Chodzi mo taki ogólny, nie dotyczący konkretnych modeli, a raczej "jakości" marki.
TOPOWE
B&W
HAMA Hoya
Cokin
--
MATIN
--
--
B&J (i podobne....)
(-- takie kreski to wolne miejsca)
Dołowe![]()
Chodzi mo taki ogólny, nie dotyczący konkretnych modeli, a raczej "jakości" marki.
TOPOWE
B&W
HAMA Hoya
Cokin
--
MATIN
--
--
B&J (i podobne....)
(-- takie kreski to wolne miejsca)
Dołowe![]()
Cosik mi sie wydaje, ze przynajmniej w jednym z watkow spontanicznie juz taki ranking sie pojawil.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
1. co do BW to sie nie wypowiadam, bo nie mialem ich powlekanych filtrow (nie ta polka cenowa)Zamieszczone przez abyss
2. Hoye jak najbardziej sobie chwale - z wyjatkiem szarej serii, ktora jest koszmarem do czyszczenia (fioletowa i czarna duzo lepiej; G jak g...o nie uzywam).
3. co do Hamy to mam raczej kiepska opinie, bo dopoki nie kupi sie HTMC (w cenie nierzadko wyzszej niz Hoya) to te filtry sa beznadziejnej jakosci.
4. Cokin - trudno to w ogole umieszczac w rankingu, bo bardzo nieliczne filtry sa szklane. jesli juz to chyba nawet ponizej Matina (z wyjatkiem tego co jest ze szkla tj. polarow i soczewek, bo te sa calkiem znosne)
5. Matin - no comments. ja tego nie tykam
6. Marumi - calkiem solidne flltry. ciut pod Hoya
7. Hitech - jednak zywiczne, ale duzo lepsze niz Cokin.
8. Hunter - rzadko spotykane, ale dobrze dopasowane. mam z zestawu zmiekczajacy, Warmtone i spot tej firmy - w portrecie sa niezastapione. jakosciowo raczej lepsze niz wynalazki typu Matin ale bez przesady.
9. PPL - jakosciowo na poziomie Cokina, ale gorzej dopasowane barwy polowek kolorowych i jeszcze gorsza neutralnosc polowek szarych. no ale za 35zl/45zl (Cokin A/Cokin P) to ja naprawde nie widze powodu do narzekania ;-)
seria mrc od b+w
super hmc od "hooya"
oraz... "plastikowy" cokin (dziwna opinia akustyka na temat tych filtrow - zupelnie nie podzielam)
reszta raczej zlom i nadaja sie wtedy gdy robisz dobitki 10x15cm.. nie wieksze..
A co powiecie na Heliopana?
Na pewno niepolecam HAMskich szkiełek z obręczami po 60 PLN. Tylko psują.
//mj
sprobuj Hitecha to wiecej nie wezmiesz szarych polowek Cokina do reki... chyba ze lubisz bycze zarozowienia na, wydawaloby sie, niebieskim niebie ;-)Zamieszczone przez Czacha
jesli chodzi o jakosc optyczna, to Cokin nie jest rewelacyjny i jak zalozysz 3 filtry na raz (zdarzalo mi sie) to spadek jest mocno odczuwalny. ale to chyba jest ogolnie problem filtrow zywicznych, ze z dobrym szklem nie bardzo maja sie jak rownac
nikt jeszcze nie wspomniał o tragicznym KING
no, ale w sumie to może nie warto nawet o tym pisać![]()
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
a co myślicie o filtrach obecnych na rynku amerkykańskim?
- Canon![]()
- Kenko
- Tiffen
- Leica
- Sigma
- Kodak
- Heliopan
- Sunpak
- Contax
- Bronica
...cholera, skąd oni tyle tego mają![]()
![]()
Canon - to im zdaje sie jakas inna firma robi. ale nie pamietam dokladnie ktoraZamieszczone przez Kubaman
Kenko - jest taka firma THK. THK to skrot od Tokina/Hoya/Kenko. rozwijac? :-)
Tiffen - kupa. bardzo popularna w USA dzieki dobrej pozycji na rynku filmowym, w fotografi MSZ jest nieporozumieniem. bardzo nieliczne filtry tej firmy maja w ogole jakiekolwiek powlekanie. przy takich cenach to szkoda pieniedzy
Sigma - u nas spotykana czasem jako Quantaray. nie wiem. raczej bym dolozyl i kupil Hoye
Kodak - nie wiem. ale jakos nie mam zaufania do tej firmy gdy w gre wchodzi optyka
Heliopan - u nas tez jest (Raysfoto). podobno znakomite filtry (tzw. "teutonska aura doskonalosci" ;-) klasy B+W, choc ceny sa takie ze nie mialem przyjemnosci obcowac poza jakims porzyczonym IR-em, ktory i tak cial za duzo jak na moja cyfre
Contax - a tu spodziewalbym sie czegos niezlego. pod warunkiem ze na pudelku znalazlbym literki MC i dwucyfrowa kwote w zielonych ;-)
Bronica - to pewnie filtry robione przez Tamrona (ta sama firma). jak niedrogie i z literkami MC to moze bym zaryzykowal ;-)
[ Dodano: 04-01-2005 ]
swoja droga, to Minolta i Nikon tez sprzedaja firmowe filtry. Nikon jak to Nikon jest pieronsko drogi ale rzekomo optycznie rewelka. a filtry z naklejka Minolty bodajze robi Sigma (ale nie jestem pewien)