Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: ranking producentów filtrów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja może jestem stroną w tej dyskusji, ale nie lubię Hoyi która tępo się czyści i jest, a jeśli chodzi o róznice między Marumi a Heliopanem, to czuć w ręku za co się płaci, wadą jest ręczny montaż tych filtrów (czasem sa takie mikro ryski na nowym, wiec zawsze wybieram przy zakupach dla klientów) ale ja i tak wolę Marumi, ze względu na zewnętrzny gwint w polarach i cieniutki pierścienie (UV WPC i CPL DHG). No i cenę

Miałem jeszcze do czynienia z filtrami Hama i King. Pierwszą firmę należy unikać szerokim łukiem, no chyba,że lubimy mydło na zdjęciach, King w Canonie G5 spisywał się dobrze, nie wiem jak chodzi z DSLRami.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    ...King w Canonie G5 spisywał się dobrze, nie wiem jak chodzi z DSLRami.
    King to badziewie gorsze od Hamy, aczkolwiek z kliszakiem do amatorski celów można używać - CPL jakoś tam działa i nie robi strasznego mydła. Z DSLR szkoda nawet próbować.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    King to badziewie gorsze od Hamy, aczkolwiek z kliszakiem do amatorski celów można używać - CPL jakoś tam działa i nie robi strasznego mydła. Z DSLR szkoda nawet próbować.
    Robi kaszanę nawet w kompaktach W moim olku 5050 po założeniu polara zdjęcie wychodziło pieknie zblurowane
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Robi kaszanę nawet w kompaktach W moim olku 5050 po założeniu polara zdjęcie wychodziło pieknie zblurowane
    Ja tylko jedną rolkę zrobiłem z Kingiem (pożyczony razem z aparatem i szkłem) - efekty tutaj.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja też te zdjęcia z G5 mam ostre, wiec nie wymysliłem sobie niczego.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    J nie lubię Hoyi która tępo się czyści i jest, a jeśli chodzi o róznice między Marumi a Heliopanem,
    Zgadzam się w 100% miałem kilka lat temu jakieś szkiełko Hoya. Czyszczenie tego to był koszmar. Marumi pod tym względem było o wiele lepsze. Zdecydowanie najłatwiejsza do czyszczenia jest UVka B+W którą używałem razem z 17-40.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Filtr do 300/4 L

Kolega posiada 300/4 L. Pożyczam go co jakiś czas. Chyba nie muszę pisać jak rewelacyjnie się spisuje. Ma on wszakże jeden mankament. Trzeba było usunąć z niego przednią szybkę zabezpieczającą - była uszkodzona mechanicznie. Obecnie jako zabezpieczenie soczewek używany jest filtr hoya HMC Super UV. Kolega chce kupić coś lepszego (od razu piszę że używanie tego szkła bez filtra nie wchodzi w grę (ze względu na warunki)). Czy macie jakieś propozycje. Ja myślałem o heliopanie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

No, Heliopan to klasa, zarówno optycznie, jak i mechanicznie. A powłoki - bajeczne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Heliopan. Twardy, mocny, ciężki. Idealny na przedłużenie szkła.

Domyślnie

Mam pytanko do znawców tematu polarek:
    1.Czy jest może jakaś skala kontrasu w polarkach????
    2.Czy polarki mają również (jasność) tak jak w obiektywach np. 2.8; 4
    3.Czy jedynym parametrem optycznym polarek jest ilść powłok MC
    Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 L II; Canon 70-200 2.8 L ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów