web Price: €89.89

EDIT: Spider2 PRO jest drozszy €295.04 ale kalibruje rowniez drukarki (softwarowo ;-) )

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    ja mam inny cennik
    Eye-One Display-2 Web Price: €252.63
    Spyder2 Web Price: €89.89
    Zoomek ma rację:
    Eye One Display 2 to 215€ netto,
    zaś Syder2Pro to 251€ netto.

Ja bym brał Eye One Display2.
    Spyder nie jest lepszy, ale ma dołączone oprogramowanie ColorVision PrintFIX PLUS służące do budowy profili drukarek RGB.
    Jednak stworzone przy użyciu kolorymetru takie profile można sobie w buty włożyć. Plusem jest tu możliwość kalibracji projektora (Spyder).
    Tyle funkcji na raz w wydaniu Spydera - gdyby było zrealizowane na poziomie, musiałoby kosztować ponad 1000 Euro - cudów nie ma.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi :smile:
    Wybiorę chyba Eye. Po pierwsze zawsze to 2 stówki w kieszeni a po drugie sprawdzona marka. Co do kalibrowania drukarki softem to Eye też coś podobnego propomuje (chyba .... możliwe że coś pokręciłem). Jeśli nie to żaden problem bo jak podpowiadają koledzy (znaczy - Duty) to można to sobie w ....buty wsadzić (ładny zwrot) ;p
    Dzięki za pomoc ... jak nabędę to dam znać. A są szansę że na gwiazdkę już będzie.
    Ponawiam zyczenia dla koleżanek i kolegów

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOomek Zobacz posta
    Co do kalibrowania drukarki softem to Eye też coś podobnego propomuje (chyba .... możliwe że coś pokręciłem).
    Jak Kupisz Eye One Display 2 to masz z nim soft Eye One Match 3.6x, który umożliwia kalibrację monitorów, rzutników LCD, skanerów, drukarek atramentowych (lub inaczej - RGB), aparatów cyfrowych oraz edycję profili.
    Z tych wszytkich opcji będziesz miał dostęp do części monitorowej.

Do kalibracji drukarki trzeba już podłączyć do programu inne urzadzenie - Eye One Pro - spektrofotometr - nota bene znakomity sprzęt! Do pozostałych modułów trzeba wykupić licencję, żeby z nich skorzystać...
    Ale jak się już ma Eye One Pro - to pełnię jego możliwości można wycisnąć używajac oprogramowania Profile Maker - kolejna kasa...
    Firma nigdy nie przestaje zarabiać, a w naszych warunkach zanim sprzęt się spłaci - wychodzi nowy model...

Jednak Eye One Display 2 do monitorów to jak najbardziej - wart każdego centa.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To ja jeszcze pomieszam

Jesli tylko monitory to moze tani Spyder2 Express? Wszystko dziala swietnie bez zbednych bajerow. Na monitor, kilka klikniec i gotowe

Ten sam sprzet co w wersji PRO za 1/3 ceny. Soft prosty, ale chyba malo kto potrzebuje wszystkich ulotkowych wodotryskow. Zreszta ColorVision oferuje "apgrejd" z wersji express do wersji pro jak komus bedzie pozniej malo.

Choc w/g mnie prawdziwy sens ma pozniej dopiero inwestycja w kalibrator pozwalajacy skalibrowac sprzetowo wszystko z ulubionym labem i drukarka wlacznie.
    ...

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a jakie ma parametry mozliwe do kalibracji ten spyder2 express? (cena w #4 poscie ;-))

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wybierasz typ monitora i kalibruje Nie poszalejesz Chyba ze by doinstalowac inny soft.

Zreszta fragment pudelka chyba mowi wiecej...

Z euro na usd liczac tamta cene to jakies 120 dolcow bedzie. Tutaj za to chca 75 dolcow z taxem.

Skoro do wszystkich trzech daja to samo urzadzenie zastanawia mnie jak to wplywa na dokladnosc kalibracji.
    ...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów