Polary Marumi gubią światła 1,33 przysłony. To tak , jak byś obiektyw 2.8 przymknął do 4.5 , oczywiście GO się nie zmieni w przypadku polara![]()
Polary Marumi gubią światła 1,33 przysłony. To tak , jak byś obiektyw 2.8 przymknął do 4.5 , oczywiście GO się nie zmieni w przypadku polara![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
W polarach wpływ potencjalnie ma jakość ciętego i szlifowanego szkła, jakość folii polaryzacyjnej, no i jakość i ilość powłok.
W kolejności:
1. Heliopan (ma znajomy)
2. Contax (miałem)
3. B+W (mam)
4. Canon (ma znajomy)
5. Nikon (miałem)
Poza tą piątką innego filtru na bardzo dobry obiektyw nie założyłbym.
Nikon jest na ostatnim miejscu z powodu słabych właściwości czyszczących.
B+W to najlepszy wybór jakości do ceny, ale z lekkim "ciepełkiem" (tu Heliopan nie do pobicia). Filtry Contaxa i Canona bardzo trudno dostać - tylko zachodnie sklepy.
Jest jeszcze Hoya, jedyna alternatywa dla obiektywów z niższej nieco półki, kiepsko się ją czyści i lubi się "mazać" jak Nikon.
Witam.
Jakiś czas temu doświadczyłem działania filterków z rodziny KING na własnej skórze. Zdjęcia robiłem... a raczej jakieś mazy. Filterek mydlił strasznie, więc zdecydowanie nie polecam KINGów. Zainwestowałem w HOYA HMC Super i było zdecydowanie lepiej optycznie!! bo jej czyszczenie mnie dobijało. A "było" bo niedawno filterek roztrzaskał sie na posadzce więc pożytek już z niego kiepski. Przeczytawszy trochę postów pójdę teraz chyba w stronę B+W MRC bo na Heliopana nie ma miedzi na koncie. Mam nadzieję, że będę zadowolony.
Pozdrawiam
mam b+w slima mrc i jestem przezadowolony _ polecono mi tego _ i z czystym sumieniem polecam dalej _ ta firma robi dobre szkla
A jeśliby porównać Hakubę i Tokina to który CPL byłby lepszy??
Po przesiadce z filtrów super HMC HOYA na MRC B+W można zapomnieć jak koszmarne mogą być do czyszczenia warstwy AR. Warto dołożyć parę zł i oszczędzić dużo czasu i nerwów (pomijając inne różnice, jak wykonanie i jakość). ;-)
Mam z "czarnej serii" hoya 77mm [polar] juz jakis rok albo dluzej i nie narzekam na jakosc.
Co do czyszczenia: o ile pamietam to panuje chyba taka sama zasada jak przy obiektywach "im mniej czyszczenia tym lepiej dla szkla". Oczywiscie trzeba sie starac zeby zadne paluchy nie znalazly sie na powierzchni, ale to nie jest trudne skoro ja czyscilem tylko raz ten filtr [a uzywam go czesto].
Tak czy siak, gdyby kasa nie grała roli to kupilbym heliopana, który jest poza konkurencją ze wzgledu na optyke [kwestia czyszczenia jest pomijalna u mnie].
Canon Rulezzz
A mnie sie obiło o uszy, że Marumi jest producentem szkła do filtrów, które sprzedaje pod własną marką MARUMI oraz zaopatruje w szkło innych producentów, w tym HOYĘ. Ale głowy za tą informację nie położę.
brodafidela
czemu nikt nie bierze pod uwage zacnych singh-ray?
pzdr
ulver