Cytat Zamieszczone przez Kubaman
a co myślicie o filtrach obecnych na rynku amerkykańskim?
- Canon
- Kenko
- Tiffen
- Leica
- Sigma
- Kodak
- Heliopan
- Sunpak
- Contax
- Bronica
...cholera, skąd oni tyle tego mają
Canon - to im zdaje sie jakas inna firma robi. ale nie pamietam dokladnie ktora
Kenko - jest taka firma THK. THK to skrot od Tokina/Hoya/Kenko. rozwijac? :-)
Tiffen - kupa. bardzo popularna w USA dzieki dobrej pozycji na rynku filmowym, w fotografi MSZ jest nieporozumieniem. bardzo nieliczne filtry tej firmy maja w ogole jakiekolwiek powlekanie. przy takich cenach to szkoda pieniedzy
Sigma - u nas spotykana czasem jako Quantaray. nie wiem. raczej bym dolozyl i kupil Hoye
Kodak - nie wiem. ale jakos nie mam zaufania do tej firmy gdy w gre wchodzi optyka
Heliopan - u nas tez jest (Raysfoto). podobno znakomite filtry (tzw. "teutonska aura doskonalosci" ;-) klasy B+W, choc ceny sa takie ze nie mialem przyjemnosci obcowac poza jakims porzyczonym IR-em, ktory i tak cial za duzo jak na moja cyfre
Contax - a tu spodziewalbym sie czegos niezlego. pod warunkiem ze na pudelku znalazlbym literki MC i dwucyfrowa kwote w zielonych ;-)
Bronica - to pewnie filtry robione przez Tamrona (ta sama firma). jak niedrogie i z literkami MC to moze bym zaryzykowal ;-)

[ Dodano: 04-01-2005 ]
swoja droga, to Minolta i Nikon tez sprzedaja firmowe filtry. Nikon jak to Nikon jest pieronsko drogi ale rzekomo optycznie rewelka. a filtry z naklejka Minolty bodajze robi Sigma (ale nie jestem pewien)