Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta
Czasem się zastanawiam, że niektórzy sprzedający mają całe CB w głębokim poważaniu. Po grzyba jest podawać cenę za sprzęt używany, prawie zgodną z ceną nowego produktu? Czy 100 zł lub 200 zł obniżki przekona kogoś do zakupu używanego sprzętu, bez gwarancji i od obcej osoby? Pewnie gdyby te 100-200 zł stanowiło 30-40% ceny nowego artykułu, to tak, ale to czesto jest 5-10%. Kto rozsądnie myślący i planujący wydać 3500 zł na nowy obiektyw kupi półroczną używkę bez gwarancji za 3300 zł i jeszcze dostarczoną pocztą?
Ktoś się loguje pod nowym nickiem, żeby specjanie opchnąć jakies coś za kosmiczna cenę, a na codzień używa innego nicka. Przecież na CB 30% aktywnych użytkowników zna ceny sprzętu lepiej niż właściciele hurtowni i sklepów. Po co takie zabway?
Mnie takie oferty irytują i obrażają.

Generalnie chciałem się wyłącznie podzielić refleksjami jakie po raz kolejny naszły mnie kiedy przeczytałem nasz dział Sprzedam.

Już prawie półtora roku toczą się na tym wątku polemiki o niczym.
W gospodarce rynkowej każdy sprzedający ma prawo starać się uzyskać maksymalną cenę za swój produkt, a każdy kupujący ma prawo starać się nabyć produkt za najniższą możliwą cenę.
Rynek weryfikuje oczekiwania obu uczestników obrotu gospodarczego.
Chyba nikt nie pragnie tu wprowadzać cen regulowanych (przez kogo ???).
Po prostu, kto ceni za wysoko, ten nie sprzeda i kropka.
Pozdrówka