Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Kalibrator - potrzebna porada/pomoc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shark-uk Zobacz posta
    w PSie powninno być ok już to sprawdzalem kilka-set razy a znowu nie ma aż tyle możliwości żeby namieszać. Jeśli dam w ps profil monitora to jest ok ale znowu wtedy ps już otwiera inne już LR.
    Ale jeśli zrobie tak jak mówi Tomasz to ok ja będę mial wszędzie takie same ale każdy inny czlowiek ogladający moje zdjęcia na necie, nawet na skalibrowanym monitorze, bedzie mial inne kolory (no chyba że bedzie urzywał firefoxa itd ale to raczej mniejszość a napewno nie klijęci ogladający strone )

Ok. więc jaki jest sposób na to żeby w IE były kolory "identyczne" jak kalibruje w LR, bo jak narazie to po konwersji musze kolory ustawiać jeszcze raz a niebardzo mi to na rekę.
    Jak masz dokładnie ustawione zarzadzanie kolorem w PS? Bo piszesz coś o profilu monitora - przecież w nim nie ustawiasz profilu który otrzymałeś po kalibracji tylko przestrzeń edycyjną.
    To co widzisz w PS (zakładam że masz wszystko dobrze ustawione) jest najbardziej percepcyjnie zbliżone do wzorca. Oglądając w IE czy IrfanView będziesz miał tak jak fabryka dała - czyli duża rozbieżność w kolorach. Będziesz miał tylko zachowaną szarość - bo loader "krzywą szarości" ładuje do LUT karty graficznej.

Nie bardzo rozumiem dlaczego przejmujesz się użytkownikami którzy używają IE i mają nieskalibrowane monitory - to ich sprawa jak oglądają. Jedyne wyjście to nie kalibruj monitora i powyrzucaj wszystkie profile z zarządzania barwą z właściwości karty graficznej - wtedy będziesz miał zgodność PS z IE

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Są dwie opcje - albo zależy ci na zgodności kolorymetrycznej - i wtedy cudów nie ma, w PS będzie co innego niż w przeglądarce, albo ci nie zależy i wtedy niczego nie kalibrujesz.

Swoją drogą - chętnie bym zasadził kopa w d... temu gnojkowi, który w M$ odpowiada za brak modułu zarządzania barwą w tej zas.... przeglądarce. Osobiście mi to powiewa, ale co się już natłumaczyłem ludziom, że tak musi być i że jest to normalne...

Mam nadzieję, że przejście Marka Hamburga do M$ nieco zmieni podejście do sprawy.

Domyślnie

A więc tak zależy mi żeby zdjęcia w IE były (przynajmiej bardzo podobne) do tych jakie mam w ps bo strone mają oglądać klięci którzy nierozumieją kalibracji itd a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia a pozatym pokazuje im ich zdjęcia na necie w pierwszej kolejności, potem jak je wydrukuje to nie chce żeby mi mówili że na necie były ładne kolory na na zdjęciu nie ma lub na odwrót.

Co do ustawień to profil z kalibratora mam ustawiony tylko w systemie a w ps mam sRGB jako przestrzeń roboczą
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A więc tak zależy mi żeby zdjęcia w IE były (przynajmiej bardzo podobne) do tych jakie mam w ps bo strone mają oglądać klięci którzy nierozumieją kalibracji itd a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia a pozatym pokazuje im ich zdjęcia na necie w pierwszej kolejności, potem jak je wydrukuje to nie chce żeby mi mówili że na necie były ładne kolory na na zdjęciu nie ma lub na odwrót.
    Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem raz jeszcze to co zostało napisane w tym wątku...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ... a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia...
    Masz tak dlatego, że to wina spydera - profil robi na gamme gdzieś ok. 2.5 (mimo że zadajesz 2.2). Stąd u Ciebie widać za ciemno w PS i jak obrobisz prawidłowo to w IE jest za "jasno". Spyder to zuo a nie kalibrator. O wiele lepiej będzie jak nie będziesz go w ogóle używał i obrabiał zdjęcia bez kalibracji. Zainwestuj w EyeOne Display2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...a w tej chwili zdjęcia na strone mam bardzo przejaskrawione i kolory pozostawiają wiele do życzenia
    Poczytaj: http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=60
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 12-05-2008 o 14:29 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@Shark-uk

Co do "jasności-ciemności" to zarówno w IE jak i PS powinieneś mieć mniej więcej tak samo, bo krzywa która wczytywana jest do LUT tak ustawia kartę graficzną. Różnica i to duża będzie na monitorze nieoprofilowanym przez Spydera - przedstawiać się ona będzie tak jak opisujesz, że będzie "jaśniej" niż u Ciebie.
    Ja chętnie zrobiłbym to, na co ma ochotę czornyj, z tym że tym gnojkiem byłby "spec" który tworzył Spydera (szczególnie że miałem kiedyś niezłą przeprawę ze Spyderem, która skończyła się jego sprzedażą).
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 12-05-2008 o 15:47

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Idealnie nawet po skalibrowaniu najlepszym kalibratorem nie bedzie, gdyz gamut urzadzen z pewnoscia jest rozny, wiec pewnych kolorow na obu nie daje sie uzyskac.
    Może być niemal idealnie. Różnica jednak jest z reguły w błędnym rozumieniu koncepcji. Nie chodzi o to żeby zmuszać drukarkę do wydrukowania tego co jest na ekranie, a żeby symulować na monitorze jak ona zadziała. Kwestia niepokrywania się gamutów jest znana i rozwiązywalna.

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Czy warto zakupić to urządzenie w celu skalibrowania monitora z matrycą PVA 8bit? Lepszego na razie niestety miec nie będę. Zastanawiam się, czy po kalibracji sprzętowej różnica będzie znaczna.
    Monitora z 8-bitowym kolorem nie można skalibrować sprzętowo. Fakt posiadania "sprzętu", czyli czujnika nie czyni jeszcze kalibracji sprzętową!
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-05-2008 o 07:45 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Monitora z 8-bitowym kolorem nie można skalibrować sprzętowo. Fakt posiadania "sprzętu", czyli czujnika nie czyni jeszcze kalibracji sprzętową!
    Tutaj można by dyskutować o "sprzętowości". Jestem pewien że przedpiszcowi chodziło o kalibracje "nie na oko" lecz sprzętem - kalibratorem. Monitor który daje się skalibrować jak Ty to nazywasz sprzętowo posiada LUT czyli coś w rodzaju karty graficznej (wiem że upraszczam). A skoro tak, to combo zwykły monitor + komputer spełniałby poniekąd kalibracje sprzętową

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Tutaj można by dyskutować o "sprzętowości".
    Sprawa jest prosta, Tomku o tym wiesz doskonale, ale napiszę dla porządku.

Monitor kalibrowany "sprzętowo" musi mieć zdolność takowej regulacji, czyli wewnętrzną tablicę koloru, o większej precyzji niż sterowanie. Monitor bez tego, jest korygowany "programowo" z poziomu karty graficznej komputera. Wówczas, aby nie wprowadzać nieporozumień, powinno mówić się o kalibracji toru wyświetlania a nie monitora. W obu przypadkach konieczny jest dodatkowy "sprzęt" w postaci kalibratora.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów