Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
To prawda. Chcialem tylko zwrocic uwage ze wynikaja one z prostego "apgrejdu" softu, a nie roznic w sprzecie. Imho cena jest nieadekwatna do roznic. Sami sobie sztuczne ograniczaja rynek zbytu.
Dwa kompy to nie problem. Skalibrowalem wszystko w domu
Gozej jak jeden ma dwa monitory. Tego zestawu jeszcze nie probowalem, ale zobacze czy nie da sie i tak skalibrowac i uzywac.
...
Dokładnie Duty. Wstyd przyznaćale na razie będę "obrabiał" zdjęcia na laptopie. Po ostatnim jakże uroczym różowym zafarbie na zdjęciach z zimowego wypadu w Stołowe dostałem lekkiego nerwa i stąd ta decyzja. W przyszłości chciałbym jakiś porządny (cokolwiek to znaczy) monitor. Jak widać kalibrator musi mieć możliwość kalibrowania dwóch "telewizorów".
Chęci i jeszcze raz chęci - czasami myślę że lepiej gotuję
No i stało się.
Kalibrator dojechał do mnie. Radość wielka ale i ilez niepokojów ... a to czy drukarka "da radę" a to czy nie trzeba "porządnego" monitora ... Bosh ... lepiej chyba było pozostać przy.... no właśnie przy czym? Każdy "sport" podobne niepewności niesie
Ale wracając do tematu. Lapka skalibrowałem - dziecinnie proste. Zdjęcia wyglądają tak samo pod PSem jak i na tapecie (kolory itp.). A niedługo biorę się za drukowanie. Dam znać ... na razie ustawiłem przestrzeń kolorów drukarki taką która pokrywałabysię z tym co mi kalibrator na laptopie ustawił. Zobaczymy jak to "chodzi". Proszę o pytania. Obiecuję na bieżąco odpowiadać.
Z fotograficznym pozdrowieniem połamania statywu. Omar
Chęci i jeszcze raz chęci - czasami myślę że lepiej gotuję
Pół roku temu kupiłem kalibrator X-Rite Monaco Optix (xr). Na początku rozważałem Spydera albo Eye One Display 2 ale po długiej rozmowie z ludźmi z Cortlandu wybrałem trochę droższy X-Rite Monaco Optix (xr).
Sprzętowo to podobno dużo lepszy kolorymetr a od wersji Pro różni się tylko oprogramowaniem (grupowe ustawienie monitorów do parametrów monitora referencyjnego).
Nie testowałem Spydera i Eye One Display 2 więc nie mogę porównać. Ze swojego kalibratora jestem bardzo zadowolony, w końcu właściwe kolory na monitorze. Po pierwszej kalibracji stwierdziłem, że sam bym na czuja nie ustawił tak monitora chociaż kalibracja była jak najbardziej prawidłowa![]()
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy wystarczy skalibrowanie monitora, a następnie do druku wybranie odpowiedniego profilu z predefiniowanych w mojej Pixmie 4200? Używam tylko canonowskich tuszy i papierów, których nazwy mają odzwierciedlenie w profilach Pixmy. Czy może lepsze będzie sprofilowanie programowe (np. ColorVision PrintFIX PLUS), czy pozostaje tylko profilowanie drukarki odpowiednim (drogim...) urządzeniem???
Drukuję amatorsko, ale chcę doskonałych wydruków (używam LCD Philipsa 150B i lapka-jego do przeglądania zdjęć w terenie).
Poradźcie.
Paprochwbody
Niestety kalibracja monitora nie wystarczy. Musisz zrobic to samo z drukarką jesli oczekujesz idealnego odwzorowania. Spektrofotometr X-rite daje rade - efekty takie jak należyTylko cena zabija.
Ja po skalibrowaniu monitora jestem zadowolony z tego co wypluwa drukarka (ip5000) na fabrycznych profilach. Roznice sa, ale w zasadzie kosmetyczne. Pewnie wystarczylo by pokrecic w sterownikach do drukarki nieco do idealu (czyt. nie chce mi sie).
Idealnie nawet po skalibrowaniu najlepszym kalibratorem nie bedzie, gdyz gamut urzadzen z pewnoscia jest rozny, wiec pewnych kolorow na obu nie daje sie uzyskac.
...
Może być niemal idealnie. Różnica jednak jest z reguły w błędnym rozumieniu koncepcji. Nie chodzi o to żeby zmuszać drukarkę do wydrukowania tego co jest na ekranie, a żeby symulować na monitorze jak ona zadziała. Kwestia niepokrywania się gamutów jest znana i rozwiązywalna.
Monitora z 8-bitowym kolorem nie można skalibrować sprzętowo. Fakt posiadania "sprzętu", czyli czujnika nie czyni jeszcze kalibracji sprzętową!
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-05-2008 o 07:45 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tutaj można by dyskutować o "sprzętowości". Jestem pewien że przedpiszcowi chodziło o kalibracje "nie na oko" lecz sprzętem - kalibratorem. Monitor który daje się skalibrować jak Ty to nazywasz sprzętowo posiada LUT czyli coś w rodzaju karty graficznej (wiem że upraszczam). A skoro tak, to combo zwykły monitor + komputer spełniałby poniekąd kalibracje sprzętową![]()